BuzzerBeater Forums

BB Poland > czik cziak on de najt, akt czwarty

czik cziak on de najt, akt czwarty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
150877.262 in reply to 150877.261
Date: 8/6/2010 5:43:40 PM
Overall Posts Rated:
2121
Odnośnie scoutingu:
Mówiąc że w Lechu jest całkiem dobrze rozwinięty mam na myśli chociażby sprowadzenie Stilica, chodzi mi o samo śledzenie tego rynku szczególnie państw pokroju Bośni. Pytasz czemu nie grają w Lechu dobrzy Chorwaci, Serbowie etc. Prosty powód, w państwach takich jak (szczególnie) Chorwacja, Serbia jest już masa scoutów z ligi angielskiej, hiszpańskiej, włoskiej czy niemieckiej. Kiedy znajdą jakiś talent tamtejszej piłki to logiczne że sprowadzą go do siebie, a sam zawodnik woli wybrać gre w tych ligach niż w polskiej. Inna sprawa że tamtejsze prawdziwe talenty pokroju Modrica, Krajncara etc. przechodzą już za grube miliony, więc przy naszej polityce transferowej (czyt. kupujemy za marne grosze a chcemy mieć gwiazdy!) nie ma szans na prawdziwe talenty. Dlatego uważam, że zawodnicy pokroju Stilica w polskiej lidze to już są odkrycia i talenty. A to świadczy dobrze o scoutingu Lecha. Fakt, w przypadku polskiego scoutingu nie możemy raczej mówić o wysokim poziomie w porównaniu do zachodnich lig.

Jedyne co mnie dziwi to sumy jakie godzą się wydawać prezesi na taki poziom jaki prezentują aktualnie polskie zespoły.

Nie powinno Cię to dziwić bo kluby takie jak Wisła, Lech, dawny Groclin mimo tych dużych kwot zarobiły jeszcze znacznie więcej. Tak na prawdę jeśli chcemy coś ruszyć w polskiej piłce potrzebujemy jeszcze większych sum wydawanych przez prezesów.

Lucas w przypadku Lewandowskiego to była dobra decyzja. Prawdopodobnie w lipcu '11 nie dostaliby podobnej oferty, powodów może byc wiele - słabsza skuteczność, kontuzja itd. Ubiegły sezon miał idealny, więc sprzedali go za maksimum.

Odnośnie Lewego to ja nie twierdzę że źle zrobił. Dla niego jako piłkarza i dla naszej reprezentacji podjął doskonałą decyzję. Lewy aktualnie jest jednym z najbardziej perspektywicznych zawodników w naszym kraju i powinien się rozwijać w jak największych klubach. Nie neguję tego posunięcia jeśli chodzi o niego ale według mnie klub na tym traci i to bardzo. Traci zawodnika bramkostrzelnego, zgranego z zespołem (a jest to bardzo ważne w momencie kiedy eliminacje są jeszcze przed początkiem sezonu ligowego). I podkreślam że nawet jeśli Lech postanowił go sprzedać to powinien już mieć na jego miejsce następce. Wichniarek to jest dla mnie śmiech na sali, a jeszcze jak widzę jak się z Lecha robi Arminie pod niego to już mnie "skurcz w łydce chwyta". Niestety polskie kluby nie wydaja kasy na transfery piłkarzy tyle ile trzeba. Podam prosty przykład, co prawda mało realny z innych względów. Lech Dostał 4,5 bańki za Lewego. Aktualnie Barca chce się pozbyć Hleba za 4 bańki. Jeśli spojrzymy na jego umiejetnosci to byłby megagwiazdą w naszej lidze. Ale żaden polski klub nigdy nie wyda takiej kasy nawet na takiego zawodnika... Inna sprawa że w tym przypadku akurat sam zawodnik pewnie nie chciałby przechodzić, a i jego wymagania odnośnie pensji ciężko by było spełnić.

Według mnie w tym że nie sprowadzamy żadnych solidnych zawodników z zagranicy tkwi problem. Robimy tylko za wylęgarnie co jakiś czas jakiegoś talentu jak Błaszczykowski czy Lewy. A sami sprowadzamy jakichś przeciętniaków z zagranicy którzy jak przychodzi co do czego nie potrafią ograć Azerów albo innych państewek.

This Post:
00
150877.264 in reply to 150877.263
Date: 8/7/2010 6:39:14 AM
Overall Posts Rated:
7474
A co w tym smutnego? Nie ma ludzi niezastąpionych. Polskie kluby powinny to właśnie wykorzystywać i sprzedawać tych, którzy wypromowali się w śmiesznej polskiej lidze, gdzie rywalizacja jest żadna a swoją wartość "udowodnili" w paru meczach w europejskich pucharach. Tylko, że polskie kluby nie potrafią szukać takich zawodników. Wyjątki typu Błaszczykowski, Lewandowski czy Marcelo to zdecydowanie za mało.

