BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Sezon 23

NT - Sezon 23

Set priority
Show messages by
This Post:
00
238491.229 in reply to 238491.228
Date: 4/30/2013 11:17:56 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
grupa dobra, ciekawe jak podejdą do nas
"i tak przegramy to nie ma spinki i walczymy z równymi sobie"
czy
"jeśli pokonamy Polaków to będzie już luzik"

w drugiej grupie każdy z każdym może wygrać to i łatwiej o awans bo będą gubić punkty i entuzjazm.

Last edited by Astarotte at 4/30/2013 11:18:46 AM

This Post:
11
238491.230 in reply to 238491.229
Date: 4/30/2013 12:38:17 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41294129
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Wow! Świetnie się te grupy dla nas ułożyły:D W grupie H tylko my z pierwszej dziesiątki rankingu światowego. W zasadzie w tej naszej grupie tylko Polska jest od kilku sezonów stałym uczestnikiem MŚ. W sąsiedniej grupie wszyscy poza Włochami z pierwszej 10 rankingu, a w tym tak wielkie drużyny jak Słowacja, Czechy, Hiszpania i jeszcze gospodarz Portugalia grający z przewagą parkietu!:-) O te dwa miejsca w grupie G będzie niesamowita walka i drużyny zapewne potracą enta, także wygląda na to że jest duża szansa nawet na złoto.

Grupa H (miejsce w rankingu światowym)

Chorwacja (21)
Rosja (16
Węgry (19)
Polska (4)
Łotwa (26)
Ukraina (14)

Grupa G (miejsce w rankingu światowym)

Portugalia (8) - gospodarz
Słowacja (2)
Hiszpania (3)
Włochy (17)
Czechy (5)
Francja (9)

POWODZENIA!

From: alicja

This Post:
00
238491.231 in reply to 238491.230
Date: 4/30/2013 1:22:09 PM
Overall Posts Rated:
635635
Hah . Pisałam na czacie meczowym , że jak przegramy z Włochami to trafimy na:

Rosja (16
Słowacja (2)
Hiszpania (3)
Czechy (5)
Francja (9)

Nie trafiłam tylko z Rosją ;)
A tak to Włosi niech się męczą :P

From: Kychu

This Post:
11
238491.232 in reply to 238491.224
Date: 5/1/2013 2:37:13 AM
Overall Posts Rated:
5555
Gratuluje pokonania Włochów jednak przestrzegam przed chura optymizmem.Ten mecz mógł zakończyć się naszą porażką i chyba tylko doświadczeniu oraz formie naszych graczy zapewne równiez lepszemu entowi ten mecz wygraliśmy.Obserwuje grę naszej reprezentacji od B.B Kinga i jeszcze żaden z trenerów nie miał tyle szczęścia co ty.Nie żebym komuś źle życzył,ale szczęście też się kiedyś kończy i oby tylko nie zabrakło go nam w najważniejszym momencie,pozdrawiam.

From: Astarotte

This Post:
00
238491.233 in reply to 238491.232
Date: 5/1/2013 2:49:40 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
jasne, dzięki za słowo. Jak widzisz póki co, jedyny bez śpiewów tryumfalnych to ja.
uważam, że tak jak my, myśli każda drużyna w grupie - że łatwa i spokojny awans.
Póki co, szczęście nam sprzyja - zaraz się biorę za podsumowanie meczu.

This Post:
00
238491.234 in reply to 238491.230
Date: 5/1/2013 3:43:01 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Polska - Włochy 114:100
I tak, w zeszły poniedziałek nadszedł najcięższy mecz w tej fazie rozgrywek. Włosi imponowali statystykami pod koszem. Grali standardowo i przewidywalnie. Obie drużyny przed meczem miały praktycznie zapewniony awans. ?Jedynym pytaniem było: kto będzie na pierwszym miejscu.
Różnica punktów - przy ustawieniu standardu w ataku - dawał nam luz (nie sądzę by byli w stanie odrobić około 20 pkt).
Na czacie u młodych (jakieś 30 minut przed meczem), pogadałem z kilkoma osobami. Przyznałem rację, że to ostatni mecz, w którym można coś poeksperymentować. Banan przekonał mnie do zmian, a Alicja podesłała pomysł, który bardzo mi spasował. Doskonały moment na sprawdzenie pewnej teorii, o której było kiedyś głośno. W końcu wychodziliśmy naprzeciw drużyny, dobrze grającej pod koszem. Jedyną obawę miałem, o znaczne osłabienie zbiórek, gdyż spodziewałem się strefy 2-3 u Włochów. Natomiast luz punktowy sprawił łatwość decyzji. W minutę ustawiłem co ustawiłem. Warto odnotować powrót Rakusa, ale ten gracz w sprawnej formie, po prostu jest pewniakiem do gry.

