BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
From: Jax
This Post:
00
118602.192 in reply to 118602.191
Date: 11/16/2009 3:24:09 PM
Overall Posts Rated:
773773
Czytam to sobie i pomysł może i fajny ale ciężki do zrealizowania i mający mnóstwo zagrożeń .

1.Jeżeli by się znalazło 2 takich co by to chcieli wcielic w życie to każdy z nich musiałby wytrenować nie 2 a 4 zawodników . Dlaczego 4 ?? Dwóch dla siebie i dwóch dla tego z którym byśmy się wymieniali . Dwóch dlatego że jeszcze muszą być podobni rezerwowi . Wiem że nie muszą być jacyś super , ale muszą być . No chyba że ktoś chce grać bez rezerwowych , ale to uważam za chory pomysł .

2.Wzrost . jakoś nikt nie zauważył że wzrost wpływa nie tylko na OD ale też i na ID . Takie przynajmniej mam odczucia . Po za tym sam trening ID nic nie daje muszą do tego być i bloki i zbiórki .

3. Wytrenowanie tego typu zawodników zajmie pewnie z 6 sezonów . Teraz w Polsce gramy 7 sezon . Ile było przeróżnych zmian przez ten czas ??? Dużo prawda . Skoro BB-cy często zmieniają zasady gry to wątpie aby przez 6 sezonów nic nie ruszali .Jeżeli zobaczą co sie święci to wystarczy że zmienią jedną zasadę i napiszą od dzisiaj WZROST ma znaczenie w grze - Co moim zdaniem powinno nastąpić , tego mi brakuje - to okaże się że takie ekstrema jak PG/C w ogóle nie przejdą .

Zgadzam się z z GM-m a szczególnie z jego ostatnim akapitem

Panowie nie idźcie tą drogą :-))

This Post:
00
118602.193 in reply to 118602.190
Date: 11/16/2009 3:38:08 PM
Overall Posts Rated:
12061206
bo mimo wszystko wydaje mi się, że jednak wzrost wpływałby znacząco na spowolnienie treningu

Ale potencjał starczyłby na dłużej. To jest po prostu klasyczna decyzja strategiczna - czy lepiej trenować wolniej ale taniej i dłużej czy szybciej ale drogo.

Ich celem jest tworzenie uniwersalnych zawodników, a nie przewracanie wartości danych umiejętności do góry nogami.

Obecnie zawodnicy na pewno nie są uniwersalni. Centrzy mają skille obwodowe czarne (wpadające w lekki błękit lub fiolet) a obwodowi na odwrót.

ale obawiam się, że z czasem mogliby dojść do wniosku, że zrobili błąd i się z tego wycofać

Przede wszystkim jednak nie wydaje mi się, żeby BB-cy w sposób gwałtowny wycofali się zmian, na tyle gwałtowny, że część prezesów zostałaby na lodzie. Taka zmiana musiałaby być prostowana stopniowo. Bo to by był strzał w kolano i bardzo słaba reklama dla BuzzerBeatera, gdyby ciągle się prezentował jako tak niestabilny, że nie można nic zaplanować.

Ale np. zmiana dotycząca sprzedaży biletów została wprowadzona tak, że ci, którzy mieli bardzo rozbudowane hale, nie zostali w ciemnym lesie tylko dostali furtkę na wybrnięcie z sytuacji. I myślę, że gdyby doszło do takich sytuacji, że BB-cy wycofaliby się ze zmian w kryciu to raczej stopniowo, tak żeby nie rozwalać kompletnie drużyn.

A nawet jeśli, no to cóż - wtedy wystarczy takiemu zawodnikowi dotrenować troszkę drugą defensywę i wtedy mamy pięknego SF-a ;-)

Ewentualnie możesz naskarżyć BB-kom, że pojawił się taki pomysł z odwrotnym trenowaniem ii w ogóle tych zmian nie wprowadzą ;-)

Jednak wydaje mi sie, że przymkną na to oko. Bo wydaje mi się, że cała zabawa nie będzie polegać tylko na odwróceniu obrony, to nie wystarczy. Albo po prostu BB-cy zmienią model pensji (który w mojej opinii jest słaby - tak jak wspominałem wcześniej chociażby dlatego, że skok skilla z 1 na 2 podnosi pensję identycznie co skok skilla z 19 na 20).

