Ja taki test zrobiłem w ostatnim sparingu
(17903095) Zrobiłem tylko jedną próbę ale wydaje mi się, że jednak zamiana krycia osłabia trochę zbiórki i obronę. Na PG zagrał mój C Węgrzyn, który jest zupełnie czarny u góry, ma tylko PS 6 no i dół to przede wszystkim RB i ID
Zamianę krycia zrobiłem następującą:
PG krył C
SG - PG
SF - SG
PF- SF
C- PF
Wynik całkiem niezły ale przez zamianę pozycji strata w obronie i zbiórkach. Węgrzyn przy RB 13 powinien mieć lepszy wynik, Kolasa krył SF-a i przy RB 11 na tle takiego przeciwnika powinien mieć też lepszy wynik. Co mnie najbardziej zdziwiło po tym teście? To, że Węgrzyn przy JS 2 i JR2 trafił więcej trójek i z lepszą skutecznością niż Carabi, który ma JS i JR co najmniej 6 razy lepsze:D
Wydaje mi się, że zmiana krycia wprowadzona w tym sezonie służy tylko po to żeby ułatwić np. mojemu Węgrzynowi trening PS;-) Obawiam się, że w meczach reprezentacji gdzie decydują detale, zmiana krycia która np. najprawdopodobniej osłabiłaby obronę chociaż o jeden poziom, mogłaby być zbyt kosztowna. Także ja uważam, że to za duże ryzyko. Zanim podejmiemy takie ryzyko i zmienimy system szkolenia, trzeba by poświęcić jakichś 2-3 grajków obwodowych i podkoszowych, wytrenować im odwrotne obrony i to przetestować w jakimś meczu z poważnym przeciwnikiem.
Last edited by kozlik4 at 12/17/2009 9:17:20 PM