BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol 3

Pytania i odpowiedzi vol 3 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
64323.181 in reply to 64323.178
Date: 1/2/2009 1:29:25 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Idol, guru co Ty wypisujesz w ogóle? Napisałem, że przemawiają do mnie argumenty tego kolegi, chyba po to jest tutaj to forum?

Potem dziwimy się że mało osób zagląda na forum BB, ale jak tutaj uczestniczyć w rozmowie skoro pisząc spokojnego posta dostaje się taką burę i to od menadżera kadry, chyba wyleczyłeś mnie z uczestnictwa na forum. Dzięki.

Szkoda słów...

This Post:
00
64323.182 in reply to 64323.180
Date: 1/2/2009 1:37:24 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Zachowujesz się jak smarkacz. Sto tysięcy tematów pobocznych będziesz poruszał a na proste pytanie nie potrafisz odpowiedzieć. Po prostu walnąłeś głupotę a teraz brniesz. Zamiast podziękować, że możesz się czegoś nauczyć, to robisz z siebie buraka i zachowujesz chamsko i prostacko.

This Post:
00
64323.183 in reply to 64323.181
Date: 1/2/2009 1:52:58 PM
Overall Posts Rated:
88
Przepraszam jeśli odebrałeś ten post za zbyt ostry. Cóż mówi się trudno, ale i tak cieszę się, że go przeczytałeś bo tego w którym np. tłumaczyłem esencję atakowania w trumnie i z obwodu chyba jednak nie zauważyłeś, a szkoda bo moim zdaniem wyraźnie napisałem co miałem namyśli.

Więc teraz postaram się Ci to jeszcze raz wytłumaczyć.

Jak pewnie zauważyłeś, bo grasz już trochę sezonów skuteczność bliżej kosza jest wyższa niż za trzy, a więc to dla mnie jest główna szansa by zminimalizować różnicę, przewagę którą uzyskuje lepsza drużyna grająca r&g. Różnicę bo jak wiesz rzucamy nie tylko za trzy przy ataku z obwodu ale także w trumnie i z półdystansu i te rzuty są skuteczniejsze, a więc skoro słabszy gra w trumnie to powinien zagrać li. Czemu? Otóż rozważmy, jak w moim wcześniejszym przykładzie tylko rzuty za trzy w konfrontacji z twoimi rzutami w trumnie (bo i tak większość rzutów oddasz w trumnie i pół dystansie, więc możemy przyjąć, że po każdym jego rzucie za trzy rzucisz w trumnie).
A więc wychodząc z tych założeń drużyna mocniejsza przy wolnej taktyce próbuje rzucić za 3 6 razy trafia 2 ma więc 6 pkt, ty rzucasz też 6 razy i trafiasz powiedzmy 4 rzuty masz więc 8 pkt a więc różnica 2 pkt na twoją korzyść. Teraz załóżmy, że przyspieszysz, upraszczając wszystko razy dwa, rywal ma 12 pkt a ty 16 i już masz +4, do tego może dojść jakaś twoja zbiórka ofensywna zakończona wsadem. Kto w takim przykładzie ma więcej korzyści z przyspieszenia gry? Oczywiście nadal on będzie skuteczniejszy z półdystansu, ale niekoniecznie na tyle byś ty stracił więcej niż zyskasz po jego niecelnych trójkach. Stan czysty różni się od mojego przykładu, ale nie chcę wprowadzać dużych liczb (kilkunastu 3 i kilkudziesięciu 2 drużyny grającej LI) bo to tylko zadziała na korzyść mojej teorii, a nie o to tu chodzi.

From: Joker

This Post:
00
64323.184 in reply to 64323.182
Date: 1/2/2009 1:57:53 PM
TOP TEN THUNDERS
PLK
Overall Posts Rated:
190190
Nikogo nei chce obrażać ani atakować ale obserwując ten jakze ciekawy watek chcialem tylko stwierdzic ze FAKTY jedynie przedstawil al_said, bo pokazał mecze innych nie widzialem ktore moga sie czysto odnosic do gry w ktora wszyscy gramy.

