BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Byjo
This Post:
00
235782.202 in reply to 235782.201
Date: 3/28/2013 6:13:05 PM
Overall Posts Rated:
22
Slazem se sa Navarom, nije isto kad igras utakmice protic igraca priblizno tvojih godina i na profesionalnom nivou u jakim ligama... Ne moras biti Kari Pesic pa da vidis neke stvari... A nije na odmet ni procitati malo od nekih ljudi koji se malo vise razumeju u tematiku... A i placeni su za to :D
http://www.eurohopes.com/player/1415/dusan-ristic/

Last edited by Byjo at 3/28/2013 6:21:43 PM

From: kotoor

To: Byjo
This Post:
00
235782.203 in reply to 235782.202
Date: 3/29/2013 1:48:20 AM
Overall Posts Rated:
500500
e sad si me ubedio da će mali biti igračina. znaš šta su sve ti ljudi koji se razumeju u tematiku pisali o našim prethodim talentima?

evo raduljica dao juče 28 poena i 10 skokova. nadam se da smo ga malo trgli :)

Message deleted
This Post:
00
235782.205 in reply to 235782.203
Date: 3/29/2013 4:03:15 AM
KK Mordor
Prva Liga
Overall Posts Rated:
267267
Second Team:
Mount Doom
Da bi se jedan talenat pretvorio u vrhunskog igraca potreban je citav splet okolnosti.Po meni, najbitniju ulogu u ovom procesu igra igraceva psiha.
Koliko god da se guraju igraci preko ove ili one veze, kvalitet uvek ispliva na povrsinu, pa makar i u Belgijskoj ligi...
Naravno, postoje samoproklamovani talenti, talenti koji su interesantni za trziste, na ovaj ili onaj nacin, te ih menadzeri guraju kako bi omastili brk.
Naveo si par imena, uglavnom iz bliske proslosti.Seti se,recimo, jednog Cubrila, koliko je samo taj decko obecavao...i sta se desilo?
Secam se kao dan danas, Aleksandar totalno pogubljen na treningu, pita ga Muta sta mu je, ovaj odgovara da nikako ne moze da nadje devojku!Sta reci takvom momku?Ceo svet je pred njim a on se zabagovao na prvom, najlaksem, koraku?
MEdjutim,ruku na srce Muta je dosta kumovao tome.Doticni trener je pokusao od tako svestranog igraca da napravi igraca koji ce, pre svega, da igra odbranu i sutne trojku.
Cubrilo je idealan primer kako moze vanserijski talenat da propadne, sto zbog psihe, trenerske doktrine, tako i povreda.
Aleksandar nije bio isti igrac nakon povrede ukrstenih ligamenata kolena, koju je zaradio u 1/2 finalu PO-a sa Zvezdom.

Apropo toga ko prati a ko ne prati mladje kategorije.Ne znam u cemu je problem?Da li se kosarka igra tek sa navrsenih 20 godina?
Ja sam ceo svoj zivot u kosarci, to je jedini sport koji pratim.Recimo da mogu da gledam i Belgijsku ligu, a kamoli jake utakmice mladjih uzrasta.
Inace, iznenadio bi se koliko su te utakmice kvalitetne, uzbudljive, koliko tenzije i rivalstva ima u mladjim kategorijama.

P.S. da ne zaboravim.Pomenuo si Nemanju Alexandrova, odgovorno ti tvrdim da bi decko igrao all star NBA lige da je ostao zdrav.Sticajem okolnosti dobro poznajem decka i znam kakav je radnik, siguran sam da bi, uz neosporan talenat, doktorirao kosarku.
Njegova povreda je gore prirode od povrede Cubrila.Vise puta je operisao isto kolena, cak mu je receno da nikako ne sme da se bavi profesionalnim sportom!Koliko je momak uporan govori podatak da je uspeo, nakon svih peripetija, da se vrati kosarci, na spostvenu odgovornost, i da zaigra u Endesa ligi.

