BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: hatchet

This Post:
00
122481.208 in reply to 122481.207
Date: 12/17/2009 5:11:03 PM
Overall Posts Rated:
99
sporo masz tych numerów 1 :D

This Post:
00
122481.209 in reply to 122481.181
Date: 12/17/2009 5:17:49 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
No wreszcie mogę Ci odpowiedzieć więc odpowiadam ;)
1. Powiem szczerze, że jeszcze nie mam wyrobionej opinii na ten temat. Można to było dotychczas sprawdzać tylko w meczach sparingowych a ja pewnie tak jak 90% managerów gram tam rezerwami więc tak naprawdę nie mogłem tego nawet wypróbować...
Ciężko będzie to również zastosować w meczach kadry ponieważ dotychczasowy cykl treningowy nie przewidywał takich możliwości by przestawiać zawodników w obronie i aktualnie każdy jest wyspecjalizowany w obronie...jeden na obwodzie (np. Majcherczak ) a inny pod koszem (np. JW).
Jednak nie można pozostać obojętnym na tą "nowinkę", bo być może będzie tak, że wbrew powszechnej opinii BBcy wcale nie wycofają się z tego pomysłu i wtedy to co prezentował nam B.B.King być może nie będzie taka abstrakcja jak na początku się wydawało... Powiem więcej - jestem w kontakcie z dwoma managerami, którzy mają młodych zdolnych zawodników z szansami na NT i chcą zaryzykować ten rodzaj treningu. Wiem, że to musi trochę potrwać ale jest szansa że za kilka sezonów będziemy mieli kilku takich graczy grających jako C z OD - 20... Na razie jest to jeszcze melodia przyszłości i nawet po ewentualnym zwycięstwie w wyborach w ciągu tej kadencji trudno będzie o takich zawodników.

2. Akurat Ty dosyć dobrze znasz mój klub więc wiesz jak go prowadzę i jakie osiągam nim wyniki sportowe. Czy zauważyłeś różnicę w funkcjonowaniu i wynikach mojego klubu przed tym jak zostałem selekcjonerem a po tym? Wydaje mi się że nie, bo ja takiej różnicy nie widzę. Staram się robić wszystko co mogę aby i reprezentacja i klub był prowadzony optymalnie. Oczywiście nie będzie pewnie dla Ciebie ani dla nikogo zaskoczeniem, że to jednak NT poświęcam zdecydowanie więcej czasu niż klubowi ponieważ u siebie w klubie sam mogę o wszystko zadbać a w NT muszę polegać czasem na obietnicach właścicieli co do treningu, formy itd...

3. Zdecydowanie obrona jest dla mnie ważniejsza. Sam w klubie od tego rozpoczynałem trening zawodników. Każdy z właścicieli zawodników z NT będzie mógł przyznać, że o co jak o co ale o OD czy ID to ja zawsze marudziłem ;) Zresztą nawet Leszek coś o tym wie

4. W życiu kieruję się rozumem choć mam tez duszę romantyka (nie mylić z Romanem Giertychem;). Tradycji jednak nie przekreślam, bo uważam że każdy naród musi dbać i szanować własną tradycję ( tak poważnie choć raz;)

Mam nadzieję że moje odpowiedzi satysfakcjonują Pana Koguta i jutro nie będzie się specjalnie spinał na mecz ze mną w PLS ;)

Last edited by Mr.President_ELIT at 12/17/2009 5:18:34 PM

From: Janek

This Post:
00
122481.210 in reply to 122481.208
Date: 12/17/2009 5:19:40 PM
Overall Posts Rated:
1010
w końcu trzeba dodać wiary chłopcom :D podziwiam ich jak mężnie stoją na straży swoich ideałów i jak zaciekle walczą o miano selekcjonera kadry :D
jak na swoich potężnych silnych ramionach i kołyszących się lędźwiach dźwigają presję jaką jest dla nich start w wyborach

Last edited by Janek at 12/17/2009 5:20:30 PM

This Post:
00
122481.211 in reply to 122481.202
Date: 12/17/2009 5:25:17 PM
piekny smok
III.12
Overall Posts Rated:
55
nie przekręt ? To ty chyba nie znasz przepisów gry mecz musi rozpocząć pięciu !!!! graczy .
To głupi komputer jest źle zaprogramowany.