Przychodzi mi na mysl inne stwierdzenie ze tu własnie kluci sie teoria z praktyką. (Sama teoria nic nie zdziala ale praktyka plus teoria to jest sukces) . Nie chce wskazywać bezpośrednio po ktorej stronie stoi racja, ale jezeli chodzi o wynik koncowy, czyli zwyciestwo( choc nie zawsze), a patrząc dalej awans badz unikniecie spadku to właśnie bardziej liczy sie praktyka ----> czyt. al_asid ( ktory rownież ma dobre teoretyczne podejscie do gry).

Wszelkie rozmyslanai sa wskazane ale musza byc poparte dowodami, w tej grze meczami...

pozdro ;)

This Post:
00
64323.185 in reply to 64323.183
Date: 1/2/2009 2:09:26 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Dzięki bardzo. Cieszę się, ze można rozmawiać jednak zupełnie inaczej, a oto przecież nam chodzi, wszyscy jesteśmy tutaj żeby dobrze się bawić i czerpać przyjemność z BB, nie musimy na siebie rugać ;-)

Teraz to przetrawie na spokojnie bo dużo napisałeś i będę próbował kulturalnie polemizować...;-) jeśli pozwolisz?

This Post:
00
64323.186 in reply to 64323.183
Date: 1/2/2009 2:11:08 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Przepraszam jeśli odebrałeś ten post za zbyt ostry. Cóż mówi się trudno
Tak mówią smarkacze. Mnie powinieneś przede wszystkim przeprosić a nie rżnąć głupa.

A więc wychodząc z tych założeń drużyna mocniejsza przy wolnej taktyce próbuje rzucić za 3 6 razy trafia 2 ma więc 6 pkt, ty rzucasz też 6 razy i trafiasz powiedzmy 4 rzuty masz więc 8 pkt a więc różnica 2 pkt na twoją korzyść. Teraz załóżmy, że przyspieszysz, upraszczając wszystko razy dwa, rywal ma 12 pkt a ty 16 i już masz +4, do tego może dojść jakaś twoja zbiórka ofensywna zakończona wsadem. Kto w takim przykładzie ma więcej korzyści z przyspieszenia gry? Oczywiście nadal on będzie skuteczniejszy z półdystansu, ale niekoniecznie na tyle byś ty stracił więcej niż zyskasz po jego niecelnych trójkach. Stan czysty różni się od mojego przykładu, ale nie chcę wprowadzać dużych liczb (kilkunastu 3 i kilkudziesięciu 2 drużyny grającej LI) bo to tylko zadziała na korzyść mojej teorii, a nie o to tu chodzi.

Dalej nie rozumiesz o co chodzi. W powyższym przykładzie, jeśli obydwie drużyny mają po 6 rzutów to oznacza, że mają po równo rzutów. A więc jest to przykład identyczny z moim, w którym zakładałem, że nie ma przechwytów/strat oraz zbiórek ofensywnych - lub wszystkie te elemanty są na remis. Tutaj też domyślnie przyjąłeś takie założenie. Tylko jak ja je przyjąłem, to nazwałeś to głupotą i bezsensem. A jak sam przyjmujesz, to jest to dowód.

Idźmy dalej. W Twoim przykładzie obydwie drużyny mają w rozważanym okresie czasu po 6 rzutów, ale drużyna A rzuca z tylu rzutów 6 punktów a drużyna B rzuca punktów 8. A więc to drużyna B jest lepsza suma sumarum. Bo zbiórki i przechwyty są na remis, a efektywność rzutów lepsza. Więc naturalne jest, że jeśli przyśpieszy, to wyjdzie na tym lepiej.

I to tylko potwierdza to co ja powiedziałem. Że będąc lepszym należy przyśpieszać grę. Ale rozważ przypadek, w którym jest drużyna słabsza.

