BuzzerBeater Forums

BB Makedonija > Прашајте ги ББ-лицата

Прашајте ги ББ-лицата

Set priority
Show messages by
From: Xsago

This Post:
00
209543.20 in reply to 209543.18
Date: 3/28/2012 6:30:54 AM
Overall Posts Rated:
128128
Ima dva momenti vo odnos na ova prasanje:

1. Skoro i da nema bek koj "seta" od klub vo klub na TL. Platite na jakite bekovi se izdrzlivi.

2. Centrite so visoki plati koi nikoj ne gi saka generalno se centri so mnogu visoki primarni skillovi, a niski sekundarni skillovi. Pricinata za ova e mnogu ednostavna vlijanieto na sekundarnite skillovi kaj vnatresnite igraci e mnogu pogolemo od vlijanieto na sekundardnite skillovi kaj nadvoresnite. Pricinata za ova e vsusnost ednostavna: Postojat poveke primarni skillovi za bekovi otkolku za centri (6 nasproti 4) ili barem taka site si mislime. Za da se izgradi pravilen centar potrebno e da se treniraat dosta bekovski vestini no retko koj go pravi toa.

Na primer za PF isklucitelno vazen e negoviot JS skill. Za centar se mnogu vazni HN i PA itn.

Kako i da e potrebno e da se balansira finansiski igrata i da se motiviraat menadzerote da gi treniraat pravilno svoite igraci. Mislam deka so vovedeniot vkrsten trening del od ovie problemi ke se razresat.

From: Dadimo

This Post:
00
209543.21 in reply to 209543.20
Date: 4/1/2012 5:42:54 AM
Overall Posts Rated:
5555

1. Skoro i da nema bek koj "seta" od klub vo klub na TL. Platite na jakite bekovi se izdrzlivi.

Не е баш така, поретки се бековите од центрите но има доста квалитетни бекови (добар дел од нив и репрезентативци) кои често ги гледам на ТЛ. Еве само еден пример ќе ти дадам, добро познатиот за нас Casale откако го продадов 5-6 пати се појави на ТЛ, смени 3-4 клуба за една сезона а е репрезентативец (моментално не е поради формата и баш затоа што е често на ТЛ). Не е точно дека платите на квалитетните бекови се издржливи, плата 200К+ е проблем за секој клуб кој сака да има квалитетен балансиран тим со пристојна клупа но факт е дека платите на бековите се нешто пониски од тие на центрите.

2. Centrite so visoki plati koi nikoj ne gi saka generalno se centri so mnogu visoki primarni skillovi, a niski sekundarni skillovi.

Kako i da e potrebno e da se balansira finansiski igrata i da se motiviraat menadzerote da gi treniraat pravilno svoite igraci. Mislam deka so vovedeniot vkrsten trening del od ovie problemi ke se razresat.

Не мислев на центрите со високи центарски скилови а голи на бековски, за таквите имам разбирање но за квалитетните центри кои имаат пристојни бековски скилови и добар дел од нив се репрезнтативци безсмислено е да се шетаат секој недела од шпански петолигаш во италјански петолигаш па во потругалски четвртолигаш итн. наместо за нив да се тепаат најдобрите светски тимови . Јас барем 2-3 месеци ја набљудувам ТЛ и сум многу компетентен да зборам за нејзе, ако не ти се верува може и линкови до играчи да ти праќам.
Вкрстениот тренинг нема многу да смени зошто се случува премногу ретко и слободно може да го прекрстат во инцидент-тренинг, а точно е дека има квалитетни играчи со помали плати, внимателно тренирани, но таквите се многу скапи на ТЛ.
Конечно, друга ми беше поентата, најдобрите светски тимови бегаат од играчите со високи плати и тоа е најголемиот апсурд во играва. Погледнете ги ТОП 10 тимовите во светот, сите играчи им се со плати помали од 200К. Имањето играч со висока плата е проблем во оваа игра а не предност. Едноставно кажано, сега јас место Mlinarevic да имав 2-3 играчи со околу 100К плата ќе бев далеку поквалитен и ќе имав многу повеќе тактички опции.
Мора да се најде начин како квалитетните играчи со високи плати да бидат помало економско оптоварување и за нив да се борат најдобрите светски тимови а не да биде обратно.

Last edited by Dadimo at 4/1/2012 6:00:30 AM

From: gorge

This Post:
00
209543.22 in reply to 209543.21
Date: 4/1/2012 5:56:06 AM
Overall Posts Rated:
1111
Tocno e, na primer eve kaj nas da imas i 20m vo geb nemozis da napravis petorka so navistina kvaltetni igraci bidejci nema da mozes da gi balansiras prihodite i rashodite :)
Eve za primer poglednete go turcinot (70271) koj e moj favorit za osvojuvanje na B3 ovaa sezona samo plata na igraci 1.615.000 bez strucniot stab znaci okolku 1.7m nedelen rashod odnosno trosok. Se oblozuvam deka nema povece prihodi od 1.1 ili 1.2m znaci okolu polovina milion e vo zaguba sekoja nedela.
Za da izdrzi edna solidna sezona na uspesi treba odnapred da ima podgotveno 7-8m za frlanje a racunajte i na parite koi gi potrosil za zasiluvanja odnosno mega zasiluvanja :)

