Polska - Włochy
Włochy...kraj pizzą i spaghetti płynący.:)
Wino, kobiety i śpiew..ech!
Włochy...dziwna sprawa, że u nas ta nazwa oznacza Italię. Inne kraje nie miały problemu z ich pierwotną nazwą.
Włosi i Włoszki słyną ze swojego temperamentu. Są głośni i kochliwi (kto chce niech to połączy). Inny stereotyp to kult rodziny w klasycznym ujęciu: "Mamma...." Kobieta trzyma w garści gospodarstwo...mężczyzna ogląda się za innymi i tylko pierdzi w stołek. Często mężczyźni żyją na garnuszku maminym przez większość swojego życia (ale jaka to kuchnia - też ciężko by mi było zrezygnować).
Struktura historyczna jest tak znakomicie zróżnicowana, że ciężko coś opisać. Od górzystych księstw, przez tłoczne metropolie, śmigając przez centrum świata Europejskiego (patrząc na czas jakim Rzym pełnił tę funkcję - to sorki ale nie znajduję porównania oprócz Aten), po południowe rubieże związane z domami na skarpie i mafią w ogródku.
Śmiało można stwierdzić, że bez Włochów, nie byłoby współczesnego świata z całym bagażem. Muzyka, malarstwo, rzeźba, wiara, architektura, kultura, sposób życia. Ale i knucia, intrygi, zbrodnia, przestępczość..ot cały świat zaklęty w tym półwyspie w kształcie buta.
A teraz troszkę luźniej
Pechowa liczba? - 17 (związane z napisem na nagrobkach)
To z tego kraju pochodzi pizza - DZIĘKUJEMY!!!!!
Sierpień to miesiąc wakacji - nawet duże firmy nie działają (ZAZDROŚCIMY!)
Według Włochów, otwarcie parasola w budynku przynosi pecha:)
We włoskim języku nie ma liter: K, Y, W, X i J. (nie sprawdzałem)
Około 80% wszystkich przedsiębiorstw w Sycylii, Calabrii i Campanii płacą "podatki" do lokalnej mafii. - ot południe:)
We Włoszech nie ma przedszkoli.
Nie jest wskazane, aby pić wodę z kranu we Włoszech. - idą wakacje, pamiętajmy!
Najbardziej obraźliwym gestem jest pokazanie równocześnie wskazującego i małego palca. Oznacza to, że osoba jest zdradzana przez żonę. - Sataniści mają kiepsko :/
W kilku regionach wierzy się w to, że jeżeli jest 3 palaczy w tym samym miejscu, najmłodszy powinien przestać palić, inaczej przyniesie pecha. - u nas po prostu wprowadzono zakaz palenia:)
Włochy i Polska są najbardziej religijnymi krajami w Europie. (ciekawe co na to Hiszpanie?)
Średnia długość życia we Włoszech jest najwyższa na świecie. (będąc atrakcyjnym facetem w tamtym kraju, gdzie kobiety wino i jedzenie jest na takim poziomie...po cholerę się rozstawać z tym życiem?)
W latach 60 włoski język był używany tylko w literaturze. Wszystkie regiony miały swoją własną mowę. Włoski stał się powszechnie używany dzięki telewizji.
Wszystkie włoskie słowa kończą się samogłoską.
Głównymi napojami są wino i woda. Czasami piwo. (jednak nie dla mnie ten kraj i nie dla Tomka de Mello)
Podczas rozmowy używa się gestów, których jest w sumie kilkaset.
60% światowego dziedzictwa kultury znajduje się we Włoszech. - jak pisałem, świat byłby inny...
Każda wioska i miasto ma swojego świętego.
Last edited by Astarotte at 4/28/2013 1:36:27 PM