BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.230 in reply to 122481.229
Date: 12/17/2009 7:42:00 PM
Overall Posts Rated:
12061206
We wczorajszym/dzisiejszym sparingu można było praktycznie dowolnie ustawiać zawodników. Ewentualnie tego jednego trenowanego zawodnika wyłączyć z przestawiania, ale całą pozostałą czwróką już można dowolnie.

I z obserwacji odpadów też można wyciągnąć ciekawe wnioski. Ciekawe mecze są nie tylko wtedy gdy zawodnicy mają wysokie wszystkie ważne skille a mecz wygrywamy wysoko. Bardzo ciekawe wnioski (często o wiele ciekawsze) są w sytuacji, gdy zawodnicy mają niektóre skille niskie. To bardzo ciekawe zobaczyć jak sobie radzą albo nie radzą.

Poza tym z odpadami to się za bardzo nie zgadzam. Twoi zawodnicy pod względem pensji od szóstego do dziesiątego zarabiają 20, 14, 8, 4, 4 tysiące. Większa połowa to raczej nie są odpady, a ci słabsi też mogą być ciekawi właśnie w związku z tym co napisałem w poprzednim akapicie.

A meczy sparingowych, które mogłeś zagrać zupełnie dowolnie do było już 3. W tygodniu finałowym miałeś zupełnie luźny sparingi, a minuty na pewno nie u wszystkich były wyrobione, forma przed resetem, mogłeś zrobić dosłownie wszystko.

W tym tygodniu także dwa zupełnie luźne sparingi, mogłeś nawet np. wystawić ten sam skład i raz poprzestawiać a za drugim razem nie i porównać.

Dla mnie to zupełnie niepojęte, że po wprowadzaniu takiej opcji, która może być potężną bronią, ktoś zupełnie ją olewa i nawet nie przetestuje.

Ja nawet przed zmianami bardzo często robiłem testy na nietrenowanych pozycjach zamieniając zawodników miejscami specjalnie wiedząc, że słabiej zagrają, ale starając się zaobserwować które elementy najbardziej będą wpływały na mecz - które braki będą odczuwali najbardziej, a które będą mniej bolesne.

Last edited by B.B.King at 12/17/2009 7:44:38 PM

This Post:
00
122481.231 in reply to 122481.230
Date: 12/17/2009 7:52:29 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Niestety podając pensje moich zawodników jako odpady trochę się mijasz z prawdą, bo 3 z nich już nie mam w klubie a zaręczam Ci że asami nie byli ;) Mam jeszcze taką dwójkę z niską pensją, którą trzymam właśnie na wyłapywanie minut i u nich wierz mi tragiczny to wypasiony skil...;)
Zgadzam się że mogłem spróbować w sobotę mogłem i dzisiaj ale miałem swoje powody dlaczego tego nie zrobiłem...
Ja nie jestem wcale wrogiem tego co lansowałeś wcześniej na forum bo jeśli to będzie "działać" a BBcy w tym nie będą grzebać...to Twoja teoria potwierdzi się pewnie w 100 %.
Ale w meczu reprezentacji sorki nie wystawię Swiatczaka na C a Wiśniewskiego na obwodzie...

Last edited by Mr.President_ELIT at 12/17/2009 7:53:32 PM

From: Big Z

This Post:
00
122481.232 in reply to 122481.225
Date: 12/17/2009 7:57:48 PM
Overall Posts Rated:
6363
A masz zawodników nadających się do przestawienia? Czyli podkoszowych z wysokim OD oraz obwodowych z wysokim ID?
Przestawiłem sobie PFa z PG. W ataku miało być słabo, ale w obronie spodziewałem się lepszej postawy. Spróbuję jeszcze kiedyś zagrać nimi bez przestawiania, to wtedy dam Ci znać jak dokładnie przestawienie wpłynęło na obronę.
Zaobserwowałem natomiast inną rzecz, nad którą kiedyś się zastanawialiśmy: kto będzie odpowiedzialny za zbiórki pod koszem przy przestawieniu. Otóż okazuje się, że ten gracz, który ma ustawioną obronę pod koszem. Czyli jeśli chciałbyś zrobić sobie obwodowego z wypasionym ID zamiast OD to musisz mu też wytrenować mocne zbiórki. Nie będzie to zbyt przyjemny trening i podniesie nieco pensję tego gracza (nie chce mi się teraz sprawdzać na kalkulatorze o ile).

