nastavljamo dalje, dok mi nestane inspiracije...
na redu su bekovi, i sa zadovoljstvom mogu reći da tu imamo najveću konkurenciju, i da je došao kraj
nedovršenih igračima, bekovima bez unutrašnjeg šuta, odbrane, pa čak i skoka...
poredat ću ih otprilike po prioritetu izbora, mada to najviše zavisi o formi i taktičkim zamislima...
bekovi, PG/SG
1.Vanja Uram, 32g
-jedan od najkompletnijih bekova koje smo ikad imali... draftan u sezoni 30 od strane kluba Vertizani, odmah prodan za 1,2m
u utopija tim Les Mounes Marinieres... tu je proveo gotovo 8 sezona, upisao 9 u21 nastupa...
kad je utopija tim propao, kao free agent prelazi u KK Millenium (manager Tursunović) za 6,8m...
Tursa mu završava trening, u sezoni 39 Uram upisuje debi za reprezentaciju, i od tada je neizostavni član, ukupno 70 NT nastupa...
prošle sezone sam ga ja otkupio za gotovo 3,5m da mu istreniram staminu, i nastojat ću da mu produžim NT karijeru što je duže moguće...
u periodu dok je utopija tim se trebao pobotiti i Uram postati free agent, kao default trening su ostala slobodna bacanja,
tako da je Uram naš najbolji izvodač slobodnih, što je od krucijalne važnosti za neizvjesne završnice...
2. Zijad Brlić, 28g
-Brlić nam je pravi dar s neba... evo i zašto, draftan u sezoni 34 od strane kluba Kreator, za 3m prešao u utopija tim
Kara Dogs (manager Solutricine)... od samog starta nije pretjerano pokazivao želju za suradnjom, kako sa tadašnjim u21
selektorom Tursunovićem, tako i sa mnom... odgovor na većinu poruka oko treninga je bio, "ostavite me na miru, ja ću
od Brlića napraviti NT igrača"... i bogami napravio ga je, i to kakvog... ovako mlad, a vec 30 NT nastupa...
ako ove sezone dobije 2-3 upa koja očekujem, s vremenom je vlasnik postao mekši oko dogovaranja, Brlić ce prestići Urama
po kvaliteti, i to već u 28g (Uram je treniran do prošle sezone)...
svaka čast vlasniku, kamo sreće da je takvih više...
3. Albin Livnjak, 29g
-još jedan od debitanata... moj drafter, u sezoni 34 sa 19g, za male pare (260k) prešao u utopija tim Falcons (manager tarikz)
član zlatne gen.34, upisao 17 u21 nastupa...
veliko hvala tariku na žrtvi jer je praktično upropastio utopija tim i sve podredio treningu Livnjaka...
u ovoj međusezoni prešao kod našeg prvoligaša, klub Ruska Mafija (manager smazinho) za 4,68m s kojim sam dogovorio da popravi Livnjaku staminu, i dovrši mu par vanjskih skilova...
tako da na kraju ove sezone dobijamo još jednog igrača koji će po kvaliteti biti u rangu Urama i Brlića, i to sa MVP potencijalom...
4. Mladen Vukelić, 31g
-draftan u sezoni 31 od strane kluba Vertizani, vlasnik nije bio zadovoljan napretkom i prodaje ga u polovini 18g,
kupio ga je kanadski Poljak, ili poljski Kanadanin, klub Pszczyna Team (manager damien13ster) za 1,15m...
slicno kao i vlasnik Brlića, ni on nije bio sklon dogovaranju oko treninga, no na kraju je Vukelić sasvim solidan ispao...
upisao 6 u21 nastupa i 40 NT nastupa...
prije 2 sezone prešao kod izraelskog prvoligaša za 4,5m, klub Green Wawe, manager Galbi..
obećao mi je paziti na minute i trenirat staminu i slobodna, no odmah prve sedmice je podbacio, Vukelic 114 minuta u 3 tekme...
tako da zasad Vukelic leti iz repke, kad/ako popravi formu, dobit će poziv... ukoliko se to ne dogodi,
radije ću igrat bez njega, i dati poziv nekome od mladih igrača, i tako nagraditi/motivirati naše vlasnike na trening...
5. Zejnil Šipovac, 29g
-još jedan iz gen.34, draftan u sezoni 33 u klub HercegStjepan, za 1.2m prešao u ŽKK Željeznicar (manager G.Marrota)
koji ga i dan danas trenira... veliko hvala na suradnji sve ove sezone...
dosad upisao 18 u21 nastupa, i 7 NT nastupa...
na putu da postane bolja varijanta Vukelića... jedina mana su malo slabija stamina i slobodna, ali trening primarnih skilova je zasad prioritet..