Monstra zatím neplánuju, větší koncentrace na vyšší potenciály je dána tím, že potenciál 9 má podle mne hranici někde okolo 200k původního platu, což bude cca. 163k v současných platech a očekávám, že platy budou nadále klesat, než se ustálí na nějaké hranici (ale příští posun platů je asi dost nejistý vzhledem ke změnám, které do ekonomiky zavedli, nemusí být zdaleka tak razantní jako letos, ale doufejme, že platy aspoň neporostou). Takže bez tréninku přes potenciál brzo nepůjde vychovat s potenciálem 9 hráče nad 150k platu a myslím, že nějaké hráče dotlačit na 200-250k platu by nemuselo být od věci, dovedu si představit, že špičkové týmy první ligy takové hráče budou schopny držet. Každopádně i hráči, kteří se dostanou na tento plat, by pořád měli být multiskilloví, jen na konci tréninku dorazit primární skilly na vyšší úroveň., takže bych je rozhodně nenazýval monstry, i u těchto hráčů budu chtít, aby se dostali součtem nad 120, a za pár sezon možná budeme schopni dorazit někoho i nad 130. Takže to je současně odpověď na multiskilly, ale nutně to neznamená, že budeme hrávat pořád Push, myslím, že i pro Look se dají použít pěkní multiskilloví hráči, byť budou mít třeba IS 18. Trošku skeptičtější jsem k použití vnějších taktik, protože zatím mě příliš nepřesvědčili hráči s vyšším JR a většina top týmů už má dneska vyhnané OD příliš vysoko, aby se v opravdu těžkých zápasech dala vnější taktika efektivně použít. Navíc na perimetru zatím těch nadějných potenciálů 10, 10+ moc nemáme, což by určitě bylo potřeba, abychom hráče pro vnější útok vytrénovali.
Dostatečnou základnu si myslím, že máme, jen musíme včas dostat hráče do dobrých rukou, aby dostali kvalitní trénink. Co mi osobně chybí je větší zapojení týmů první ligy, pořád jsou tam spousty týmů, které z hlediska tréninku pro NT dělají velmi málo. Přitom příklad posledního vítěze poháru a finalisty ligy ukazuje, že cesta tréninku i většího počtu hráčů pro NT nese své ovoce a že vlastně to, co po manažerech chci, není jen pro prospěch NT, ale i pro prospěch jejich týmů. Jen si musejí nechat poradit a doladit si celou koncepci týmu, ale zase na něco musí přijít sami, nemělo by to být tak, že dám konkrétní kuchařku, jak vést svůj tým.
I když jednu věc bych asi přece jen rozvedl a to je trénink mimo pozice, kterého se spousta manažerů bojí, ale myslím si, že není až tak náročný.
- trénovat vnější hráče pod košem jde podle celkem lehce tak, že se dá Push, obvyklé PF, C se posune na SF, PF, do obrany se posunou na svá místa a trénovaný hráč na SF (případně se může ještě přeházet i s PG, SG)
- trénovat podkošové hráče na PG je asi ještě jednodušší, stačí včas vyjet jeden na jednoho na SF/PF a pak se mnohem snadněji trénují na PG, dá se při tom efektivně hrát Look s tím, že na PF, C se dají hráči vhodní do této taktiky a do obrany se trénovaný hráče posune na SF, případně až na PF nebo C podle toho, jaké mají ti hráči OD
Varianty pro zápas – nebráním se jim, ale budu je používat jen tehdy, když sám budu vidět více variant. Nebudu vymýšlet pokaždé varianty jen proto, aby byly nějaké varianty. Což byly i ty případy, které si měl na mysli v uplynulé sezoně.