Jeżeli więc np. jakiś PG miałby rozwinięte tylko ID, to siła OD drużyny nie będzie wysoka i nawet wysokie OD u C może nie wystarczyć na pilnowanie SG rywali, bo różnica w poziomie wyjściowym będzie zbyt wysoka.

To jest zupełnie niezależne od "odwracania treningu defensywy". Przecież obecnie zawodnicy też mają tylko jedną defensywę wysoką a drugą zaniedbaną. A trenowani na odwrót mieliby... drugą wysoką a jedną zaniedbaną ;-)

Więc to jest temat na zupełnie inną rozmowę ;-) Ten problem występuje już u zawodników nie odwróconych - to nie jest coś, co pojawi się dopiero, gdy zaczniemy zawodników odwracać.

This Post:
00
118602.194 in reply to 118602.191
Date: 11/17/2009 6:47:57 PM
Overall Posts Rated:
145145
Hmm... to w takim razie bezsensem byłoby w wprowadzanie przez BB'ków zmian pozycji w obronie skoro wyliczenia silnika odbywałyby się przed zmianami obronnymi, musiałaby to być taka sztuka dla sztuki, choć z newsa w ogłoszeniach tak nie wynika.

Wyliczenia silnika mogą odbywać się przed i po "zmianie obronnej". Przed (teoretycznie) brana pod uwagę jest siła zespołowa, wyliczana na podstawie reguł i obejmująca pozycje "ofensywne", czyli PG to PG, a SF to SF, tzn.
"Rzuty z dystansu, Obrona na obwodzie: Duże znaczenie obrońców (PG i SG), średnie SF, małe PF."
Dlatego PG czy SG z niską obroną na obwodzie niesamowicie ją osłabią, a ich wysoki poziom ID nic nie da bo:
"Rzuty spod kosza, Obrona pod koszem: Duże znaczenie środkowego, trochę mniejsze PF, średnie SF."

I dopiero te obliczenia (teoretycznie) modyfikowane mogą być po "zmianie defensywnej", czyli jeżeli nasz C (klub A) broni przed PG (klub B), to do modyfikacji zostanie użyta jego obrona na dystansie, a nie gracza obwodowego. I tu nasuwa się pytanie, jak duży wpływ na wyjściową wartość będą miały te modyfikacje. Jeżeli wystarczająco dużą (bo C (klub A) będzie miał OD na poziome 15, a PG (klub B) JS na 5 ;)) to może wystarczy to na zmianę pierwszych wyliczeń. Ale taki układ jest prawie nierealny. Z reguły ten C i ten PG będą na zbliżonym poziomie, więc początkowa wartość będzie modyfikowana tak jak jest to teraz, kiedy grają kluby z podobną siła, gdzie staty pomeczowe są bardzo wyrównane. Tyle, że w podanym przypadku klub A będzie miał bardzo kiepski poziomi "wyjściowej" obrony, bo jego obwodowi będą mieli wypasione... ID.

Pamiętam jak jakiś czas temu rozmawiałem z Korsarzem i stwierdził on wtedy, że PLK zaczyna mieć znaczenie kogo wystawiasz przeciwko komu. I myślę, że to jest absolutna prawda. A możliwość dopasowania pozycji obronnej do atakującego rywala jest zmianą mającą na celu ułatwienie użytkownikom pilnowania poszczególnych zawodników bez zmiany koncepcji ofensywnej. Bo przed tymi zmianami, jeżeli chciałem, aby mój PG bronił przed SF'em rywali, który miota same 3, musiałem go wystawić jako SF'a. Osłabiałem więc siłę ataku obwodowego i traciłem treningu. Od teraz (tzn. kiedy system wejdzie w życie do każdego meczu) nie będzie tego dylematu. Nie stracę siły ofensywnej, bo PG zagra jako PG. Nie stracę podstawowej (pierwsze wyliczenie) siły defensywnej, bo mój PG gra jako PG (i ma rozwinięte OD). Mam szansę na zwiększenie siły obrony poprzez odpowiednie dopasowanie zawodników do atakujących rywali (drugie wyliczenie).

