a no i ja nie startowałem w tych wyborach i rewolucji kadrowych nie zapowiadałem
czy ja tu gdzieś zawarłem w tej wypowiedzi stwierdzenie, że ty obiecywałeś rewolucyjne zmiany? więc bez jajec:)
Co do graczy, to cóż, jak kiedyś pisałeś nie grasz od początku, więc może Tobie przypomnę, na początku selekcjonerem kadry był jeden z naszych GMów - Tripaw, wtedy jeszcze LA, a drużyn było tak mało, że z "partyzanta" kilku skautów to ogarniało, kończyła się jego kadencja, ekip zrobiło się w Polsce tyle, że powstała konieczność stworzenia systemu, i wtedy ja (nie będąc jeszcze selekcjonerem) przygotowałem pierwszą bazę 18-latków z draftu (w tym samym czasie wprowadzono potencjał), po zostaniu selekcjonerem zorganizowałem to (dobrze czy źle nie mi oceniać) i kilka osób nadzorowała ich rozwój, tak upłynęły 2 sezony, po których hatchet w sezonie nieparzystym grając li i jedynie w Pucharze Pocieszenia powołał ich znaczną część żeby bardziej bezpośrednio wpływać na ich rozwój, i to właśnie Ci gracze ku chwale ojczyzny walczyli już pod dowództwem Leszka_Skorupskiego w ME-U21, a teraz mają 22lata.
Jak widzisz mieliśmy pęknięcie pomiędzy obecnymi 24-latkami (tymi którzy grali w 1 ME-U21) a obecnymi 22-latkami, ale i tak w kadrze grał Juszczyk, Szopa, Gałązka, Hebel i kilku innych 23-latków (także przez pewien czas Nabzdyk, zresztą czy w tamtym sezonie gdy w kadrze nie grał nie kontaktowałem się z jego właściciele co ma mu trenować? no ale nie musisz dziękować). Teraz więc chłopcy których prowadziliśmy od początku osiągnęli wiek idealny dla kadry seniorów (bo nie ma kolizji z kadrą juniorów) i moim zdaniem powinni wejść od początku ławą do kadry, nie weszli.
I tu docieramy do istoty zagadnienia, nie mogłem mieć wielu graczy 22-letnich (w 8 sezonie, bo we wcześniejszych było ich multum) bo nikt ich nie prowadził przed tym jak zostałem selekcjonerem, nie mogłem też mieć zbyt wielu graczy którzy teraz mają 22-lata bo grali w ME-U21. Dla dobra kadry młodzieżowej, pierwszeństwo w doborze kadrowiczów oddałem selekcjonerowi kadry młodzieżowej (co już podczas wyborów zadeklarowałem) i jak widać udało nam się zrealizować cel - kadra U21 gra na MŚ, a seniorzy awansowali na MŚ, do 2 rundy MŚ i wreszcie zapewnili sobie 1 koszyk w kolejnych ME. Oczywiście fajnie jakby poza JW i RRem w kadrze zagrał Zelek czy Swiątczak, ale i bez tego sobie poradziliśmy. Teraz gdy kolizja nie zachodzi jak dla mnie naturalnym winno być powołanie jak największej grupy młodych, a przynajmniej nadzorowanie rozwoju jak największej ich liczby, ale tego niestety w tym sezonie nie było.
Rozpisałem się, ale jeszcze słowo o powołaniach bo walisz nam po oczach Aleksem, fajnie fajnie nie powiem, AW znana persona, łatwo nim walić po oczach. Tylko ja się pytam czemu uzupełniałeś kadrę graczami w typie Skrezyny czy teraz Birskiego? Czy naprawdę nie mieliśmy na początku sezonu kilku perspektywicznych 22-latków (poza tą 3 którą wtedy powołałeś?) którzy pod nadzorem mogli ich przebić skillami? Nie mówię, że nie powinieneś powołać żadnego starszego niż 22, 23 lata gracza, ja tylko mówię, że nawet gdyby oni tworzyli szkielet [a więc trójka na obwód (choć i tu bym polemizował czy trzech a nie dwóch) i cześć, plus taki "zadaniowiec" jak Kubus pod koszem] ale uzupełniać skład powinniśmy tylko 22-latkami.