Postovana Zajednico,
blizi se trideseta sezona kako igram BB i svakako je potreban neki novi izazov. Poslednjih desetak sezona fokus mi je na treningu domacih igraca, dok je rezultat mog Dorcola skrajnut u drugi plan. U vise navrata sam bio skaut, sto mlade, sto A reprezentacije, pa sam sigurno mnogima od vas prilicno dosadjivao (uglavnom petkom nakon azuriranja treninga), te verujem da nema razloga da se posebno predstavljam.
Isticanje kandidature nakon silnih medalja koje su nam doneli prethodni menadzeri nije bas najmudriji potez. Sa druge strane, baz obzira na neku vrstu ocekivanja i pritiska koje nosi selektorsko mesto, cvrsto verujem da mogu da doprinesem nasoj Zajednici i na ovaj nacin. Kako je jednom receno - za pobedu je potreban talenat, ali za ponavljanje rezultata neophodan je karakter. Na nama je da dokazemo (ponovo) da posedujemo oba.
Planovi i ambicije:
- nema sumnje da je lestvica visoko postavljena. Bilo kakva ocekivanja osim najvisih nisu prihvatljiva, bez obzira na realnost. Trudicu se da rezultati budu dobri, mada ce svakako u prvom trenutku cilj biti sto bezbolnija smena generacija. Cinjenica je da nam je jedna sjajna generacija na zalasku, ali isto tako je fakat da dolaze mlade snage. Ukoliko me izaberete za selektora, bice vise reci o igracima, pojedinacno.
- ideja mi je da maniju treninga rasirim jos vise medju domacim menadzerima. Pre svega moramo da budemo jos racionalniji - ne smemo olako da prepustamo nase trenirce strancima koji neretko nisu voljni da saradjuju. Ovo se posebno odnosi na igrace potencijala 10 i 11, koji su retkost i samim tim pravo blago. Takodje, u okviru realizacije ovog plana, zelja mi je da sve ekipe iz Prve i svih drugih liga imaju bar po dvojicu domacih treniraca. Jako je vazno shvatiti i znacaj ulaganja u draft - to je bitan segment koji se zanemaruje. Iako je draft vecinom lutrija, bez ulaganja ce nam igraci sigurno odlaziti u pogresne ruke. Planiram i neku vrstu kampanje po tom pitanju.
- sto se tice "strucnog staba", desna ruka ce biti Mister Dildo (nemojte ovo tumaciti dvosmisleno), dok ce specijalni savetnik biti Marko Markovic. Skauti koji trenutno obavljaju tu funkciju su dobrodosli da nastave svoj posao kao i do sada, a takodje bih voleo da ukljucim jos menadzera u strucni stab. Dakle, ukoliko me izaberete, slobodni ste da se prijavite za poziciju skauta - mesta ima za sve. Razgovaracu sa jos nekoliko menadzera za koje verujem da mogu da daju svoj doprinos sto boljoj organizaciji i rezultatima reprezentacije.
Za kraj, jedan sasvim licni momenat - kao klinac sam mastao kako igram kosarku i postajem neki mnogo bitan i slavan igrac, koji donosi titule svom timu, svojoj zemlji. Naravno, ti snovi se nisu ostvarili, ali ljubav prema kosarci je nastavila da tinja u mom srcu. Ova igrica nije nesto najsavrsenije sto je moglo da se napravi, ali nakon toliko sezona provedenih igrajuci je jednostavno mi se uvukla pod kozu. Zato ce eventualni izbor za selektora reprezentacije Srbije biti velika cast, motivacija i zadovoljstvo. Mozda cak i neka satisfakcija za one izmastane, a nikad ubacene trojke u finalima koje sam osvajao sutirajuci kao klinac na kos ispred zgrade do iznemoglosti - po mraku, kisi, vetru - cekajuci da cujem zvuk koji samo kosarkaska lopta tako milozvucno pravi dok prolazi kroz obruc i "cepa" mrezicu. Bez obzira sto me je zivotni put odveo na drugu stranu, van kosarke, na kraju ipak jeste bitno za sta i za koga vase srce kuca. Za mene, kosarka je uvek kosarka, makar bila i virtuelna.
Zivela Srbija!