Napíšem to priamo, bez okolkov. Celé to nemá význam, ak sa to má robiť týmto spôsobom. Kupovať teraz 21 ročného MVP hráča, ktorý má FT a ST 2 a netrénoval úplne naplno, sa mi zdá pre tímy, ktoré vychovávajú kľúčových NT hráčov totálne zbytočné. Tkaýto hráč môže pokojne trénovať v II.lige, kde to nie je problém finančne a ani výsledkovo. V extralige by mali trénovať a priori hráči, ktorí majú nádej na základnú päťku (čo Hamajdák dúfam nebude...). Základné otázky ale sú, prečo nám po drafte unikajú hráči do zahraničia, tam netrénujú naplno a potom ich "zachraňujeme" a ťaháme na Slovensko...Mne sa zdá oveľa logickejšie kúpiť hráča s potenciálom na základ v NT už od začiatku. Napr. Janovi by som odporučil kúpiť 18 ročného obvodového hráča, minimálne HoF potenciál a spolu s Dubravcákom si v pohári/priateľákoch može pokojne trénovať pod košom. Ušetrí peniaze, za tie môže investovať do zlepšenia klubu a tak vlastne len pripravuje svoj tím na utiahnutie 2-3 NT hráčov, ktorí majú šancu na základ v NT. Ak však kúpi Hamajdáka za prehnanú sumu, bude ho trápiť pod košom, potom chvíľu vonku a zasekne sa, nemá z toho prospech nikto.
Prvý protiargument hneď bude, že je nedostatok hráčov - blbosť. Ak sa z draftu zoberú 2-4 hráči (čo tam jednoducho musia byť), za 5-6 sezón máme super základnú päťku. Ale naše praktiky sú také, že títo hráči odchádzajú preč alebo ostávajú u slabých manažérov. A potom ich vo veľkom štýle zachraňujeme v 21-ke, keď by mali mať toho dvakrát viac natrénované.
Priznávam sa, že môj prvý pokus o pozdvihnutie NT nevyšiel, ale som si vedomý chýb, ktorých sa musíme vyvarovať. Už len nájsť niekoho, kto to implementuje do praxe a nový koncept by mal fungovať :)