Ο Κέυνς είχε δείξει το δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια περιοχή με κοινό νόμισμα αλλά ούτε οι Αμερικάνοι δεν τον άκουσαν γτ πολλοί απλά όλοι προτιμούν να επενδύουν όταν θέλουν όπου θέλουν κι αν θέλουν δυστυχώς, αλλά γι αυτό οι θεωρίες είναι θεωρίες και όταν μπαίνει ο παράγοντας άνθρωπος στη πράξη όλες βγάζουν άλλα αποτελέσματα. Κοίτα, πλέον δεν μιλάς για νόμισμα μιλάς για αλλαγή πλεύσης ολόκληρης της πολιτικής της Ελλάδας και όχι μόνο οικονομικής. Πού διαφωνώ, ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας αναλογικά με το πληθυσμό είναι μεγάλος και το θέμα είναι ότι όχι μόνο αναλογικά είναι μεγάλος αλλά και κακοδιαχειρίζεται γιατί πολύ απλά στήθηκε όπως στήθηκε για άλλους λόγους. Το σκληρό νόμισμα έχει τα πλεονεκτήματά του και το μειονεκτήματά του κι όπως είπα κι εγώ δεν έπρεπε να μπούμε όπως μπήκαμε αλλά υπό άλλες προϋποθέσεις. Είναι γεγονός ότι οφελεί τις ανοιχτές οικονομίες όπως η Γερμανία που εξάγουν και εισάγουν μεγάλους όγκους. Όμως στο ότι έκλεισε η όποια εγχώρια μικρή βιομηχανία είχαμε δεν φταίει σε καμία περίπτωση το ευρώ αλλά πολιτικοί λόγοι. Όταν έχεις τη νομισματική πολιτική είναι βέβαιο ότι έχεις ευελιξία κινήσεων αλλά αυτό δεν σου προϋποθέτει ότι η ανεργία θα είναι χαμηλή και θα έχεις δουλειές και δεν θα εισάγεις υπέρογκα γιατί επί δραχμής έκλεισε ότι έκλεισε και το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας απ' τπ 50' ήταν μείον, είμαστε κατεξοχήν χώρα που εισάγει. Τώρα για την επιστροφή στη δραχμή και για την ισοτιμία αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση, αμφιβάλλω για το σενάριο 1-1 είναι το πιο αισιόδοξο και φιλόδοξο αλλά χλωμό. Όσο για τη κρατικοποίηση και τον τρόπο μόχλευσης του χρήματος, έχεις περάσει πλέον στη διαχείριση της χρεοκοπίας της κλασσικής να το πώ έτσι. Το σημερινό ευρώ είναι όντως σκληρό νόμισμα γερμανικού τύπου, πιστεύω όμως ότι θα έρθουν προ τετελεσμένων γεγονότων οι κύριοι ηγέτες της ευρώπης και επιτέλους θα το ελαφρύνουν, τους τρόπους τους ξέρουν βούληση να υπάρχει και σχέδιο για το μέλλον της ευρώπης γιατί αλλιώς η ευροζώνη θα διαλυθεί δεν στέκεται αυτό που έχουν φτιάξει. Έχει πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση του γιατί το σημερινό ευρώ φτιάχτηκε έτσι και οι περισσότεροι λόγοι είναι κυρίως ιστορικοί και ψυχολογικοί θα μπορούσα να μπω. Το ευρώ, το σωστά δομημένο με αναπόφευκτα πλέον τη κοινή δημοσιονομική πολιτική, άρα περνάμε σε άλλη φάση της ένωσης ως ομόσπονδο κράτος πλέον, θα δώσει τη λύση για μένα. Τί να κάνω είμαι απ' τους λίγους ουτοπιστές που πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση θα γίνει και πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα όπως κάποιοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει αυτή την άποψη, θεωρώ απαράδεκτο ότι η Ελλάδα μιλάει με τη τρόικα μόνη της, η Πορτογαλία επίσης όπως και η Ιρλανδία, μάλλον όπως λένε πρέπει να κάτσουν οι χώρες με το πρόβλημα, με μία τρόικα και τις τράπεζες μαζί σε ένα τραπέζι. Τέλος αν αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε δεν θα ξαναυπάρξει γυρισμός σε κοινό νόμισμα, η οικονομία θα πάρει άλλη τροπή παλαιού τύπου και δεν ξέρω απο κεί και πέρα πόσο θα αντέξουμε μέσα στην ένωση πλέον γιατί η υποβολή δασμών θα είναι απαραίτητη για να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Όσο για τη γεωργία η κοινή αγροτική πολιτική πρέπει να ξανασυζητηθεί στα πλαίσια της καινούργιας ευρώπης (συνεχίζω να ελπίζω), αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες παρά σε συγκεκριμένα προϊόντα που μπορούμε όντως να βασιστούμε εξαγωγικά. Όσο για τη ναυτιλία επειδή γνωρίζω το αντικείμενο και για τους πλοιοκτήτες, συνεχίζουμε, δυστυχώς να έχουμε ναυτιλία λόγω των απαλλαγών και γιατί δεν συνδέεται με το εγχώριο εμπόριο αλλά το διεθνές. Βέβαια κακά τα ψέματα και είναι απ' τα λίγα πράγματα που συμφωνώ με τον μάρξ είναι ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα οπότε "άκαρδα" μπορεί να φύγουν από εδώ πάρα πολλοί όταν τους ζορίσεις και δεν θέλουν να ζορίζονται, θα μου πεις τι μας νοιάζει εμάς να έχουμε τις "ιερές αγελάδες" ότι κάνουμε προς αυτό όμως θα έχει άμεσες συνέπειες και πρέπει να τις γνωρίζουμε πρίν πάρουμε αποφάσεις για το θέμα. Τουρισμός σίγουρα πρέπει να αποτελέσει τη μηχανή. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν και να έχουν γίνει π.χ ΑΟΖ αλλά είμαστε κότες ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.