Nie masz szans jak się na tym nie znasz i nie masz możliwości tego zmienić.

Mecze reprezentacji tracą sens.

Lepiej pograjmy fair w swoich ligach.

Chyba , że okaże się , że wy w PLK też macie swoje farmy= PLK ;)

From: kozlik4

This Post:
00
122481.212 in reply to 122481.206
Date: 12/17/2009 5:26:03 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41314131
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ok możesz odpowiedzieć jutro:)
Tylko że JW chyba nie ma predyspozycji do bycia PF pod R&G?

Zmuszasz mnie do zadania pytania kto w Naszej kadrze ma predyspozycje Twoim zdaniem do bycia PF-em pod R&G?:D Nie musisz odpowiadać na to pytanie. Tak tylko napisałem o tym przesunięciu JW na PF-a...chociaż moim zdaniem JW nie stoi na straconej pozycji, żeby przy takiej taktyce na PF-ie występować. Jak wiemy dostanie teraz trochę treningu i jak wyciągnie mu się DV, może JS i OD to myślę, że dałby radę.

This Post:
00
122481.213 in reply to 122481.211
Date: 12/17/2009 5:28:13 PM
Overall Posts Rated:
99
Przyznaje się do posiadania 11 drużyn z czego 1 jest w Japonii ;) ;p :D :} {ikonki mi się kończą}

Zresztą wszyscy o tym wiedzą :)

From: Big Z
This Post:
00
122481.214 in reply to 122481.209
Date: 12/17/2009 5:31:16 PM
Overall Posts Rated:
6363
Już jestem :)

1. Atakujemy z obwodu i masz dwóch graczy forma, i pozostałe skille przyjmijmy takie same, ale jeden ma 4 poziomy wyższy JS/JR a drugi 4 poziomy wyższe HN/PS którego dajesz PG?
Przy ataku z obwodu staram się grać zawodnikami, którzy mają rozwinięte JS/JR. Przy ataku z pod kosza mógłbym rozważyć takiego PG z wysokim OD/HN/PS i lekkim zaniedbaniem JR.

2. Za co twoim zdaniem odpowiada DV w defie i ataku?
Z moich obserwacji wynika, że Ci z wysokim DV oddają więcej rzutów w meczu i często „wchodzą pod kosz”. Nie zauważyłem niestety dramatycznego wpływu DV na jakość rzutów. U graczy obwodowych dobry DV jest konieczny i częściowo może zrekompensować braki w IS. Czasem może irytować, że jeśli DV znacząco przewyższa podania (np. 13:8), taki gracz będzie grał raczej pod siebie, niż asystował mimo że potrafi podawać.
Nie dostrzegam znaczącego wpływu DV na defensywę. W obronie preferuję zawodników z wysokim OD i ID (nawet na obwodzie), jeśli do tego mają DV to na pewno im nie zaszkodzi.

3. Co wybierasz wyższy entuzjazm czy 1 miejsce po 1 rundzie ME?
Ostatnie doświadczenia naszych reprezentacji pokazują, że priorytetem powinno być 1. miejsce, ale oczywiście wyjście z grupy bez podpakowanego entuzjazmu też nie ma większego sensu.

4. Indywidualne polecenia obronne - jakie są wasze pierwsze przemyślenia? Czy widzicie w tym szansę dla bardziej optymalnego wykorzystania w kadrze waszych talentów taktycznych? Czy widzicie w tym jakakolwiek szansę dla kadry?
Ostatnio pierwszy raz mogłem to przetestować w sparingu (wcześniej grałem w PP) i sprawdziło się średnio. Moi poprzestawiani w obronie gracze zagrali słabo. Na razie widzę tylko przydatność do nieszablonowego treningu np. dla SFów. Nie mógłbym z czystym sumieniem polecić początkującemu menadżerowi trenowania u swojego Centra OD kosztem ID.
Jeśli ktoś się odważy na takie eksperymenty z ciekawością będę obserwował postępy „odwróconych” zawodników.