Last edited by gorge at 4/1/2012 5:57:57 AM

This Post:
00
209543.24 in reply to 209543.22
Date: 4/1/2012 6:53:19 AM
Overall Posts Rated:
5555
Баш така, ако сакаш супер успешна сезона, особено во Б3 треба да собираш пари многу сезони, при тоа за да ги купиш ѕверовите нема да ти требаат многу пари бидеќи нивната цена на ТЛ е околу 500К но нека ти е господ на помош со неделните трошоци :)

This Post:
00
209543.25 in reply to 209543.23
Date: 4/1/2012 7:58:16 AM
Overall Posts Rated:
5555
Тука не станува збор за фарми, ако е фарма нема играчот да се шета секоја недела од клуб во клуб, ќе се пази на неговата форма бидеќи повеќето такви играчи се репрезентативци и земјата на играчот со земјата на тимот ќе бидат исти што е редок случај. Неможе петтолигаш од Италија да биде фарма за НТ на Шпанија, нема логика. Станува збор за нови неискуни менаџери кои гледаат шанса за мали пари да купат екстра играчи а своето елементарно непознавање на играва го покажуваат со тоа што овие играчи ги стваат и на пријателски па освен што им ја убиваат формата со 100+ неделно одиграни минути безпотребно ризикуваат и да им се повреди играчот.
Ако веќе сакаме да правиме споредба со реалниот свет и НБА само да те потсетам дека Леброн Џејмс, Коби Брајнт и другите суперѕвезди играат во НБА а не во некои нисколигаши. Се согласувам со тебе дека треба да се ограничи ростерот кај најбогатите тимови зошто така им се дава шанса на поновите тимови да ги стигнат по квалитет постарите ама ова не е начин. Поприфатливо за мене ќе биде најдобрите играчи во играва да бидат скоцентрирани во најдобрите светски тимови од тоа како што е сега, крајно безсмислено.
За Млинаревиќ веќе подолго време се борам со дилемата дали да го продадам или не. Од една страна се работи редок и уникатен центар, за овие 2-3 месеци на ТЛ видов само уште двајца такви квалитетни центри со слична плата, кои можат подеднакво квалитетно да одиграат и како КЦ, плус вложив многу пари за него па затоа тешко се решавам да го ставам на ТЛ а е дел од мојата идеја да направам тим со кој ќе се борам за титули. Од друга страна имам слаби приходи и неговата плата ми прави проблеми да направам тим каков што сакам па прашање е на време кога ќе то ставам на ТЛ, како поминува времето се повеќе мислам дека подобро е место него да имам 2-3 други квалитетни играчи со помали плати. Сепак имај во предвид дека последниве неколку сезони резултатите не ми се во прв план, пробувам рзлични опции, експериментирам и со играчи и со тактики кога можам. Целта ми е да бидам меѓу најдобрите 2-3 тима во МКД а меѓудругото поентата на овие мои постови е тоа што е нелогично долгогодишен прволигаш на една земја да неможе да си дозволи играч со таква плата, да не збориме за центри со 400К или не дај боже 500К.

Last edited by Dadimo at 4/1/2012 8:02:00 AM

This Post:
00
209543.27 in reply to 209543.26
Date: 4/1/2012 11:02:05 AM
Overall Posts Rated:
5555

Да, не играат во нисколигаши ама не играат ни во ист тим.Не дека некој нема пари да ги држи во тимот туку ограничувањето со вкупната плата што можат да им ја дадат,со самото тоа конкуренцијата е изедначена и буквално секој секого може да победи.

Да не се разбереме погрешно, нигде не реков дека треба да играат сите звезди во неколку тимови, туку логично е најдобрите играчи да играат во најдобрите тимови што не е случај во играва. Проблемот е што во најдобрите тимови нема ниту една ѕвезда а не па повеќе да има (да речеме играч со плата околу 300К). Наместо тоа, најуспешните менаџери бегаат од овие играчи и се одлучуваат на опцијата да имаат поголем избор на различни профили на квалитетни играчи со нешто помали плати (100к-200К) со што ќе можат тактички да прават буквално што сакаат, во зависност од противникот. Како резултат на ваквиот приод на најуспешните менаџери, најдобрите играчи (оние со најголеми плати) воглавно се шетат меѓу новајлиите во играва кои тек почнале да играат BuzzerBeater. Тоа за тебе логично ли е !?
Ограничувањата во вкупнте плати што можат тимовите да си ги дозволат секако постојат но тие се за секој тим различни. Еве во нашата елита можеби GEMIDZII Veles можат да си дозволат преку 1000К за плати на играчи а кај мене границата е нешто над 700К.

Ако ростерот на прволигашите е уште појак како што сакаш ти тогаш таа разлика би била уште поизразена,и интересот на новите менаџери кои ќе тапкаат во ниските лиги ќе биде уништен а со самото тоа и играва.

