Na redu je igrač koga nisam znao da li da ga svrstam u bekove ili krila, pa ću ga analizirati posebno. To je Aleksandar Milijaš. Veoma zanimljiv igrač koga smo njegov vlasnik i ja jedva spasili. Vrlo je moguće bilo da od njega ne bude ništa, ali je ove poslednje sezone fino napredovao i sigurno je da će zaigrati za reprezentaciju i nadamo se da će doneti kvalitet više. Vrlo je atipičan što možete da vidite. Kao što rekoh pokriva više pozicija, i beka i krilo. Doduše više u odbrani, ali je u napadu malo lošiji unutra. Fale tu neki skilovi. Ja se dvoumim šta da mu treniramo i kako da ga sređujemo, ali će biti dobar valjda.
Krila su pravljena otprilike po modelu Aleksandra Milijaša. Većina može da pokriva i beka i krilo, ali ćemo videti kako ćemo igrati. Sve prema potrebi. Izdvaja se Todor Stojković, a prate ga Dobrašin Radojčić, Lazar Vučković i Igor Bogdanović. Svakako od forme najviše zavisi ko će biti rezerva Stojkoviću.
Centre nekako od početka najviše kritikujem, pa hajde i to da predstavim. Nećemo imati kvalitetnih centara potencijala 9 i 10 kao što smo ranije imali, tako da je potencijal 8 naša najveća nada. Tu je pre svega Goran Batrićević mog kolege iz lige koji je Alfa i Omega naših ovosezonskih centara. Nadam se da će nastaviti lepo da razvija unutrašnje skilove, pa da koliko toliko bude konkurentan centrima jačih reprezentacija. Prati ga Tomislav Andrejević koji ima nešto lošiji skok od Batrićevića i toga u velikoj meri čini drugim centrom, ali moram da napomenem da je Andrejević mnogo bolji spolja i sigurno da će biti prvi centar kada napadamo preko spoljnih taktika. Ostali su dosta mlaki centri i to mi se nimalo ne sviđa. Tu su Goran Bogdanović, Radojica Novaković, Rastko Vukosavljević i Matija Petrović pre svega. Ovi momci su u suštini malo jači krilni centri, a ne centri, tako da će oni uglavnom igrati na toj poziciji.
To bi bilo to u suštini što se igrača tiče. U sezonu krećemo sa 29. pozicije. Idemo da je popravimo što više. :) Provera je reprezentacija Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da igramo LI, čovek na čoveka, ent 1. Mislim da je ovo prava provera za našu ekipu i mislim da ćemo posle te utakmice videti na čemu smo.
Draft:
Draft je odrađen. Mnogo lakše nego prošle godine i daleko sigurnije, tako da ne bi trebalo da mi je promakao iko. Naravno uvek postoji mogućnost, ali svakako da ne bi trebalo. Što se ovog drafta tiče i postavljanja igrača na spisak dužan sam da kažem da sam uneo jednu promenu u sve to koja je izazvana promenama u igrici, znači ništa na moju ruku. Jedino sam odluku doneo na svoju ruku, ali mislim da je skroz opravdana. Naime, svedoci smo da su admini ove igrice povećali kvalitet igrača koji dolaze sa drafta i u skladu sa tim imamo mnogo više igrača koji ispunjavaju uslove da se nađu na listi. Pošto je to gotovo nemoguće pratiti, s obzirom da nas u stručnom štabu nema 20 odlučio sam da na listu postavim igrače koji imaju UBS 50 ili više. Broj igrača na listama se nije promenio, on je standardan i sličan je onima iz prethodnih sezona, tako da u suštini samo smo ispratili promene i ništa se nije promenilo. Znači na spisku neće biti igrači koji imaju UBS 39 ili 45, itd, jer je minimalna verovatnoća da se on istrenira za reprezentaciju pre ovoga što ima 50+ skilova. Moram da napomenem da su i u ranijim sezonama za reprezentaciju igrali uglavnom igrači koji su sa drafta imali 50+. Vodio sam se i time što jedan igrač do mlade reprezentacije može prosečno 30 skilova da dobije, tako da taj igrač sa početnih 45 recimo može imati oko 75 skilova, maksimalno 80, a kod nas u reprezentaciji igraju igrači koji su uglavnom na 85+ skilova. Ovo naravno manje važi za centre koji po pravilu imaju manje skilova od ostalih igrača, pa se zato na spisku mogu naći igrači sa ispod 50 skilova.
Sa ovog drafta je izašlo oko 200 bekova koji su potencijala 6, 7 i 8 i stvarno mislim da nema smisla pratiti sve to. U svakom slučaju postoji način da se ovo i popravi, ako se pokaže kao loše, tako da ne brini