A więc weź na tapetę dwie drużyny, które obydwie grają w trumnie i mają zbiórki i przechwyty na remis, tylko różnią się skutecznością. Czyli wszystko jak w Twoim przykładzie, tylko drużyna A gra LI i na 6 rzutów ma 4 celne (8 punktów), a drużyna B gra LP i na 6 rzutów ma 3 celne (6 punktów). Udowodnij, że drużynie B opłaca się grać LI zamiast LP.

From: B.B.King

This Post:
00
64323.187 in reply to 64323.184
Date: 1/2/2009 2:19:10 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wskazanie pojedynczego meczu nie jest dowodem. Przecież to może być mecz, w którym wystąpił tzw. BB-bug ;-) lub po prostu duże szczęście jednej drużyny albo duży niefart drugiej.

Zauważ, że Al_said powiedział, że w wyższych ligach prawie nikt nie zwalnia. A więc skąd mogą mieć przykłady, że dzięki takiej grze udało się wygrać? Ja mogę przez sezon ani razu nie zagrać LI i cały czas grać LP - parę meczów wygram. I następnie powiem, że udało mi się wygrać dzięki LP 10 spotkań a dzięki LI nie wygrałem żadnego. Wnioski?... ;-)

Druga sprawa, że jeśli już powoływać się na mecze i żeby to był wiarygodny dowód, to próbka meczów powinna być losowa a nie wybrana. Bo ja mogę rzucić 600 razy kostką i załóżmy, że wypadnie po 100 razy każda ścianka. Następnie wybiorę sobie wygodne dla siebie przykłady, czyli sto rzutów, w których wypada szóstka i pokażę je na forum. I stworzę teorię, że rzucając kostką zawsze wypada szóstka ;-) A przecież próbka stu przykładów jest wystarczającym dowodem ;-)

To jest wbrew logicznemu myśleniu.

From: m4ti_

This Post:
00
64323.188 in reply to 64323.187
Date: 1/2/2009 3:09:11 PM
Overall Posts Rated:
2121
Mówiłem sobie, że się nie wtrącę w tą dyskusje ale to wszystko zaczyna byc niepokojące -_-

Tak mówią smarkacze. Mnie powinieneś przede wszystkim przeprosić a nie rżnąć głupa.

Moim zdaniem troche przesadzasz

Wskazanie pojedynczego meczu nie jest dowodem. Przecież to może być mecz, w którym wystąpił tzw. BB-bug ;-) lub po prostu duże szczęście jednej drużyny albo duży niefart drugiej.

Wygodna wymówka, ale jesli bys naprawde chciał to takie mecze o których mówisz znalazłbyś albo sam np w springach wypróbował, bo takie tłumaczenie napewno nie przekona managerów do Twojej koncepcji

Uważam, ze takie uproszczenie jakie bylo używane do udowodniania swojej racji jest bez sensu, bo należy a nawet trzeba w tym poruszyc kwestie obrony, kondycji itp, tempo to nie wszystko, al_said próbował to powiedziec ale jakos nie zabardzo mu to wyszło:P

Aha i atakownie al_saida dlatego ze woli w święta spędzać czas z rodziną a nie pisać posty na forum uważam za nienormalny.

Oczywiście al_said nie powinien Cie w tak atakowac apropo tej szkoły ale wcale mu się nie dziwie.

Dobra koniec morałów z mojej strony, bo ani nie jestem autorytetem, ani nie jestem kompetentny, pewnie dotego duzo młodszy od was(to akurat jest mój plus:D:D) ale nie mogłem obojętnie przejść obok tego.

I taki apel: mądrzejszy niech ustąpi...

Last edited by m4ti_ at 1/2/2009 3:12:01 PM

From: B.B.King

This Post:
00
64323.189 in reply to 64323.188
Date: 1/2/2009 3:28:12 PM
Overall Posts Rated:
12061206

Moim zdaniem troche przesadzasz

Dostosowałem się poziomem dyskusji do poziomu Ala. Może on po prostu inaczej nie rozumie.

