Αξιότιμοι φίλοι μου καλημέρα σας,
Θα ήθελα να απαντήσω σε σένα φίλε Κυριάκο, που επιτίθεσαι με πολύ άσχημο τρόπο σε χρήστες (το έχω ξαναδεί να το κάνεις). Η λέξη "καλλίτερος" που χρησιμοποίησε ο νίκος προϋπάρχει στην ελληνική γλώσσα απο τα αρχαία και το επίθετο "καλός"
Θετικός Καλός -> Συγκριτικός Κάλλιον ->Υπερθετικός Κάλλιστος. Συνεπώς πολύ σωστά ο νίκος χρησιμοποίησε την λέξη έτσι γραμμένη ορμώμενος απο τα αρχαία ελληνικά. Οι γλωσσολόγοι ακόμα τσακώνονται για την ορθότητα του σωστού, φίλε Κυριάκο. Η λέξη "καλύτερος" αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση της ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ στη γλώσσα. "Η αναλογία (analogy) δηλ. σημαίνει τη μεταβολή (analogical change) ή τη δημιουργία (analogical creation) ενός γλωσσικού στοιχείου υπό την επίδραση άλλου, πιο γνωστού ή πιο συχνού στη χρήση μιας γλώσσας" (Β. Αργυρόπουλος Βιβλίο Θέματα Ετυμολογίας και Ορθογραφίας). Τελικά όπως εξήγησε ο Χατζηδάκης το καλύτερος γράφεται με "υ", γιατί έχει σχηματιστεί κατά τον αντίστοιχο βαθμό των επιθέτων σε -ύς ( πλατύς- πλατύτερος, ταχύς- ταχύτερος κ.λ.π.). Σίγουρα είναι πιο διαδεδομένο φίλε Κυριάκο, αλλά δεν νομίζω οτι και οι ίδιοι οι φιλόλογοι έχουν καταλήξει ποιό είναι το σωστό, οπότε και ο Νίκος δεν είναι υποχρεωμένος να το γνωρίζει. Συνεπώς, πρίν πεις κάτι και επικρίνεις κάποιον (που στο κάτω κάτω δεν έκανε και κανένα έγκλημα), να το σκέφτεσαι. Και πάνω απ' όλα (επειδή και γώ έπεσα στο παρελθόν στη λούμπα της αγένειας εδώ μέσα) να είσαι ευγενής. Υπάρχει και ορθότερος τρόπος να του το πεις και να τον πείσεις.
Υ.Γ. Μάθε λοιπόν και σύ (τώρα γίνομαι και γώ κακός) να γράφεις τη λέξη "τέλος πάντων". Αποτελεί συνθετικό 2 λέξεων και αφού όπως λές χρειάζονται κάποιοι λεξικό, θα σε συμβούλευα να προμηθευτείς και σύ ένα.
ΦΙΛΙΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Last edited by Δημήτρης at 1/20/2010 2:37:03 AM