This Post:
00
122481.233 in reply to 122481.231
Date: 12/17/2009 8:02:14 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Niestety podając pensje moich zawodników jako odpady trochę się mijasz z prawdą, bo 3 z nich już nie mam w klubie a zaręczam Ci że asami nie byli ;)

W skład kilkałem przed chwilą i widzę pensje 1-5 (57, 34, 33, 27, 21) oraz 6-10 (20, 14, 8, 4, 4). A ostatni transfer miałeś tydzień temu). Poza tym w tych tygodniach minuty na nietrenowanych pozycjach nie są ważne z powodu resetu.

Ale w meczu reprezentacji sorki nie wystawię Swiatczaka na C a Wiśniewskiego na obwodzie...

A dlaczego? Przecież można ich zamienić a potem zamienić też obronę (wtedy w obronie będą grali na swojej pozycji).

Gwarantuję - wnioski będą ciekawe.

Można też pozamieniać ich tylko w obronie i patrzeć co się dzieje. Wynik sparingu to sprawa drugorzędna.

This Post:
00
122481.234 in reply to 122481.233
Date: 12/17/2009 8:24:36 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Wiem kiedy miałem ostatni transfer ale weź pod uwagę że zawodnika też można zwolnić ;)
Co do minut też mam świadomość iż po treningu i tak wszyscy będą w porządnej formie ale istnieje zawsze ryzyko kontuzji dlatego kiedy nie musiałem (w sobotę) to grały głównie odpady a dzisiaj już nie

A dlaczego? Przecież można ich zamienić a potem zamienić też obronę (wtedy w obronie będą grali na swojej pozycji).

No choćby dlatego że JW grając na PG owszem pewnie nieźle by bronił pod koszem ale mam wrażenie, że Ty zapominasz o ataku..bo taki JW nie potrafi w ogóle podawać a i rzuca on delikatnie mówiąc średnio...o pozostałych górnych skilach nie wspominając...
Zresztą aby nie być gołosłownym zobacz sobie dzisiejszy mecz w którym Wiśniewski zagrał na PG (17912865). Czy wyobrażasz sobie takiego PG w reprezentacji? Sorki bo ja nie...
Zresztą będziemy mogli wszyscy obserwować Wiśniewskiego jak sobie radzi na PG i być może na innych pozycjach też...również z odwróconą obroną. Może wtedy nasuną się inne wnioski.

Last edited by Mr.President_ELIT at 12/17/2009 8:25:02 PM

This Post:
00
122481.235 in reply to 122481.234
Date: 12/17/2009 8:46:36 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wiem kiedy miałem ostatni transfer ale weź pod uwagę że zawodnika też można zwolnić ;)

Ale co to ma do rzeczy? Ważne, że zawodnika nie można wskrzesić. A więc tych zawodników, których masz teraz, to miałeś także podczas dwóch ostatnich meczów.

No choćby dlatego że JW grając na PG owszem pewnie nieźle by bronił pod koszem ale mam wrażenie, że Ty zapominasz o ataku..bo taki JW nie potrafi w ogóle podawać a i rzuca on delikatnie mówiąc średnio...o pozostałych górnych skilach nie wspominając...

No i co z tego? Przecież to nie JW ma być odwrócony, to zawodnicy na przyszłość mieliby być. Ale chodzi przecież o test. Żeby sprawdzić, czy PG z ID z kryjący jako C/PF ma sens czy nie ma sensu. Warto znać odpowiedź na to pytanie. A Ty tego pytania sobie nie postawiłeś więc nie poznasz odpowiedzi.

