Ja rozumiem, że m4ti_ sugerując, że jesteś moim "ulubieńcem" mógł nie pamiętać kulis całej sytuacji, ale ty? No wybacz ale my tam nie rozmawialiśmy o defie a o szybkości (...) Także darujmy sobie takie rozważania
Rozmawialiśmy przez BB@ o defie.
A teraz do meritum, niestety będzie paralela, no powiedzmy porównanie, to jest tak: jesteś na grzybach w parku, spotykasz BBków i oni mówią Ci, stary co ty tu robisz idź do lasu, tyle że dla nich las to zagajnik z przecinką, a dla Ciebie ciemny bór, niestety dla zupy grzybowej w ciemnym borze grzybów nie ma, choć po drodze może i o jakiegoś prawdziwka się potkniesz.
Nie jesteś BB-kiem więc też jesteś tylko w zagajniku. Tylko ja staram się zobaczyć co kryje się w głębszym lesie a Ty się boisz, bo tam straszy.
Jakby chcieli, żeby PG mógł kryć tylko PG lub SG lub SF to tylko by taką opcję zostawili. Ale tego nie zrobili i trzeba grać tak jak jest. W tej grze jest wiele głupot. Wzrost nie jest w ogóle uwzględniony w silniku i mówi się trudno - gra się bez wzrostu.
Idziemy dalej. W BB możliwe jest wytrenowanie zawodnika legendarnego w JS/JR i okropnego w FT. Przecież w realu byłoby to całkowicie niemożliwe, że gość trafia z połowy boiska na zawołanie a nie potrafi osobistego. A w BB coś takiego ma się świetnie, wielu managerów w ogóle nie trenuje wolnych bo są mało przydatne. I nikt nie płacze z tego powodu, że to jest nierealne tylko po prostu dopasowuje swój trening do zasad. I w ten sposób tworzy się sporo wymiataczy z czarnymi osobistymi.
Zawodnikom można wyrenować każdą kombinację skilli, nawet najbardziej niedorzeczną i też wszyscy jakoś z tym żyją.
Takich absurdów jest sto i mają się dobrze, wielkie mi aj waj, przy odwracaniu zawodników będzie 101 i tyle. I po prostu trzeba się do tego dopasować.
I stąd właśnie pojawiła się kluczowa dla mnie kwestia czasu. Mówisz 6 sezonów, ja mówię sprawdzam.
Ja się nie upieram, że to będzie dokładnie 6. Nie znam dokładnie reprezentantów. Wg mnie jeśli trening starego zawodnika zajmuje X sezonów to nowemu wystarczy X+1 żeby grać tak samo i mieć 4x niższą pensję.
Ty dalej nie dostrzegasz problemu. Problem jest taki, że JW ma do wyboru: albo botować co sezon nowego właściciela - chyba bez sensu, bo za niedługo nie nadąży się z szukaniem farm. A więc skilli głównych już nie powinien trenować (nawet ktoś ostatnio mówił, że nie powinien OD trenować bo przy okazji będzie skakać ID i będzie rosła pensja). Druga możliwość, że nie będzie trenował w ogóle (co będzie dotykać coraz większej liczby reprezentantów wraz ze wzrostem pensji). Lub i tak musi trenować nieprzydatne boki.
Tak więc trenowanie starym typem nie daje żadnych zalet. A ja podam najważniejszą zaletę odwróconego treningu.
Wybraźmy sobie zawodnika starego typu, który ma IS = RB =
ID = 18 oraz wszystkie pozostale skille =6. Pensja takiego zawodnika wynosi 360k. I w tym momencie trening tego zawodnika trzeba przerwać, bo wyższej pensji nikt nie będzie w stanie udźwignąć.
Tymczasem wytrenujmy drugiego zawodnika, który ma: IS = RB =
OD = 20 i wszystkie pozostałe =6. Pensja takiego zawodnika wynosi 120k.
Taki zawodnik lepiej rzuca, lepiej broni, lepiej zbiera i ma 3 razy mniejszą pensję
Niech nawet wytrenowanie takiego zawodnika zajmie 2 sezony więcej - trudno. Przez te 2 sezony jednak będzie on trenował najważniejsze skille a nie z musu boki tak jak JW.
Pokaż mi jakie zalety ma trenowanie po staremu (poza tym, że nie trzeba zakłócać świętego spokoju zmianami), skoro zawodnik starego typu będzie i tak we wszystkim gorszy a pensję będzie miał 3x większą.