OLIMPIA - dzięki za słowa wsparcia!
Dejvidd - myślałem bardziej o Kupisie i Snopczyńskim, którzy ostatnio mieli poważne problemy z minutami. Niemniej masz rację, niektórzy zawodnicy (oprócz Żyjewskiego Kukla) pomimo fajnych minut po prostu mają niefart z GSami.
POLSKA 95, Senegal 74
W tym spotkaniu cieszy mnie tylko łatwe zwycięstwo. Mam wrażenie, że ten wynik sugeruje, że nie jesteśmy tak mocni, jak mi się wydaje, choć trzeba uwzględnić fakt, że z Senegalem na razie każdy zdaje się męczyć. Na pewno niepokoją mnie obrony - zaczynam mieć wyrzuty sumienia, że zagrałem normala z Chilijczykami, miało to pewien sens, ale konsekwencje tego zagrania są niestety widoczne. Afrykanie wbijali nam punkty na każdej pozycji (około 30-40%), zwłaszcza na obwodzie - to poważny powód do zmartwienia przed starciem z Kanadą. Na usprawiedliwienie można dodać, że z US zagraliśmy tam na wiele wyższym poziomie, co pokazuje, że może była to kwestia ofensywnego podejścia do meczu i można ten element nieco poprawić. Wyjściowa 5-ka w ataku nieźle, ale można było ugrać więcej. Ławka zawiodła w ostatniej kwarcie, przez co zamiast realnego +30 mamy tylko +20. To może się na nas zemścić, jeśli nie uda nam się zdobyć trzeciego, w praktyce zapewniającego awans zwycięstwa.
W innych spotkaniach warto zwrócić uwagę na CT Tajwanu z Włochami. Dla Azjatów to był już mecz ostatnej szansy - na ich szczęście, wygrali go 16 punktami. Wnioski są dwa - Włosi znowu mają fasadową moc, a Tajwan ma jeszcze szanse, jeśli dobrze zagra z Senegalem (co wywoła presję na Kanadzie). Niepokoi mnie wysoki poziom meczu Chin z Hiszpanami - którąś z tych ekip będziemy musieli po Kanadzie ograć, jeśli chcemy dalej wspinać się w rankingu MŚ. Niepokoi mnie wygrana Brazylii, bo uświadomiła mi, że RPA wcale nie musi zapewnić sobie awansu z Urugwajem, a takim łatwym rywalem Brazylia nie jest. Na razie mam wrażenie, że w zeszłym tygodniu mój pogląd na naszą sytuację mógł być nieco zbyt optymistyczny. Mecz z Kanadą wiele nam tutaj powie.
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.