Rzuty by w tym teście nie były ważne, pewnie by pudłował, chociaż test poboczny o przydatności IS u PG też jakieś informacje by dał. Ale to nie byłoby ważne ustawiając JW jako PG-A/C-D (PG w ataku, C w obronie). Ważne by było to, czy center przeciwnika wchodzi w obronę jak w masło (wtedy odwracanie nie miałoby sensu) czy też Wiśnia skutecznie go pokrył (wtedy odwracanie ma sens).

Zresztą aby nie być gołosłownym zobacz sobie dzisiejszy mecz w którym Wiśniewski zagrał na PG (17912865). Czy wyobrażasz sobie takiego PG w reprezentacji? Sorki bo ja nie...

Ale ja przecież też nie. Ale wyobrażam sobie PG z takim ID jak JW grającym jako PG-A/C-D. Przecież tu nie chodzi o badanie ataku, ona się nie zmieniła. Tutaj chodzi o zbadanie jak zachowuje się zawodnik w obronie gdy ma zmienione krycie. W tym meczu patrząc na marne zbiórki to podejrzewam, że zamiany krycia nie było. Wnioskuję po tym, że gdyby grał w obronie jako C/PF to powinien mieć co najmniej 20 zbiórek w obronie a nie 3.

This Post:
00
122481.236 in reply to 122481.235
Date: 12/17/2009 9:15:22 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41314131
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ja taki test zrobiłem w ostatnim sparingu (17903095) Zrobiłem tylko jedną próbę ale wydaje mi się, że jednak zamiana krycia osłabia trochę zbiórki i obronę. Na PG zagrał mój C Węgrzyn, który jest zupełnie czarny u góry, ma tylko PS 6 no i dół to przede wszystkim RB i ID

Zamianę krycia zrobiłem następującą:
PG krył C
SG - PG
SF - SG
PF- SF
C- PF

Wynik całkiem niezły ale przez zamianę pozycji strata w obronie i zbiórkach. Węgrzyn przy RB 13 powinien mieć lepszy wynik, Kolasa krył SF-a i przy RB 11 na tle takiego przeciwnika powinien mieć też lepszy wynik. Co mnie najbardziej zdziwiło po tym teście? To, że Węgrzyn przy JS 2 i JR2 trafił więcej trójek i z lepszą skutecznością niż Carabi, który ma JS i JR co najmniej 6 razy lepsze:D

Wydaje mi się, że zmiana krycia wprowadzona w tym sezonie służy tylko po to żeby ułatwić np. mojemu Węgrzynowi trening PS;-) Obawiam się, że w meczach reprezentacji gdzie decydują detale, zmiana krycia która np. najprawdopodobniej osłabiłaby obronę chociaż o jeden poziom, mogłaby być zbyt kosztowna. Także ja uważam, że to za duże ryzyko. Zanim podejmiemy takie ryzyko i zmienimy system szkolenia, trzeba by poświęcić jakichś 2-3 grajków obwodowych i podkoszowych, wytrenować im odwrotne obrony i to przetestować w jakimś meczu z poważnym przeciwnikiem.

Last edited by kozlik4 at 12/17/2009 9:17:20 PM

From: Khazaad

This Post:
00
122481.237 in reply to 122481.159
Date: 12/18/2009 1:25:18 AM
Overall Posts Rated:
145145
O ile mówimy o tym samym, to już nie kandyduje :)

This Post:
00
122481.238 in reply to 122481.237
Date: 12/18/2009 1:31:57 AM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
Dziwne... Jakoś tak niedawno było prawie 30 kandydatów, a teraz jest 5... Bardzo dziwne...

This Post:
00
122481.239 in reply to 122481.238
Date: 12/18/2009 1:41:37 AM
Overall Posts Rated:
145145
Bo to już chyba druga runda się zaczęła.

This Post:
00
122481.240 in reply to 122481.187
Date: 12/18/2009 1:49:18 AM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211
no wiesz sa jeszcze inni kandydaci..

Advertisement