Pozdrav zajednico!
Bliži se kraj prvog dela EP koje igramo u našoj zemlji, pa je vreme za jednu kratku retrospektivu.
U našoj grupi imamo Ukrajinu i nas sa skorom 5-0 i najverovatnije je da ćemo upravo mi ići dalje. Šansu imaju još i Slovenija sa 4-1 i Izrael sa 3-2. Slovenija u ponedeljak igra sa Ukrajinom i to će pokazati da li ispadaju ili ostaju u igri. Slovenija ima problema sa povredama tako da prednost dajem Ukrajini koja dosta sigurno deluje za sada. Izrael ipak ima najmanje šanse za prolaz i on mora da pobedi nas i Sloveniju i da se nada da ćemo mi izgubiti od Ukrajine u poslednjem kolu, kao i da Slovenija izgubi od Ukrajine prekosutra. Čak i u toj varijanti imaju male šanse zbog koš razlike.
Mi, naravno, idemo na sve pobede do kraja i na skor 7-0, ali je činjenica da smo gotovo sigurno prošli dalje već sada. U najgoroj varijanti bićemo na 5-2 zajedno sa Izraelom, a nema šanse da imamo manju koš razliku od njih. Tako da mi smo obezbedili plasman dalje 2 kola pre kraja. :) Pitanje je samo ko će biti prvi i to će najverovatnije odlučivati direktan duel sa Ukrajinom u poslednjem kolu.
U grupi B je nešto jednostavnija situacija. Tamo imamo Francusku i Rusiju sa skorom 5-0 i najverovatnije oni prolaze dalje. Francuska kao prva i Rusija kao druga. Šansu još ima Grčka, ali veoma malu. Grčka da bi prošla mora da pobedi obe utakmice do kraja, a igraju i protiv Francuske tako da je ta šansa minimalna. Mogli bi eventualno da ih dobiju na tie vs ct što će verovatno i biti odnos zalaganja u tom meču, ali mora i Rusija da izgubi od Švajcarske, tako da je sve u rukama drugih, a ne Grčke.
U trećoj grupi, odnosno u grupi C Španija je prva i najverovatnije da će i ostati prva do kraja, a za drugo mesto će se boriti ekipe Estonije i Finske gde će odlučiti njihov direktan duel. Ja prednost dajem Estoniji, ali ostaje da se vidi. :)
U grupi D je zanimljiva situacija sa Italijom i Portugalom sa 5-0 i Litvanijom i Hrvatskom sa 4-1. Šansu imaju sve te ekipe, ali neko manju, a neko veću. Tu ne bih ništa prognozirao, jer je sada ta faza kada igraju upravo ove ekipe jedne protiv drugih, tako da je tu sve moguće. Ali ako možemo ugrubo da prognoziramo onda možda možemo reći da Italija ima najveću šansu od svih njih, a o drugom mestu će verovatno Portugalija i Litvanija odlučiti u njihovom meču u ponedeljak.
U grupi E ista situacija. Dve ekipe sa 5-0 i 2 sa 4-1. Sve što sam pisao za grupu D važi i za grupu E. U ovoj grupi Poljska deluje najsigurnije, a za drugo mesto ko je obezbeđuje prolaz boriće se Belgija, Rumunija i Švedska.
U grupi F je situacija skoro potpuno jasna. Tri ekipe koje imaju šansu za prolaz su Nemačka, Turska i BiH, s tim što BiH nema neku realnu šansu, ali teoretski još su u igri. Njima trebaju obe pobede do kraja, a igraju i sa veoma jakom reprezentacijom Nemačke u ta dva kola. Najverovatnije je da iz te grupe dalje idu Nemačka i Turska.
Sve u svemu ekipe koje bi trebalo da igraju u drugom delu takmičenja su: Srbija, Ukrajina, Francuska, Rusija, Španija, Estonija, Italija, Portugalija, Poljska, Belgija, Nemačka, Turska. Naravno, još su 2 kola ostala da se odigraju i sve ovo je uslovno, ali eto čisto da vi koji čitate postove na forumu i koji pratite rad mlade reprezentacije imate neku predstavu o tome kako bi moglo da bude dalje. Videćemo koliko ću omašiti u prognozama. :)