W dalszej dyskusji przytoczony jest przykład wysokiego Lenoir'a, który na początku trenował 1 na 1, by później podnosić mu OD. Soustre podania miał trenowane na sam koniec. W Belgii ponoć prezesi czekali z JR-em na sam koniec.
W przyszłym sezonie w U21 będą "moi" PG i planowałem/próbowałem popchnąć choć trochę trening takim kombinatorstwem. Muszę jeszcze przeanalizować dane, ale wydaje mi się, że efekty było zbyt mało widoczne, a to z powodu treningu wszechstronnego. W przyszłym sezonie w mojej drużynie również sprawdzę, czy zauważalne są jakieś nadprogramowe "dociągnięcia".
Pamiętam, że na forum Polska ktoś wspominał, że efekt ten działa i prawdopodobnie to nic odkrywczego (oprócz hipotezy o grupach skillli). Co mi przyświecało przybliżając Wam ten temat to chęć, by to przedyskutować i może spróbować wykorzystać to przy treningu do U21 i NT, bo jak wiadomo każdy tydzień dodatkowy może zrobić różnicę, szczególnie w U21. A skoro w NT mamy mieć samych multiskillowców to również każde dodatkowe kilka tygodni treningu "za młodu" jest bardzo przydatne.
Czekam na Wasz głos i doświadczenia w temacie:)
Last edited by piotras at 9/28/2010 9:26:47 AM