BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Ocena meczowa - rzut z dystansu

Ocena meczowa - rzut z dystansu

Set priority
Show messages by
This Post:
00
106587.27 in reply to 106587.25
Date: 9/2/2009 3:39:55 AM
Overall Posts Rated:
145145
Tutaj chodzi o dane do statystyk meczowych. Jeżeli to one decydują o przebiegu spotkania, to:
1. Wyjątkowo często się mylą :), bo jest mnóstwo meczów, w których statystyki nie odzwierciedlają wyniku.
2. Po co PG czy SG rzut z bliska? A jakby nie patrzeć większość twierdzi (niekoniecznie słusznie), że jest potrzebne.

Jeżeli tylko te statystyki decydują, do wszystkie pozostałe rozważania nie mają sensu.
Ale w regułach jest napisane, że określają one co dzieje się podczas posiadanie piłki (tłumaczenie jest w miarę dokładne). Ale nie pisze nic o rzucie. Może być tak, że służą one do wyliczania prawdopodobieństwa oddania rzutu z danego miejsca, przechwytu, zbiórki itp., ale już w chwili, gdy zapadnie decyzja o tym, kto wyskoczy do zbiórki, czy też kto rzuca (i broni) zaczynają grać rolę umiejętności poszczególnych zawodników.
Być może są one wtedy rozpatrywane osobno, być może tylko modyfikują wpływ siły zespołu. Trudno powiedzieć, a i tak to wszystko jest w sferze rozważań i domysłów.

Być może jest tak, że przewaga (drużynowa) w ataku z dystansu powoduje, że większość rzutów będzie rzucana właśnie z dystansu (taktyki obu drużyn są wkalkulowywane w statystyki, TiE i CT nie) - choć naturalnie taktyka podkoszowa może nieco ten rozkład akcji zmienić. Ale o samym rzucie decydują umiejętności zawodników (choć niekoniecznie, bo być może umiejętności tylko modyfikują wyliczoną siłę całej drużyny - jest to dosyć prawdopodobne, bo przy taktykach na styk mogłoby to decydować o przewadze konkretnej drużyny). Dlatego właśnie często ustawia się najlepszego obrońcę przeciwko najlepiej rzucającemu rywalowi. A takiej sytuacji, jeżeli wypadnie, że ma rzucać C i bronić go C, to lepiej, aby ten drugi miał jakiś tam poziom OD :)

This Post:
00
106587.28 in reply to 106587.24
Date: 9/3/2009 4:10:00 AM
Overall Posts Rated:
2222
Ja nie jestem taki pewien czy nowy silnik pomaga centrom i skrzydłowym bez OD. To jest obserwacja?

Osobiście zdarza/ło mi się grać całą 5tką potrafiącą rzucać z półdystansu. A najczęściej przynajmniej 4 graczy z rzutem z wyskoku. I co? I wówczas C/PF przeciwnika dość często musieli bronić poza pomalowanym. A może zespół z wyższymi umiejętnościami kozłowanie + podania, potrafi generować lepsze sytuacje w ataku np. kiedy SG rzuca za 3 w asyście C przeciwnika?

Napisałeś że teoretycznie "rzucającego z dystansu C może pilnować PG". Tak ale tak samo rzucającego z dystansu PG może pilnować C...

Jakkolwiek według mnie takie sytuacje się zdarzają i to chyba częściej. I dopóki gramy na niskim poziomie to wszystko jest ok. Ale na poziomie wysokich lig i reprezentacji może to być te parę straconych punktów, na które pozwolić sobie nie można. Więc jak dla mnie C z okropną obroną na dystansie jest czymś nie do zaakceptowania.

This Post:
00
106587.29 in reply to 106587.28
Date: 9/3/2009 2:05:16 PM
Overall Posts Rated:
145145
Pewnie, że PG może pilnować C, ale taka sytuacja zdarza się rzadziej, niż odwrotna. Bo założenie jest takie, że dany rzut broni zawodnik, który najbardziej się do tego nadaje. Dlatego mimo wszystko częściej będzie tak, że C będzie bronił PG.
Tak czy inaczej, najczęściej (zwłaszcza przy obronie Każdy swego) rzucającego za 3 C będzie pilnował C.
Pytanie jest takie, czy faktycznie dla tych kilku rzutów (z reguły nie więcej niż 2-3 sytuacje C vs C) warto tracić czas na trening OD dla C. O tym już musi każdy sam zadecydować.

Jeżeli chodzi o kozłowanie, to zdecydowanie ma to istotne znaczenie. Nie wiem, czy coś zmieniali w tej kwestii (takiej informacji nie było), a do tej pory kozłowanie nie powodowało zmiany pozycji zawodnika pilnującego. Wg mnie kozłowanie (liczone drużynowo - tak mi się wydaje) zwiększa mnożnik szans na trafienie lub też raczej obniża mnożnik utrudniania rzutu przez rywala (w odróżnieniu od wejść pod kosz, które umożliwiają minięcie obrońcy i rzut z czystej pozycji). Wydaje mi się, że kozłowanie i wejścia pod kosz w pewnym stopniu się dublują, choć liczone są chyba mimo wszystko w nieco inny sposób.

This Post:
00
106587.30 in reply to 106587.22
Date: 9/11/2009 6:05:33 AM
Overall Posts Rated:
00
Jesli zakladac, ze ID ma wplyw tylko, gdy zawodnik rzuca z pomalowanego. To jako dodatkowy argument, ktory moglby potwierdzac ta teze jest poruszana wielokrotnie zagadkowa sprawa, ze na Look Inside, dobra obrona jest 3-2.

Co teoretycznie jest absurdem, ale wiele meczow pokazalo,ze niekoniecznie. Gdyby powyzsze twierdzenie bylo prawda, to juz to nie wyglada tak absurdalnie, bo jak wiemy nawet przy taktyce Look Inside, srodkowi oddaja mnustwo (prawie 50%) rzutow z poza pomalowanego, nie mowiac, ze reszta graczy obwodowych oddaje rzuty rowniez z poza pomalowanego, wiec nawet przy taktyce Look Inside, wiekszosc rzutow i tak idzie z poza pomalowanego, wiec lepiej jest zwiekszac obrone OD.

Oczywiscie, teraz wszystko trzeba zweryfikowac i zobaczyc, jak to bedzie, z ta obrona C przez PG itp.

This Post:
00
106587.31 in reply to 106587.30
Date: 9/11/2009 6:12:15 AM
Overall Posts Rated:
145145
Nie bardzo rozumiem, ale ja tam z reguły wolę, aby środkowy rzucał z dystansu jak z pola 3 sekund. Dlatego na LI gram raczej 2-3, żeby zablokować kosz tam, gdzie rywal jest najsilniejszy. A jeżeli dzięki temu i paru udanym akcjom w obronie rywale się zniechęcą i zaczną rzucać z dystansu i półdystansu, to dobrze. Bo tam może się włączyć obrona na dystansie moich podkoszowych, a może nawet gracze obwodowi :)

Wydaje mi się, że jak zagrasz na LI 3-2, to podkoszowi wcale nie będą tak dużo rzucać spoza "pomalowanego". Chyba, że Twoi podkoszowi są na tyle dobrzy, że i bez wspomagania zespołu dadzą sobie radę :)
Ale muszę to sprawdzić i obejrzeć parę meczów.

This Post:
00
106587.32 in reply to 106587.21
Date: 9/19/2009 12:01:07 PM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
838838

W następnym odcinku driving

obiecanki cacanki