cześć,
na wstępie zaznaczam, że nie jest to pytanie, a raczej garstka informacji. niektórzy na pewno nie posiadają tej wiedzy, albo im się nie chce. chodzi o zwrot kosztów rozbudowy hali jako nowy budynek. zebrałem informacje z forum US i kształtuje się to tak dla hali za 1M $, 2M$ i 4M$
dla porównania przyjąłem moment, kiedy zwracają nam się koszty budowy hali za 4M $ (tygodnie kwoty zwrotu są wg czarnego scenariusza, nie brałem pod uwagę optymistycznego)
4M $ - następuje to 182 tygodnie po wybudowaniu hali - czyli 3,5 roku prawdziwej gry. na Sylwestra 2023 można pić szampana z okazji pierwszych zarobionych wirtualnych dolarów
![:)](/images/conf/emoticons/smile.png)
2M $ - w owe 3,5 roku nasz dochód to 2 730 000 $, a więc zysk to 730 000 $
1M $ - w owe 3,5 roku nasz dochód to 2 184 000 $, a więc zysk to 1 184 000 $
z powyższego wynika, że mniej więcej od 01.2024 nasza hala za 4M $ będzie już tylko zarabiać, a kredyt na jej budowę będzie spłacony. żeby dogonić w zyskach halę za 2M $, będziemy musieli poczekać dodatkowe 104 tygodnie. nasza hala będzie bardziej opłacalna niż ta za 2 bańki za 5,5 roku na sylwestra 2025
dopiero za następne 14 tygodni hala za 4M dogoni w zyskach halę za 1M. łącznie będzie to 300 tygodni od naszej budowy i tu dochodzimy do ciekawych kwot i porównań. Po 300 tygodniach od budowy nasze poszczególne hale będą miały zysk: 2,6M; 2,5M i 2,6M. 300 tygodni - rok 2026. Wnioski dla każdego różne
wydaje się, że w perspektywie 6 lat hala za 2M jest najmniej opłacalna. można powiedzieć, że dopiero po 6 latach hala za 4M$ wybija się przed szereg i zaczynamy na niej faktycznie zarabiać i warto było inwestować akurat w nią. hala za 1M już po 83 tygodniach zarabia na nas dodatkową kasę. samą inwestycję w halę uważam za opłacalną i tu uwaga.. w PLK sporo drużyn gra na podstawowym pastwisku
Last edited by goranj at 5/6/2020 6:09:45 AM