U potpunosti se slazem sa misljenjima da je sve manje pravih sutera u nasoj ali i u evropskoj kosarci,a takodje smatram ,da se kosarka u zadnjih 10-15 godina izmenila utoliko da jednostavno nacin sudjenja,tolerisanje kontakt igre do maksimuma,favorizuje,fizcki dominantne igrace,a igrace starog kova,stavlja u drugi plan.
S druge strane igraci koji nemaju pristojan sut,osudjeni su da budu epizodisti i pomocna radna snaga(Tepić,PaunićCakarević,itd) Pravi primjer da igraci starog kova,tesko prolaze je npr Savanović.
Siguran sam da bi on prije 10-15 godina bio jedan od najboljih kosarkasa Evrope,sa svojim basketaskim nacinom igre,i odlicnom kosarkaskom inteligencijom,te zavidnim srcem,da ne kazem mudima u zavrsnicama.
Ali u ovakvom nacinu razvitka kosarke on nema sta da trazi protiv fizicki mnogo dominantnijih cetvorki.Njegova igra u odbrani,te skok, jednostavno ne postoje.Mislim da je njegovo igranje jedan od vaznijih faktora losih rezultata reprezentacije,ali i efes pilsena.
Cudi me da ga treneri ne stave na trojku,jer se secam da je to odlicno odrađivao u FMP-u.
S druge strane iako nema klasicnih sutera,svi vrhunski spoljnji igraci imaju veoma dobar sut.
Da li neko kad se pomene Dijamantidis pomisli na sutera?Ne vjerujem,svima bi asocijacija bila asistencije,ukradene lopte,vrhunska inteligencija,a covjek je sutevima resio mnogo utakmica!
Bertrans je svakao tipican suter,od stranih igraca tu bi izdvojio Kerola,Navara(bez obzira na stil),itd.
Vrhunski suteri koji su uz to i fizicki dominantni svakako zavrsavaju u NBA.
Da sam na mjestu trenera ako bi trebao da biram u sadasnjoj kosarci ,izmedju Tripkovica(sutera,koji nema nista drugo,i npr Paunica(koji nema sut,ali ima ostalo)ja bi izabrao ovog drugog.
Ipak tako ne bi mislio da se igra kosarka od pre 10-15 godina:)
Last edited by zalosna sova at 4/12/2013 5:21:22 PM