Uważam, ze takie uproszczenie jakie bylo używane do udowodniania swojej racji jest bez sensu, bo należy a nawet trzeba w tym poruszyc kwestie obrony, kondycji itp, tempo to nie wszystko, al_said próbował to powiedziec ale jakos nie zabardzo mu to wyszło:P
Przecież Al w poście, w którym były dwie trójki drużyny A i pięć dwójek drużyny B zrobił domyślnie identyczne uproszczenie.

Zrozum, że te wszystkie elementy, z których zrezygnowałem, żeby uprościć sytuację, w zależności od sytuacji w jednym przypadku mogą być przesłanką, żeby grać szybciej, a w drugiej, żeby grać wolniej. Przykładowo jeśli wszystko jest równe ale zbiórki gorsze, to należy zwalniać. Jeśli wszystko równe ale zbiórki lepsze, to należy przyśpieszać.

W podobny sposób można rozważyć przechwyty/straty, kondycję i rezerowych itd.

Aha i atakownie al_saida dlatego ze woli w święta spędzać czas z rodziną a nie pisać posty na forum uważam za nienormalny.
Przede wszystkim prześledź sobie dyskusję. To Al mnie pierwszy zaatakował personalnie. Że się zagalopowałem, że uprawiam szkodnictwo, że moja nauczycielka cośtam, że nie bedzie dyskutował, że jestem guru lub idolem (sarkastycznie). Zarzucił mi ataki personalne, a żadne nie miały miejsca. Dodatkowo uprawiał demagogię, że moje przykłady sąi nierealne i nie ma sensu z nimi dyskutować, po czym sam daje taki sam przykład z identycznym uproszczeniem, argumentując, że celowo jest bez tła, bo myślał, że taki wystarczy. Otóż moje przykłady dokładnie takie były bez tła.

Zauważ też, że łatwiej jest udowodnić tezę, że czasem warto przyśpieszać a czasem zwalniać (co twierdzę ja) niż hipotezę, że zawsze warto przyśpieszać (herezje Ala).

--
Ja oczywiście rozumiem argument, że święta. Ale jeśli ktoś ma czas, żeby rozmawiać o tym, że nie chce rozmawiać i znalazł czas, żeby mnie atakować, to chyba może odpowiedzieć merytorycznie. Ale Al woli się przepychać. Proszę bardzo. Chciał, to ma.

Ja się zachowywałem bardziej niż grzecznie do tego miejsca: (64323.182). Porównaj sobie moje wcześniejsze posty oraz wycieczki Ala w moim kierunku. Jednak jest granica akceptacji, postanowiłem, że od tego miejsca chamsto i prostactwo będę nazywał po imieniu. Jak przeprosi i przestanie się zachowywać ja smarkacz, to ja do tego tematu nie będę wraczał.

This Post:
00
64323.190 in reply to 64323.189
Date: 1/2/2009 4:25:50 PM
Overall Posts Rated:
00
Odkad zaczeliscie pyskowac w wypowiedziach to naprawde "smutno" to sie czyta. Mysle, ze kazdy wyciagnal juz z tego ile mogl przydatnych informacji i lepiej to skonczyc, albo dokonczyc na PM lub w jakims innym miejscu. Tu na forum mysle, ze nikomu to juz nie sluzy, ani wam ani grze, ani kadrze...

P.S. B.B.King jednego nie moge scierpiec, al_kaid juz osobiscie Ci zwrocil uwage, ze nie lubi kiedy ktos zdrabnia jego nick i pisze, go z duzej litery, a ty oscentacyjnie zaczales pisac "Al", jesli juz komus zarzucasz szceniackie zachowanie, to przynajmniej sam daj przyklad. A moze mamy zaczac zdrabniac twoj nick "bibi" lub "baby", nie bedzie ci przeszkadzac?

From: indesit
This Post:
00
64323.191 in reply to 64323.190
Date: 1/2/2009 4:36:58 PM
indesit tarchomin
III.15
Overall Posts Rated:
88
wpadlem na zart sluchajcie ..............

albo burger king

hihihi <zartownis>

Advertisement