bo mimo wszystko wydaje mi się, że jednak wzrost wpływałby znacząco na spowolnienie treningu
Ale potencjał starczyłby na dłużej. To jest po prostu klasyczna decyzja strategiczna - czy lepiej trenować wolniej ale taniej i dłużej czy szybciej ale drogo.
Ich celem jest tworzenie uniwersalnych zawodników, a nie przewracanie wartości danych umiejętności do góry nogami.
Obecnie zawodnicy na pewno nie są uniwersalni. Centrzy mają skille obwodowe czarne (wpadające w lekki błękit lub fiolet) a obwodowi na odwrót.
ale obawiam się, że z czasem mogliby dojść do wniosku, że zrobili błąd i się z tego wycofać
Przede wszystkim jednak nie wydaje mi się, żeby BB-cy w sposób gwałtowny wycofali się zmian, na tyle gwałtowny, że część prezesów zostałaby na lodzie. Taka zmiana musiałaby być prostowana stopniowo. Bo to by był strzał w kolano i bardzo słaba reklama dla BuzzerBeatera, gdyby ciągle się prezentował jako tak niestabilny, że nie można nic zaplanować.
Ale np. zmiana dotycząca sprzedaży biletów została wprowadzona tak, że ci, którzy mieli bardzo rozbudowane hale, nie zostali w ciemnym lesie tylko dostali furtkę na wybrnięcie z sytuacji. I myślę, że gdyby doszło do takich sytuacji, że BB-cy wycofaliby się ze zmian w kryciu to raczej stopniowo, tak żeby nie rozwalać kompletnie drużyn.
A nawet jeśli, no to cóż - wtedy wystarczy takiemu zawodnikowi dotrenować troszkę drugą defensywę i wtedy mamy pięknego SF-a ;-)
Ewentualnie możesz naskarżyć BB-kom, że pojawił się taki pomysł z odwrotnym trenowaniem ii w ogóle tych zmian nie wprowadzą ;-)
Jednak wydaje mi sie, że przymkną na to oko. Bo wydaje mi się, że cała zabawa nie będzie polegać tylko na odwróceniu obrony, to nie wystarczy. Albo po prostu BB-cy zmienią model pensji (który w mojej opinii jest słaby - tak jak wspominałem wcześniej chociażby dlatego, że skok skilla z 1 na 2 podnosi pensję identycznie co skok skilla z 19 na 20).
Jeżeli więc np. jakiś PG miałby rozwinięte tylko ID, to siła OD drużyny nie będzie wysoka i nawet wysokie OD u C może nie wystarczyć na pilnowanie SG rywali, bo różnica w poziomie wyjściowym będzie zbyt wysoka.
To jest zupełnie niezależne od "odwracania treningu defensywy". Przecież obecnie zawodnicy też mają tylko jedną defensywę wysoką a drugą zaniedbaną. A trenowani na odwrót mieliby... drugą wysoką a jedną zaniedbaną ;-)
Więc to jest temat na zupełnie inną rozmowę ;-) Ten problem występuje już u zawodników nie odwróconych - to nie jest coś, co pojawi się dopiero, gdy zaczniemy zawodników odwracać.