Warto zauważyć, że nie tylko nasza reprezentacja zaczęła grać 2-3. Coraz więcej reprezentacji używa tej strefy, a co więcej jest ona coraz częściej skuteczna. Jest to między innymi odpowiedź na rezygnację z treningu rzutów z dystansu u guardów, na rzecz rzutów spod kosza.
Co 2-3 daje, a co zabiera?
Ogólnie rzecz ujmując 2-3 wzmacnia strefę podkoszową, a osłabia obwodową;-) To skutkuje ułatwieniem walki na tablicach, a także ułatwieniem rozegrania i rzutów dystansowych rywalowi.
Kiedy ją stosować?
Przede wszystkim wtedy kiedy jesteśmy przekonani, że rywal zagra pod kosz i uznamy, że MtM nie wystarczy. Jeśli nie mamy pewności, że rywal będzie grał pod kosz to zagranie strefy 2-3 oznacza właściwie pewną porażkę. Czyli grając strefą 2-3 trzeba mieć świadomość podejmowanego ryzyka. Gra w obronie każdy swego zawsze będzie obarczona mniejszym ryzykiem...ale żeby wygrywać czasami po prostu trzeba podjąć ryzyko;-) Także na początek trzeba zdecydować czy warto to ryzyko podejmować.
Przy podejmowaniu decyzji trzeba rozważyć jeszcze kilka innych rzeczy...mi.in czy rywal dysponuje na tyle dobrymi guardami by zagrozić nam rzutami dystansowymi, a także czy mamy w składzie zawodników z odpowiednimi skillami by skutecznie grać strefą 2-3. Wszystko oczywiście zależy od poziomu prezentowanego przez dwa grające ze sobą zespoły. Im ten poziom jest wyższy tym naturalnie tych warunków musi być spełnionych możliwie jak najwięcej.
Ponadto warto rozważyć strefę 2-3 jeśli mamy dobrych guardów/sporo lepszych od rywala (OD, HN), a wiemy, że przeciwnik ma dużą przewagę w zbiórkach.
Jakie skille do skutecznej gry 2-3? (kolejność mniej więcej według ważności)
1. Według mojego doświadczenia przede wszystkim ważne jest ID. U PF i C to wiadomo, ale też przynajmniej u SFa, a najlepiej też u SG i PG.
2. BL u PF i C, dobrze też jak jest u SFa, przede wszystkim do zatrzymywania wjazdów obwodowych. Według tego co zauważyłem BL nie zawsze widać w statystykach w postaci zapisanych bloków. Ono wydaje mi się działa trochę jak straszak dla guardów i po prostu ogranicza ich wejścia pod kosz.
3. OD przede wszystkim u PG, SG i SF ale też dobrze jak jest u PF i C głównie po to by zniwelować maksymalnie stratę wynikającą z ułatwienia rywalowi rozegrania przez postawienie strefy 2-3...czyli by to rozegranie po prostu możliwie jak najbardziej utrudnić. Poza tym OD po to by wybronić rzuty dystansowe, których rywal będzie oddawał częściej niż przy obronie każdy swego.
4. HN możliwie u wszystkich zawodników też po to by utrudnić rywalowi rozegranie.