Tak nakoniec sa zapojím do diskusie.
Na Slovensku je problém trénovať dlhodobo pre NT. Keď som prišiel k NT ako tréner, plný ideálov som videl hráčov ako Számosi, Jarábek, Turcan, Tabacár, Docekal a spol. - kandidáti na základ v priebehu jednej sezóny. To som si myslel. Čakal som, že budú trénovať tempom, akým som trénoval ja, Psycho (o jeho tréningu som mal celkom prehľad), či najlepší kandidáti na U21, ktorých som mal pod palcom. Ale chlapci urobili za sezónu 4 skoky a dosť, pričom som čakal minimálne 7-8, pri niektorých tréningoch možno aj viac. Tak som svoju pozornosť zameral výlučne na nasledujúce ročníky - Gažúr, Bubák, Bujda... (výborne trénujúci, potenciál 9+). Tu ale zase nastáva problém, že po 21 ich majitelia vytiahli pekne, ale kúpiť ich na ďalší tréning nechce takmer nikto. Čiže ak sa na to pozriem reálne, budem rád, ak budeme mať aspoň nejakých konkurencie schopných hráčov, keď nám nefunguje taký systém výchovy ako u vás. Preto už nezavrhujem hráčov s potenciálom 7 (na SF) a 8 (obvod a možno špecializovaný PF). Proste sa moje ideály rozplynuli a musím sa na to pozrieť reálne.
A k Sopkovi len toľko, že je fakt smutné, že musí byť ešte v tíme. To isté Kajatý. Jednoducho nemáme mladších hráčov, ktorí by boli lepší skillovo a držali by si aj formy počas sezóny.
Aby som to zhrnul, na Slovensku to upadá, nenapredujeme, len prežívame. Fakt výborne tu trénuje len pár ľudí + manažéri z nižších líg, ktorí vytiahli hráčov pre U21, ale ďalej to nejde kvôli horším výsledkom (a hospodáreniu). Dúfam, že sa nájde niekto plný entuziazmu a chuti do práce (časovo dobre disponovaný) a pokúsi sa to zmeniť. Ale to by už nebol NT Slovenska, ale toho dotyčného človeka. Tak ako to je v Česku - tým samozrejme nechcem nikoho znevažovať ani nič podobné, ale ak všetko riadi jedna osoba, ak sa trénuje podľa pokynov tej osoby a nič sa neudeje bez toho, aby to táto osoba nevedela - je to tím rwystyrka. Ja sa priznám, že toľké odhodlanie a hlavne toľké obetovanie času do toho vložiť nehodlám.