Wiem, że strasznie namotałem, ale ja tak to widzę. Nie wiem, czy tak to wygląda w rzeczywistości, jednak wg mnie ma to sporo sensu. Dla mnie koszykówka (zwłaszcza NBA) jest mimo wszystko grą zespołową, której kwintesencją jest rywalizacja pomiędzy poszczególnymi zawodnikami, popisy gwiazd itp. Ale żaden zawodnik sam nie wygra meczu, choć czasem trzeba kazać swojemu najlepszemu obrońcy pilnowania najlepszego strzelca rywali, aby sobie nie porzucał, a reszta niech robi co chce ;). Bo bez niego ich siła ofensywna wyraźnie się zmniejsza, a nasza defensywa wciąż pozostaje mocna. Ale nie mogę sobie wyobrazić PG regularnie pilnującego C, zwłaszcza w polu 3 sekund :)

This Post:
00
118602.195 in reply to 118602.193
Date: 11/17/2009 7:10:43 PM
Overall Posts Rated:
145145
Ale potencjał starczyłby na dłużej. To jest po prostu klasyczna decyzja strategiczna - czy lepiej trenować wolniej ale taniej i dłużej czy szybciej ale drogo.

I tu pojawia się kwestia spowolnienia treningu spowodowanego... wiekiem.
Obecnie zawodnicy na pewno nie są uniwersalni. Centrzy mają skille obwodowe czarne (wpadające w lekki błękit lub fiolet) a obwodowi na odwrót.

I właśnie dlatego BB'cy chcą to zmienić. Żeby np. C, który urodził się z niezłą OD lub miał ją lekko wytrenowaną mógł np. pilnować PF'a rywali (lub SF'a) przy obronie przed R&G. Bo PF rywali pewnie nie ma nie wiadomo jak dobrego rzutu, a nasz PF może mimo wszystko bronić zbyt kiepsko.
Ewentualnie możesz naskarżyć BB-kom, że pojawił się taki pomysł z odwrotnym trenowaniem ii w ogóle tych zmian nie wprowadzą ;-)

Faktycznie, może nie "poskarżyć", ale mógłbym im "donieść" ;) Tylko po co? A jak nie zmienią koncepcji? To wtedy wydamy się przed innymi krajami :)
To jest zupełnie niezależne od "odwracania treningu defensywy". Przecież obecnie zawodnicy też mają tylko jedną defensywę wysoką a drugą zaniedbaną. A trenowani na odwrót mieliby... drugą wysoką a jedną zaniedbaną ;-)

Tak, ale może ta druga nie jest im jakoś specjalnie potrzebna, bo nie wpływa aż tak istotnie na ich występy na parkiecie? Przynajmniej w większości spotkań. Tak po prostu.

Osobiście wolałbym takie rozwiązania - trenujemy kolesia standardowo, jak do tej pory, ale dokładnie pilnujemy potencjału. I tuż przed jego osiągnięciem zmieniamy trening na umiejętności teoretycznie danemu zawodnikowi niepotrzebne, które nie podnoszą jego pensji. Czyli dokładnie tak, jak pisał Szefciu. I nawet może to być defensywa :)

