Da bi se jedan talenat pretvorio u vrhunskog igraca potreban je citav splet okolnosti.Po meni, najbitniju ulogu u ovom procesu igra igraceva psiha.
Koliko god da se guraju igraci preko ove ili one veze, kvalitet uvek ispliva na povrsinu, pa makar i u Belgijskoj ligi...
Naravno, postoje samoproklamovani talenti, talenti koji su interesantni za trziste, na ovaj ili onaj nacin, te ih menadzeri guraju kako bi omastili brk.
Naveo si par imena, uglavnom iz bliske proslosti.Seti se,recimo, jednog Cubrila, koliko je samo taj decko obecavao...i sta se desilo?
Secam se kao dan danas, Aleksandar totalno pogubljen na treningu, pita ga Muta sta mu je, ovaj odgovara da nikako ne moze da nadje devojku!Sta reci takvom momku?Ceo svet je pred njim a on se zabagovao na prvom, najlaksem, koraku?
MEdjutim,ruku na srce Muta je dosta kumovao tome.Doticni trener je pokusao od tako svestranog igraca da napravi igraca koji ce, pre svega, da igra odbranu i sutne trojku.
Cubrilo je idealan primer kako moze vanserijski talenat da propadne, sto zbog psihe, trenerske doktrine, tako i povreda.
Aleksandar nije bio isti igrac nakon povrede ukrstenih ligamenata kolena, koju je zaradio u 1/2 finalu PO-a sa Zvezdom.
Apropo toga ko prati a ko ne prati mladje kategorije.Ne znam u cemu je problem?Da li se kosarka igra tek sa navrsenih 20 godina?
Ja sam ceo svoj zivot u kosarci, to je jedini sport koji pratim.Recimo da mogu da gledam i Belgijsku ligu, a kamoli jake utakmice mladjih uzrasta.
Inace, iznenadio bi se koliko su te utakmice kvalitetne, uzbudljive, koliko tenzije i rivalstva ima u mladjim kategorijama.
P.S. da ne zaboravim.Pomenuo si Nemanju Alexandrova, odgovorno ti tvrdim da bi decko igrao all star NBA lige da je ostao zdrav.Sticajem okolnosti dobro poznajem decka i znam kakav je radnik, siguran sam da bi, uz neosporan talenat, doktorirao kosarku.
Njegova povreda je gore prirode od povrede Cubrila.Vise puta je operisao isto kolena, cak mu je receno da nikako ne sme da se bavi profesionalnim sportom!Koliko je momak uporan govori podatak da je uspeo, nakon svih peripetija, da se vrati kosarci, na spostvenu odgovornost, i da zaigra u Endesa ligi.