Не реков дека треба прволигашите да бидат уште посилни туку треба да се стимулираат подобрите тимови (може тоа да биде и амбициозен второлигаш) да ги купуваат најдобрите играчи (тие со највисоките плати а се пристојно истренирани и на споредните скилови ) за да не скапуваат во нисколигашите, особено репрезентативците кои така имаат постојано слаба форма и неможе да играат за својот НТ.
Се додека најдобрите тимови бегаат од најдобрите играчи неможам да се согласам со тебе дека работите во играва се поставени како што треба.

Last edited by Dadimo at 4/1/2012 11:06:10 AM

From: Xsago

This Post:
00
209543.28 in reply to 209543.27
Date: 4/1/2012 5:41:34 PM
Overall Posts Rated:
128128
Se soglasuvam deka ne e sovrsen sistemot koj funkcionira vo momentov vo BB, no ne se soglasuvam deka gi onevozmozuva najjakite timovi da imaat zvezdi. Naprotiv skoro site vistinski zvezdi se naogaat vo mnogu silni timovi. No pod zvezdi jas ne podrazbiram bilo kakov igrac so visoka plata, tuku dobro balansiran igrac so razvieni sekundarni skillovi i pametno razvieni primarni.

Isto taka ne mislam deka jakite timovi ne mozat da imaat igraci so nad 200k plata. Jas rado bi plakal takov igrac ako e doboro razvien. Problemot e sto pretpocitam makedonci i ne sakam da se vrzuvam so stranec koga i onaka ne mali mi se sansite za titula. A za 2-3 mesto i so pomala plata mozam da stignam. Na primer Foniqi da bese na prodazba jas rado bi go kupil, bez razlika sto ima ogromna plata.

Btw problemot vo tvojot tim ne e vo platata tuku vo prihodite. Premala ti e dobivkata zaradi relativno slabite rezultati vo izminatite sezoni koi vlijaat vrz slabata posetenost. Nemas nekoi rezultati ni vo kupot pa i od tamu limitiran ti e prihodot. Edino ne znam kako stois so prodazba na dresovi, znam porano ti bese problem no sega imas po nekoj makedonec, a imas i dva reprezentativci, eden nas eden srbin pa ne bi trebalo da si los vo toj aspekt. Porano ti bese poproblematicen timot no sega mi se cini deka to e solidno sklopen ne bi trebalo da imas tolku golemi problemi, a iskoreno mislam deka mozes da imas i dobri rezultati. Vprocem ne znam sto se zalis imas 7 posledovatelni triumfi vo ligata :). Posledniot poraz ti bese pred eden mesec.

This Post:
00
209543.30 in reply to 209543.28
Date: 4/2/2012 2:03:56 PM
Overall Posts Rated:
5555
ne se soglasuvam deka gi onevozmozuva najjakite timovi da imaat zvezdi...No pod zvezdi jas ne podrazbiram bilo kakov igrac so visoka plata, tuku dobro balansiran igrac so razvieni sekundarni skillovi i pametno razvieni primarni.

Не ни реков дека најдобрите тимови неможат да имаат ѕвезди туку само констатирав дека немаат играчи со високи плати дури и бегаат од нив што за мене е апсурдно и тоа беше поентата на моите постови. Примерите со мојот тим беа во контекст на тој муабет обидувајќи се да дојдам до логично објасување зошто најдобрите тимови бегаат од овие играчи а не дека се жалам нешто. Моите проблеми се како што ти убаво кажа слабите приходи. Причината за тоа мислам дека е во тоа што експериментирам без ПР-Менаџер веќе втора сезона, и дефинитивно од следната сезона го враќам во стручниот штаб. За резултатите дека се слаби не би се сложил со тебе, имав слаби периоди, но на крајот од сезоната не сум паднал под 5-то место а 3 пати играв и во плеј-оф. Купот го освоив сезона 15, бев финалист сезона 16, само последниве 2 сезони киксирав со рана елиминација.
Состојбата со продадени дресови е подобрена, после настапот на Арнаудовски во НТ како резерва пред неколку недели дојде до рекорд од $ 103 685 со што се покажува крајно правилен твојот концепт да претпочиташ Македонци. Навивачите повеќе се палат на резервната улога на Арнаудовски во еден меч од тоа што Млинаревиќ е лидер на НТ Србија цела оваа сезона.

Е сега под најдобри играчи и јас го подразбирам истото како и ти освен моментот паметно развени примарни скилови. Што подразбираш под тоа, да се застане со тренинг на примарен скил кога ќе стигне до 17-18 !? Јас би одел до 19-20 примарен скил а платата ќе отиде преку 300К-400К за жал и тука е клучниот момент каде што треба нешто да сменат во играва. Или платите да ги намалат или продажбата на дресови и приходите од билети да зависат малку повеќе и од големината на платите на играчите. Така цената на квлитетните играчи со високи плати нема да биде толку ниска на ТЛ што исто така е крајно нелогично, а со тоа ќе се намали и бројот на вакви играчи што ќе завршуваат во нисколигаши зошто со самото дигање на цената на овие играчи на ТЛ, до нив ќе се доаѓа потешко.

Last edited by Dadimo at 4/2/2012 2:09:54 PM

Advertisement