Cały czas będę upierał się przy tym, że staty meczowe nie są bez powodu, że są one wykorzystywane w grze, choć muszą ulegać pewnym zmianom, bo inaczej nie byłoby sytuacji, kiedy to drużyna z lepszymi statami przegrywa. I co więcej, będę upierał się przy tym, że są one wyliczane na podstawie pozycji "ofensywnej" zawodnika (tak samo jak trening). Więc do obrony na dystansie liczą się przede wszystkim PG i SG, a do obrony pod koszem PF i C. Ci, którzy wyszli na tych pozycjach na parkiet. I wszelkie zmiany w kryciu nie mają na to żadnego wpływu. Więc jeżeli wystawię na PG i SG graczy bez OD ale z ID, to nic mi to nie da.
Sprawdźmy to. Umówmy dwa zespoły na sparing, niech zagrają tymi samymi składami i te same taktyki, tyle, że w jednym z tych klubów w jednym meczu C zagra jako PG i będzie pilnował centra rywali (czyli będzie takim PG bez OD), a PF jako SG pilnujący PF'a. A w drugim meczu niech C i PF zagrają na swoich normalnych pozycjach i znowu bronią C i PF'a. Niech zespół, który nic nie zmienia gra Base offense i każdy swego, a ten drugi LI (żeby przetestować atak pod koszem) i 2-3, aby sprawdzić obronę pod koszem.
Co prawda ten powyższy pomysł trochę szalony i nie do końca przemyślany, bo jest już lekko po 1 (środa), a ja jestem zdrowo zmęczony, ale może ktoś go dopracuje i wyciągnie jakieś sensowne wnioski.

Last edited by Khazaad at 11/17/2009 7:11:14 PM

From: hatchet

This Post:
00
118602.196 in reply to 118602.195
Date: 11/18/2009 5:28:39 AM
Overall Posts Rated:
99
Wiesz, nawet chciałem przeczytać te wywody, ale powołałeś się na korszarza i to był Twój koniec w moich oczach ;)

From: Khazaad

This Post:
00
118602.197 in reply to 118602.196
Date: 11/18/2009 7:26:04 AM
Overall Posts Rated:
145145
To nie czytałeś? Super, przynajmniej krytyka treści mnie ominie. Czyli jednak powoływanie się na Korsarza przyniosło oczekiwany efekt.
A przy okazji - jakbyś tak wpadł kiedyś do Ustki na piwko, to może i na Ciebie mógłbym się powoływać ;)

From: liveact

This Post:
00
118602.198 in reply to 118602.196
Date: 11/18/2009 10:01:41 AM
Overall Posts Rated:
4747
przecież on ma 2 teamy... jeden w Warszawie, a rezerwy w Ustce;)))

From: hatchet

This Post:
00
118602.199 in reply to 118602.197
Date: 11/18/2009 2:31:13 PM
Overall Posts Rated:
99
Ustka jakoś mi nie po drodze, rzadko kiedy bywam nad polskim morzem, o rany nawet nie pamiętam kiedy tam byłem ostatnio :/

This Post:
00
118602.200 in reply to 118602.1
Date: 11/20/2009 5:57:35 AM
Overall Posts Rated:
299299
(6708456)

Pensja (tygodniowo): $ 40 250

DMI: 657600
Wzrost: 6'0" / 183 cm
Potencjał: MVP
Stan formy: sprawny

Rzut z wyskoku: fenomenalny Zasięg rzutu: znaczący
Obr. na dystansie: wspaniały ↑ Kozłowanie: cudowny
Wejście pod kosz: wspaniały Podania: silny
Rzut z bliska: tragiczny Obr. pod koszem: tragiczny
Zbieranie: przeciętny Blokowanie: żałosny
Kondycja: tragiczny Rzuty osobiste: żałosny

Doświadczenie: tragiczny

Z takim czymś nam przyjdzie się zmierzyć w poniedziałek, rewelacyjny hiszpański SG na TLu... w sprawnej formie...
dodatkowo mają jeszcze 2-ch SG w sprawnej formie, kilku w silnej, 4 centrów w sprawnej formie i 5 wolnych slotów... :)

This Post:
00
118602.201 in reply to 118602.200
Date: 11/20/2009 6:05:52 AM
Overall Posts Rated:
188188
Łoo, 10kk ktoś za niego daje ;o Moze się wyłoży przez weekend? ;) Nie żebym komuś źle życzył ;p I coś czuję, że Hiszpanie dostaną od nas po tyłkach ;)

This Post:
00
118602.202 in reply to 118602.200
Date: 11/20/2009 6:07:38 AM
Overall Posts Rated:
145145
Może i fajny, ale wystarczy go faulować przy każdym rzucie i mocno kryć, a sprawa będzie załatwiona :)

Advertisement