Początek meczu marny, ale spokojnie obserwowałem co się dzieje. Wiedziałem, że jak w trzeciej kwarcie nie odpalimy, to można się martwić. Odpaliliśmy już w drugiej kwarcie i na przerwę schodziliśmy prowadząc. Martwiły faule Rakusa i Opary. O ile Rakus jeszcze starał się jakoś to zrekompensować asystując, to Opara miażdżył na całej linii. Był moment, gdy w trzeciej kwarcie miał 5 fauli i 4 punkty. Na szczęście przed wyautowaniem siebie samego, poprawił swój wizerunek, zostając ostatecznie pierwszym (do spółki z dwójką innych graczy) strzelcem zespołu.
Ostatnią kwartę kontrolowaliśmy przebieg wydarzeń.
Warto zobaczyć ilość zbiórek po naszej stronie w tym meczu. Czasem w lidze jeden zawodnik ma więcej :) - to tak na uśmiech:)
Dobra sprawa, to ograniczenie obwodowców. Teoria zadziałała, ale jak i wszystko co nie do powtórzenia, nie da się sprawdzić, czy MtM nie dałoby jeszcze lepszego meczu??

This Post:
00
238491.235 in reply to 238491.233
Date: 5/1/2013 3:56:16 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
moim zdaniem nie jest wcale taka łatwa, ranking nie gra, a niektóre reprezentacje poczyniły naprawdę spory postęp np: ukraińcy

This Post:
11
238491.236 in reply to 238491.11
Date: 5/1/2013 5:13:51 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
II Runda

Zaczynamy analizy (z wiadomych przyczyn, nie wszystko znajdzie się na forum).

Grupa H
Chorwacja (21)
Rosja (16
Węgry (19)
Polska (4)
Łotwa (26)
Ukraina (14)

Grupa G
Portugalia (8)
Słowacja (2)
Hiszpania (3)
Włochy (17)
Czechy (5)
Francja (9)

Dodajmy rozpiskę meczów:

06/05/2013 20:30:00 - Polska (4) - Chorwacja (21)
13/05/2013 20:30:00 - Rosja (16) - Polska (4)
20/05/2013 20:30:00 - Łotwa (26) - Polska (4)
27/05/2013 20:30:00 - Ukraina (14) - Polska (4)
03/06/2013 20:30:00 - Polska (4) - Węgry (19)

O ile faktycznie, ta grupa wydaje się łatwiejsza (patrząc tylko na ranking) to trzeba pamiętać, że ilość zwycięzców grup w poprzedniej rundzie i miejsc drugich, jest taka sama jak w grupie G. Pod tym względem, grupy niczym się nie różnią.
Wyrównana grupa G, paradoksalnie rodzi większe szanse na awans (każdy z każdym stracić może punkty). U nas dwa przegrane mecze raczej wykluczą możliwość awansu. Powyższe będzie miało miejsce jeśli drużyny będą napinać się na nas (upatrując szansę w zasadzie, eliminacji głównego faworyta - to jak w PLK: można spaść ale byle puknąć mistrza;) ). Druga opcja (jakże dla nas miła), to z góry umiejscowienie nas na pierwszym miejscu i walka o miejsce drugie. Patrząc na tę grupę, taka możliwość wydaje się prawdopodobna i rozsądna z punktu widzenia większości naszych rywali. Po co tracić entuzjazm na nas skoro i tak to może być za mało by wygrać. Lepiej skupić się na realnych celach. ;)
Tak czy owak, walczymy o awans z pierwszego miejsca.

Skupmy się teraz na drużynach:
Rosja i Ukraina wygrały swoje grupy.
Rosja - silna drużyna od kilku sezonów starająca się o wprowadzenie programu na kształt naszych programów rozwoju grajków. Znaczy to tylko tyle, że szukają czegoś silnego i dobrego bez straty jakości teraz. Pod koszem posiadają "zwierzę" Kozub. :) Ich menadżer chyba nie do końca wierzy w swoją siłę, skoro odpalili przynajmniej dwa normale w pierwszej rundzie. W meczach (przynajmniej jednym z nich), które spokojnie mogli wygrać bez wyższego nastawienia. Póki co, niewiele piszą o drugiej rundzie.

