Ja Ci przypomnę sytuację gdy bodajże 3-4 sezony temu sugerowałem Ci większy nacisk na trening obrony u reprezentantów. Tymczasem Ty wtedy stałeś na stanowisku, że to jeden z mniej ważnych skilli i głównie trzeba żyłować atak. Tymczasem teraz z tego co widzę na forum, to właśnie główny nacisk kładzie się na obronę, od tego zaczyna ustawianie składu, a drużyny z dobrą obroną biją lepszych rywali, którzy mają bardzo dobry atak ale zaniedbaną obronę.
Ja rozumiem, że m4ti_ sugerując, że jesteś moim "ulubieńcem" mógł nie pamiętać kulis całej sytuacji, ale ty? No wybacz ale my tam nie rozmawialiśmy o defie a o szybkości. Jeżeli ktoś tutaj jako pierwszy postawił na def w kadrze to byłem to li i jedynie ja w swojej skromnej osobie, ba jeszcze z Tobą nie rozmawiałem a już mój Moritz dostawał niedorzeczne wręcz ilości treningu defa pod kątem jego mam nadzieję świetlanej przyszłości w kadrzeU21. Także darujmy sobie takie rozważania
A teraz do meritum, niestety będzie paralela, no powiedzmy porównanie, to jest tak: jesteś na grzybach w parku, spotykasz BBków i oni mówią Ci, stary co ty tu robisz idź do lasu, tyle że dla nich las to zagajnik z przecinką, a dla Ciebie ciemny bór, niestety dla zupy grzybowej w ciemnym borze grzybów nie ma, choć po drodze może i o jakiegoś prawdziwka się potkniesz.
Czemu takie porównanie? Otóż mam wrażenie Panowie z Bostonu doszli do wniosku, że nie wystarczy, że w nowym silniku podobno następuje przekazywanie krycia, ale trzeba jeszcze umożliwić, żeby dajmy na to PG który ma najlepsze OD mógł pokryć wrażego SG/SFa z urzędu i tu jest sens no logicznie da się to uzasadnić, liczbowo mam wrażenie też. Z kolei ty poszedłeś w kierunku skoro można dać w defie na PG C no to dawaj ustawiamy.
I stąd właśnie pojawiła się kluczowa dla mnie kwestia czasu. Mówisz 6 sezonów, ja mówię sprawdzam. Po pierwsze co trenujemy jako poboczne trenując obronę? Zawęźmy dla C bo rozpatrywanie w kilku wariantach wydłuży rozważania do niedorzecznych rozmiarów. A więc ID, HN, DV co dostajemy trenując pozostałe rzeczy - IS: DV, IS, SB; SB: ID, RB; i mimo wszystko RB: ID, IS. Nawet jeśli uznamy, że przestawienie wpływa na rebsy to w ataku są przecież ORy (dla mnie jeden z ważniejszych aspektów w przegrywaniu/wygrywaniu). Dlaczego to rozpisałem? Otóż jak sami BBcy przyznali treningiem trzeba rotować, a więc trenując w twojej wersji dostajemy boki kompletnie od czapy, a to już imho przekłada się na procenty, a te procenty na szybkość skoków w dłuższej perspektywie. Poza tym mamy jeszcze wzrost mający większy wpływ na trening niż to przyznają BBcy, u C tylko niekorzystnie wpłynie na trening OD, u PG już i na ID i na RB. Pozostaje jeszcze kwestia czynnika ludzkiego, taki odwrócony gracz będzie na początku łapał rekordowe wręcz ilości przewinień, a więc będzie musiał grać w efekcie 2-3 razy w tygodniu na PG, korzyści większych swojej ekipie nie przynosząc.
Ergo stawiam dolary przeciw orzechom, że nie ma sposobu żeby w 6 sezonów wyhodować po "Bożemu" i w twoim systemie takich samych graczy we wszystkim i odwróconej defensywie. Oczywiście mówimy o stanie czystym, poza tym jest jeszcze kwestia kadry U21, ale o tym może innym razem.