This Post:
00
150877.265 in reply to 150877.264
Date: 8/7/2010 6:48:00 AM
Overall Posts Rated:
7474
A tak w ogóle to nie wiem czy widzieliście np. to:
(http://www.youtube.com/watch?v=VSOkecp8ETc)

This Post:
00
150877.266 in reply to 150877.263
Date: 8/7/2010 6:51:30 AM
Overall Posts Rated:
2121
Do tego musimy się przyzwyczaić, że jeśli pojawi się u nas w lidze jakaś gwiazda to po jednym udanym sezonie max. dwóch tego zawodnika już u nas nie będzie. Smutne, ale prawdziwe.

Błędne myślenie.
To że tak jest, nie oznacza, że tak musi być. Ale do tego potrzeba zmian. Oczywiście my jako kibice i tak mamy gó*** do gadania. Nie mamy takiego potencjału w kasie jak Rosja, która właśnie kasą kusi świetnych zawodników. Ale kluby powinny starać się zatrzymywać zawodników jak najdłużej się da - czyli podpisywać stosunkowo długie kontrakty w najbardziej perspektywicznymi zawodnikami. I nie może być takiej sytuacji, że po mistrzowskim sezonie, drużyna pozbywa się swoich największych gwiazd. Niech zagrają jeszcze kolejny sezon, jeśli awansują do LM to taki zawodnik ma szanse pokazać się już czołówce klubów europejskich i na bank na tym nie straci.

Uczepiliście się tego Lewandowskiego jak rzep psiego ogona... Jest wiele innych przykładów osłabiania naszych polskich klubów przed el.LM czy el. dawnego P.UEFA, teraz Ligi Europy.

Lewandowski był tylko przykładem, wcześniej podawałem Wisłę, ale normalne jest to że każdy polski klub preferuje identyczną politykę transferową. Z tym że takie kluby jak Jaga to sa z góry skazane na pożarcie więc czy by się nie osłabili czy nie to i tak daleko by nie zaszli.

This Post:
00
150877.267 in reply to 150877.266
Date: 8/7/2010 7:07:11 AM
Overall Posts Rated:
7474
jeśli awansują do LM to taki zawodnik ma szanse pokazać się już czołówce klubów europejskich i na bank na tym nie straci.

No nie wiem czy nie straci. Właśnie może się obnażyć jak Matusiak w trudniejszej lidze niż polska czy Niedzielan a nawet z sezonu na sezon coraz gorszy w Celticu Żurawski. Jeśli rzeczywiście jest wart tych pieniędzy na które się go szacuje to nie straci. Jednak w przypadku zawodników z polskiej ligi jest wręcz odwrotnie.

Trener Borussi Jurgen Klopp powiedział ostatnio w wywiadzie, że jak słyszy, że Kuba Błaszczykowski jest zadowolony z sezonu 2008/09 to go skręca. Nie dziwię się. To było 2 lata temu ;)

This Post:
00
150877.268 in reply to 150877.267
Date: 8/7/2010 7:15:43 AM
Overall Posts Rated:
2121
Zależy których zawodników porównasz. Inna sprawa, że po przejściu do innego klubu nie zawsze zawodnik pasuje do koncepcji klubu. Mam na myśli to, że czasami jest mu zmieniana pozycja (jak teraz w przypadku Lewego), czasami bariera językowa stanowi problem, a powiedzmy sobie szczerze że start w takim klubie jest najważniejszy bo potem już ciężko powrócić do łask.
Dlatego jeśli zostanie w klubie w którym już jest "gwiazdą" ma okazję pokazać się z najlepszej strony. Oczywiście jak jest słaby to nic nie pokaże i jest tutaj zagrożenie dla niego.

Przypadek Żurawskiego jest odosobniony bo trafiając do Celticu był już starszym zawodnikiem dlatego normalne było że będzie miał tendencje zniżkową. Nie mniej jednak pierwszy sezon miał kapitalny.

This Post:
00
150877.269 in reply to 150877.267
Date: 8/7/2010 7:19:04 AM
Overall Posts Rated:
2020
Ten filmik mówi wszystko o polskiej piłce :D

This Post:
00
150877.270 in reply to 150877.269
Date: 8/7/2010 7:53:46 AM
Overall Posts Rated:
296296
a wy wciąż jeszcze o tej kopanej?
wszyscy plują jaki to syf ale 85% tematów nt. polskiego sportu to kopana.. moja rada: zlekcewazyć, przestać mówić, przestać oglądać to zmniejszą się wpływy i może ktoś pójdzie po rozum i coś sie ruszy.

załóżcie sobie wątek "kopana" na non-BB i po sprawie.

From: majkel
This Post:
00
150877.271 in reply to 150877.240
Date: 8/7/2010 9:42:45 AM
From: Jax

This Post:
00
150877.272 in reply to 150877.271
Date: 8/7/2010 10:24:31 AM
Overall Posts Rated:
773773