Ukraina:
Warto zerknąć na ten mecz: (23484) - fajnie co nie? Ukraina ani razu nie grała z wyższym nastawieniem niż ich rywale, od początku prezentując potęgę pod koszem. Z mojego punktu widzenia dzień 06/05/2013 będzie dosyć ważny dla układu naszej grupy. To data bardzo prestiżowego meczu dla obu drużyn. Wolałbym, by wypadał w trzeciej kolejce tej rundy (to mój wymarzony terminarz przy meczu jak wyżej: Rosja, Chorwacja, Łotwa, Ukraina, Węgry) lub chociaż Ukrainę ciut wcześniej niż pod koniec, ale trzeba brać co dają. Na forum niewiele pisze się o tej grupie. Do nas wydają się, że podchodzą z rozwagą, ale i tak tematem nr jeden będzie (tak się spodziewam), mecz z Rosją. To klucz do przybliżenia awansu. No i uwarunkowania historyczne i geopolityczne sprawiają, że to główny rywal w grupie. To chyba dobre myślenie. Tak patrząc faktycznie wygrana z Rosją dla kilku drużyn może być kluczem do awansu;)

Chorwacja:
Drużyna ta wyszła z drugiego miejsca. Niemcy do końca cisnęli, ale po porażce z gospodarzami mistrzostw, stało się jasne, że to Chorwacja awansuje. Przez całą rundę nie zagrali ani razu z większym nastawieniem niż rywale. Cały czas prezentując solidny basket pod kosz. Kluczowy moment to pokonanie Niemców bardziej się starających (swoją drogą Niemcy są jacyś dramatycznie słabi ostatnio). Są zadowoleni z tej grupy. Mam nadzieję, że humor im się lekko zachwieje już w poniedziałek wieczorem.

Łotwa:
To pewna niespodzianka na tym etapie rozgrywek. Większym faworytem do awansu wydawała się Litwa. No ale to już historia. Łotwa równo cisnęła pod kosz. Przez trzy kwarty cisnęła Czechów. Niemniej jednak, na pierwszy rzut oka, nie wydają się faworytami do awansu. Tylko kurcze właśnie oni mogą decydować o wielu sprawach w tej grupie. To gdzie odpalą CT może być języczkiem u wagi. Póki co, jeszcze nie rozgadali się za bardzo.

cdn

This Post:
00
238491.237 in reply to 238491.236
Date: 5/1/2013 5:30:19 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
Wegrzy: To jedyna drużyna, z tych które awansowały, która grywa inaczej niż pod kosz. Nie wiem co o nich myśleć. Z jednej strony ustawiłbym ich na końcu kolejki do potencjalnego zagrożenia. Z drugiej strony, w końcu jakoś awansowali a i ni z gruchy ni z pietruchy odpalili raz całkiem sensowne staty w inne taktyce (23386) (trzeba patrzeć, że to początkowy etap rozgrywek był). Więc mogą być zaskakujący. Wegrzy - jak i chyba każda drużyna z tej grupy - są zadowoleni.

Generalnie ciekawi mnie jak podejdą poszczególne drużyny. Rosja i Ukraina będą walczyć o wszystko. Ale tak patrząc można sporo przegrać. Mnie cieszy, że 3 miejsce też coś daje. A w naszej grupie niektóre drużyny mogą w to miejsce mierzyć. Im więcej drużyn (i w jak najkrótszym czasie) postawi nas jako bezwarunkowego faworyta, tym lepiej dla nich w walce o miejsca 2-3. Dobrze byłoby mocno rozpocząć. Dobrze, że jest trójkąt Ukraina, Łotwa, Rosja. Może zagrają tutaj inne - niż tylko chłodne myślenie - czynniki. Grupa nie jest łatwa (na tym etapie już taka być nie może), a ilość mistrzów wszechświata lub powiatu - nie ma znaczenia. Tak patrząc to przed Włochami powinniśmy się położyć :)
Świat się lekko zmienił. Nie patrzę na to co kto kiedyś osiągnął ale jak grają teraz.

Uprasza się o formę, bo bez niej to i na nas nikt nie będzie patrzył z szacunkiem.

This Post:
00
238491.238 in reply to 238491.235
Date: 5/1/2013 5:31:00 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
moim zdaniem nie jest wcale taka łatwa, ranking nie gra, a niektóre reprezentacje poczyniły naprawdę spory postęp np: ukraińcy

zgadzam się..a i tak jak pisałem - wygrać trzeba z każdym, bez względu na miejsce w rankingu.

Advertisement