Myslím, že se v tom posledním odstavci trochu pleteš. Určitě NT v Česku není "můj tým". Fůra věcí se podařila, ale pořád se dějí věci, při nichž skřípu zubama a nejraději bych se na to v tu chvíli vykašlal. Jsme sice asi o jednu až dvě sezony před váma (v NT už jsou zcela výjimečně hráči, kteří nepokračují v tréninku/jsou za potenciálem a už jen dosluhují, než je mladí definitivně předeženou), ale cíl je ještě pořád v docela daleké budoucnosti (mojí ambicí je medaile z ME nebo MS) a čeká nás spousta práce.
Kdyby NT byl "můj tým" tréninkové plány by byly určitě trochu jiné. Pořád se docela často "peru" s některými majiteli hlavně o tréninky mimo pozice (i když už je docela dost těch, kteří se naučili vcelku efektivně trénovat mimo pozice). Obecně vidím největší problém v přechodu hráčů z tréninku pro U21 na trénink pro NT. Pro U21 totiž většina hráčů nemá moc prostoru pro trénink mimo pozice, maximálně poslední sezonu, když se povede primární vlastnosti vyjet včas dost vysoko. A pak nastavá ten zlom, když opustí U21 a hlavně, pokud už se blíží potenciálu, je potřeba, aby intenzivně trénovali mimo pozice. To se prostě ne vždy povede, protože pro U21 je schopen trénovat prakticky kdokoli, takže v tu chvíli vlastně přesvědčuju člověka na úplně něco jiného, s čím se dosud nesetkal. Máme jen pár výjimek, které už v mladším věku trénují s ohledem na NT a neohlížejí se na U21.
I když NT a věci okoli řídí jeden člověk s jasnou vizí a entuziasmem (nebo to může být i skupina lidí), pořád potřebuje podporu komunity a to zejména v tom, aby se našlo dost lidí, kteří ty hráče vytrénují a dlouhodobě jsou schopni a ochotni držet.
Ještě bych opět zmínil farmy. Podle mne to bez nich nepůjde, i když se bude jednat o vysoce multiskillové hráče. Už jsem to několikrát zmínil, ale byla velká škoda, že se u vás nepovedlo na farmaření přesvědčit cierneho a asasasu, když končili. V těch týmech mohli v každém být 1-2 hráči, kteří by v NT mohli hrát první/druhou pětku. A to by byla výrazná pomoc. Navíc by mohli trénovat úplně podle představ NT trenéra (i když ze své zkušenosti můžu říct, že i s farmou to nemusí být vždy růžové a změnit trénink se někdy podaří o pár týdnů později, než by se mi líbilo). Samozřejmě i některé kluby si mohou dovolit reprezentanty s vysokými platy (řekněme nad 200k), ale to jsou tak 2, max. 4 týmy, které hrají dlouhodobě špici (pokud to mají být týmy, které se současně nevzdávají svých ambicí). A i když platově si dovedu představit, že takové hráče drží i třeba 3 (dokonce si myslím, že i více, až nebude nikdo z těch hráčů potřebovat jednopostový trénink), tak je problém, pokud se ti hráči blíží potenciálu (nebo již mají vysoký plat) sladit je tak, aby jim seděl stejný tréninkový program (to můžu sám potvrdit z dvojice v mém týmu náš Lípa a váš Capela).