This Post:
00
235782.206 in reply to 235782.205
Date: 3/29/2013 4:57:42 AM
Overall Posts Rated:
500500
ne možeš znati da bi aleksandrov bio vrhunski igrač. tako je mogao i đekić da se povredi i da neko kaže, al bi taj rasturao, taj je gazio u svim selekcijama, visok, vrhunski šut, samo da nabaci 20 kg mišića i ubijao bi, ali eto povreda ga omela. ili zamisli da se miličić povredio čim je došao u NBA, žalili bi za njim mnogi, a na kraju se ispostavilo da nema od njega leba.

znam kakve su utakmice mlađih kategorija, bolje nego većina vas, jer igrom slučaja imam svoj košarkaški klub i treniram mlađe kategorije, ali je bezveze pratiti i paliti se u stilu, kakvi će to biti igrači, jer je to ne moguće predvideti...

From: Byjo

This Post:
00
235782.207 in reply to 235782.203
Date: 3/29/2013 5:06:52 AM
Overall Posts Rated:
22
Poenta ove igre je zieti u nekom drugom svetu. I kad se ovde odigra draft sve se nadaju da ce taj postati igrac za reprezentaciju. Psiholoski aspekt je nepostojeci, ali i ovde povrede mogu da uniste igraca, a i menadzeri. Niko od nas ne moze sa sigurnoscu reci da li ce ili nece postati neko ime u svetu kosarke. Ali bar nam ostaje da se nadamo da ce postati igrac vredan dresa Srbije.
Jeste druga zemlja, ali uz ovo se odrastalo :D
http://www.youtube.com/watch?v=6P4W0Ug7FnU

From: Dock
This Post:
00
235782.208 in reply to 235782.207
Date: 3/30/2013 10:53:56 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Tim Dankan je veceras pogodio buzzerbeater za pobedu protiv LA Klipersa, potsetivsi na onaj kos iz finala zapada 2004 godine

http://www.youtube.com/watch?v=X3yYd9446lY

a posto je u nasem glasnju izabranza najbolju 4ku NBA lige (nagrada koja ce mu sigurno mnogo znaciti :) ), evo ga i jedan tekst o njegovim San Antonio Sparsima

http://www.sportske.net/blog/grujica-andric/san-antonio-s...

Last edited by Dock at 3/30/2013 10:56:25 AM

This Post:
00
235782.209 in reply to 235782.208
Date: 3/31/2013 3:25:26 AM
Overall Posts Rated:
175175
Kad smo vec kod juniorske kosarke,da li neko zna nesto o Jokicu iz Mega Vizure?Na zadnjoj utakmici je imao 31 poen,36 skokova i indeks 65.Ne secam se da sam vidio dosad takav indeks,cak i u juniorima,a moram priznati da dosad nisam cuo da je ovaj momak igrao za neku od reprezentativnih selekcija.Ako jeste onda je moj propust:)

Last edited by zalosna sova at 3/31/2013 3:25:54 AM

This Post:
00
235782.210 in reply to 235782.209
Date: 3/31/2013 3:38:46 AM
ALE I NEMANI
II.2
Overall Posts Rated:
415415
Decko je iz Sombora. Tek ce se pricati o njemu.

This Post:
00
235782.211 in reply to 235782.209
Date: 3/31/2013 4:49:43 AM
OKK Apatin
III.6
Overall Posts Rated:
171171
BigFish je u pravu a i ne bio kad je i on iz Sombora... Decko je ako se ne varam 95. godiste i ima oko 210 visine... Mislim da si malo preterao sa skokovima jer kada sam citao vest mislim da je pisalo 31 poen i 29 skokova ali indeks je bio tu negde kako si napisao oko 65 jer je imao i 5-6 asistencija... Bice dobar "mali" samo da ne ode za parama kao Musli pa na kraju da izadje drvo nevidjeno od njega... :/

From: Dock
This Post:
00
235782.212 in reply to 235782.210
Date: 3/31/2013 5:02:00 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Rob Meurs je dugo godina radio kao skaut za NBA timove od 1989-2008 (New Jersey Nets, San Antonio Spurs, Golden State Warriors) a paraleleno sa tim je osnovao i vodio agenciju za skouting Court Vision u periodu 1991-2010 . Ovaj holandjanin najveci uticaj je ostavio u San Antoniu koji je vodjen njegovim izvestajima draftovao 1999 Manu Djinobilija kao 57 pika i 2001 Tonija Parkera koa 28 pika.
Rob Meurs je poginuo 2010 u saobracajnoj nesreci.