5. Selekcjoner U-21 nie raz wspominał o negatywnym wpływie pełnienia tej funkcji na sytuację w klubie. Co zresztą zaowocowało spadkiem o klasę niżej. Jak Wy w przypadku powodzenia w tych wyborach rozłożycie akcenty? Czy poświęcicie dobro klubu na rzecz NT?
Negatywny wpływ na sytuację w klubie może mieć również: trenowanie kadrowicza, zbyt szybki awans do wyższej ligi lub małe dzieci w domu :) Z powyższymi przeciwnościami sobie poradziłem więc również stołek selekcjonera nie będzie gwoździem do trumny dla mojego klubu. Sądzę, że raczej wzbogaci moją wiedzę o BB.

6. Co jest dla was ważniejsze atak czy obrona? Zawodnik musi umieć rzucać z każdej pozycji czy bronić wszystko i wszędzie?:) Która filozofia jest wam bliższa?
Bronić w drużynie muszą umieć wszyscy. Atakować: jak największa ilość.

7. W życiu : tradycja czy własny rozum i przekonania ?;))
Własny rozum.

From: Big Z

This Post:
00
122481.215 in reply to 122481.214
Date: 12/17/2009 5:32:35 PM
Overall Posts Rated:
6363
8. Czy strata jednego treningu jest dla zawodnika sporą stratą?
W kontekście NT jeden trening nie ma znaczenia. Przy U21 może czasem tego skoku zabraknąć w ważnym meczu :) Prezesów, którzy chcą szybko sprzedać z zyskiem można namawiać na trening ogólny, lub „wejścia pod kosz”, które owocują szybkimi skokami i mogą zwiększyć wartość zawodnika.

9. Czy gdyby JW skakał z klubu do klubu, gdyby jego forma była taka jak przez większą część minionego sezonu, a kontakt z jego właścicielem nie najlepszy to czy widziałbyś ciągle dla niego miejsce w zespole, czy byś go odpuścił i postawił na innych?
Trzymanie w kadrze gracza bez formy jest bez sensu. Czasem oczywiście pojawiają się inne względy, np. brak Free Agents przez jakiś czas i groźba zakopania zawodnika. Dla wybitnych zawodników zawsze będzie miejsce w kadrze, tylko najpierw muszą trafić do właściciela, który będzie dbał o formę.

10. Big Z... - nie śledziłem az tak dokładnie przed 2-3 sezonami co się dzieje w świecie BB i do tego sezonu, jakże świetnego byłes dla mnie trochę anonimowy.. jak to z Toba było wczesniej i co może byc twoja główną zaletą na stanowisku?
Umiejętność wygrywania w sytuacjach beznadziejnych.

11. Zostajesz selekcjonerem. Czy widziałbyś w kadrze miejsce dla typowo defensywnego C?
Takie rzeczy to raczej w klubie, przy ograniczonym budżecie. Ewentualnie w U21. W dorosłej kadrze chcę mieć jak najwięcej uniwersalnych. Przy graniu R&G 2-3, oprócz standardowych cech, taki Center powinien mieć JR+JS.
Wydaje mi się, że taki typowo defensywny Center w kadrze to zbyt czytelny sygnał o naszej taktyce dla przeciwnika, ale jestem otwarty na dyskusję w tym temacie.

PS Jeśli jakieś pytanie pominąłem to przypomnijcie.

Last edited by Big Z at 12/17/2009 5:38:06 PM

From: Janek

This Post:
00
122481.216 in reply to 122481.211
Date: 12/17/2009 5:36:51 PM
Overall Posts Rated:
1010
ja też lubię grać w komputer

This Post:
00
122481.217 in reply to 122481.213
Date: 12/17/2009 5:38:33 PM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
o tej w Japonii nie wiedziałem... ale wiesz - ja nie musiałem :}}

This Post:
00
122481.218 in reply to 122481.217
Date: 12/17/2009 5:40:40 PM
Overall Posts Rated:
99
wysłałem ci info o tej ekipie w kraju wiśni ale widać poczta polska, święta i te sprawy... się zapodziała, więc Twój slogan nadal aktualny :)

Advertisement