Pre nekog vremena sam naisao na njegov fenomenalni tekst o tome kako prepoznati talenat, pa za sve nas ljubitelje kosarke, amaterske skaute, vecite selektore evo zanimljivog stiva

Kako oceniti talenat - Rob Meurs

Kako su se granice širom sveta otvorile i svet postao manji, procena talenta je postala oblast u koju elitni klubovi mnogo ulažu.
1998. Dirk Nowitzki je draftovan od strane Dallas Mavericksa kao relativno nepoznat (naročito u USA) igrač koji čak nije igrao ni u najboljoj nemačkoj ligi. Kada se vratimo u 2006. vidimo NBA i Evropske klubove koji imaju na tuce skauta koji traže vrhunske igrače širom planete, iako su šanse da će pronaći novog Novickog u najboljem slučaju mršave.
Jedan od najboljih u poslu međunarodnog skautinga je Rob Meurs.
Meurs je prvi koji je profesionalno počeo da se bavi skautingom i radio je za brojne NBA, NCAA i evropske klubove.
nakon dugogodišwe igračke i trenerske karijere u Holandiji, pre 18 godina je počeo da se bavi skautingom.
Pre nego što je postao profesionalni skaut, 10 godina je radio kao nastavnik fizičkog u vojnoj školi u Holandiji.
U ovoj seriji članaka, Meurs objašnjava svoje razmišljanje o proceni talenta, pitanje od vitalnog značaja za košarkaške trenere na svim nivoima.
Treneri na svim nivoima, od mlađih selekcija pa do nacionalnih reprezentacija, moraju biti u stanju da prepoznaju mogućnosti i potencijal mladih igrača da igraju u vrhunskom rangu.

Šta je talenat?
Kada su me iz FIBA Evropa pitali kako objašnjavam to što mnogi talentovani mladi igrači iz mlađih nacionalnih selekcija nikad ne ispune očekivanja, a neki od njih i totalno iščeznu, moja prva reakcija je bila :"da li su oni stvarno bili toliko talentovani ili smo im mi prišili tu etiketu iako nikada nisu imali vrhunski potencijal?" Moja druga misao je bila "šta uopšte znači uspešan?"
Pre diskusije o proceni talenta, neophodno je definisati reč talenat. Ne znam da li postoji prava definicija, ali kada pričamo o tome da li će igrači biti uspešni u budućnosti ili ne, prvo moramo znati šta uopšte predstavlja talenat?
Mora da postoji odnos između talenta i postignutog uspeha. Da li je uspešan samo onaj ko igra u NBA, ili je dovoljan uspeh i biti zvezda evropske košarke? Šta je sa igračima koji nikada nisu postali zvezde, ali su celu karijeru proveli u vrhunskim timovima poput Reala, Fortituda, Efesa, Asvela (? - čuđenje prevodioca :) ), Albe (?? - zaprepašćenje prevodioca :)) ), da li su ti igrači uspešni?
Ako odete na bilo koji turnir mlađih reprezentativnih selekcija, naići ćete na veoma talentovane igrače koji će imati veoma dobre karijere, ali nikada neće biti NBA zvezde. Važno je razgraničiti da potraga za talentom ne znači obavezno i pronalazak budućeg NBA superstara ili vrhunskog evropskog igrača, već talentovani igrači mogu biti i oni koji će igrati na različitim nivoima u različitim ligama.
Mislim da se svi slažemo da talenat ne predstavlja samo jednu stvar, već nekoliko različitih aspekata. Svi mi tražimo novog Jordana ili Nowitzkog iako ni oni nisu bili savršeni u svim aspektima igre. Mi jurimo utopiju - "Savršenog igrača".
Ja talenat delim na 4 glavna dela: fizički talenat, mentalni talenat, veštinu i košarkašku inteligenciju, odnosno osećaj za igru.

Last edited by Dock at 3/31/2013 5:10:25 AM

Advertisement