BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.271 in reply to 122481.270
Date: 12/18/2009 8:32:35 AM
Overall Posts Rated:
88
Ja zawsze patrzę na takie sprawy pod kątem ile ekip może mieć wrażenie, że ma szanse wyjść z grupy. I poza jednym przypadkiem (CT Łotwy) zawsze na tym dobrze wychodziłem:). I właśnie dlatego patrząc na naszą grupę widzę 5 ekip które mogą w każdym spotkaniu dać przynajmniej normala, a takie granie wbrew temu co twierdzi jeden z kandydatów w swojej mowie, nie da nam szans choćby na baraż po 2 rundzie.

This Post:
00
122481.272 in reply to 122481.271
Date: 12/18/2009 8:39:27 AM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Z tym się zgadzam, grupa na pewno jest najbardziej wyrównana, ale są 3 drużyny bardzo silne i 3 że tak powiem średnio-dobre. Jednak jest spora różnica między Czechami, Bośnią i Czarnogórą a nami, Serbią i Turcją.

This Post:
00
122481.273 in reply to 122481.269
Date: 12/18/2009 8:45:09 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Obecni kadrowicze mają chyba gdzieś około 24 lata. Czyli byli tworzeni 6 sezonów. Wiadomo, że zawodnik trenowany 6 sezonów będzie lepszy od trenowanego 5 sezonów. Tak więc obecnie nie powinno być w ogóle możliwości, żeby do kadry trafiali zawodnicy młodsi o np. 3 lata - to by oznaczało, że czołówka się obijała, co by bardzo źle świadczyło o systemie. Tak wiec wg mnie stworzenie takiego zawodnika wymaga po prostu tyle samo czasu, czyli też ze 6 sezonów. Mówię o stworzeniu od zera. Nie będę wciskał bajek, że zawodnik nowego typu trenowany przez 3 sezony będzie lepszy od zawodnika starego typu trenowanego 6 sezonów.

Być może jednak są zawodnicy, którzy mają więcej lat, ładnie trenowali do tej pory skille ofensywne ale zaniedbywali defensywę. Należałoby przeglądnąć starsze roczniki pod tym kątem i jeśli tacy się znajdą i mieli w planach trenować klasyczną defensywę, no to po prostu trzeba im ten trening odwrócić. Wtedy tacy zawodnicy powinni być dostępni wcześniej - po dotrenowaniu defensywy, tylko odwrotnej.

Tak czy inaczej im wcześniej zaczniemy takich trenować tym wcześniej będziemy mieli ich do dyspozycji.

A jak powinni wyglądać tacy zawodnicy? Skille ofensywne pozosają bez zmian (na tyle na ile będzie to możliwe). Więc tu niewiele się zmienia. Obrony są zamieniane w stosunku jeden do jednego. Czasowo wyjdzie to podobnie wiec też wielkich zmian nie potrzeba robić. Języczkiem uwagi stają się zbiórki. Bardziej potrzebne będą obwodowym kryjącym pod koszem. Ale nie będą potrzebne tak duże jak wcześniej pod koszowym, bo słabiej wykorzystywane będą w ataku. Podkoszowym z kolei potrzebne będą niższe. Dokładnych proporcji w tej chwili nie jestem w stanie podać. Ale tutaj liczę na zaangażowanie innych osób i przemyślenia.

Jak wychodzi z powyższego opisu, to trening podkoszowych (broniących na obwodzie) staje się odciążony. A więc będzie czas, żeby bardzo ładnie potrenować im boki. Może nawet troszkę wyżej podnieść im ID niż to wcześniej mieli obwodowi, ale ostożnie, bo to będzie podnosić pensję. Ale ID zawodnikom kryjącym na obwodzie też się przydaje, w końcu PG/SG rywala też często wchodzą pod kosz (na pewno częściej niż C rzuca za 3) i gdy nie ma przekazania w obronie no to ID się przydaje.

To tyle jeśli chodzi o aspekt sportowy.

Być może dojdzie jeszcze aspekt ekonomiczny. Może się okazać, że najlepiej będzie tak oscylować treningiem, żeby takiego odwrócengo zawodnika trzymać na takich skillach, żeby był przez silnik interpretowany jako SF. Wtedy pensja będzie najniższa.

Takie są moje przemyślenia. Na pewno recepty 100% optymalnych proporcji nie dam od ręki bo jej nie znam. Ale przecież zawodnicy starego typu byli rozgryzani i analizowani przez wiele sezonów i też nie idealnej recepty nie ma i też różni managerowie różnią się w opiniach. Więc dla nowego typu zawodników będzie podobnie.

Ja Ci przypomnę sytuację gdy bodajże 3-4 sezony temu sugerowałem Ci większy nacisk na trening obrony u reprezentantów. Tymczasem Ty wtedy stałeś na stanowisku, że to jeden z mniej ważnych skilli i głównie trzeba żyłować atak. Tymczasem teraz z tego co widzę na forum, to właśnie główny nacisk kładzie się na obronę, od tego zaczyna ustawianie składu, a drużyny z dobrą obroną biją lepszych rywali, którzy mają bardzo dobry atak ale zaniedbaną obronę.

Tak więc wszystko ewoluuje. I pewnie wygląd zawodników odwróconych też będzie ewoluował. Ale gra jest warta świeczki, tak jak to wspominałem podając ten pomysł miesiąc temu - pensje odwróconych zawodników będą kilkukrotnie niższe. Dzięki temu pozostałe właściwe skille będzie można trenować wyżej a przeciwną obronę nawet do legendarnego poziomu bez żadnych konsekwencji w pensjach.

Last edited by B.B.King at 12/18/2009 8:47:45 AM

This Post:
00
122481.274 in reply to 122481.273
Date: 12/18/2009 9:01:47 AM
Overall Posts Rated:
12061206
A przykład zawodnika, którego dostałem w drafcie, mimo że nie jest on żadną rewelacją, to utwierdza mnie w przekonaniu, że kandydatów do odwracania powinno być dużo, może nawet więcej niż zawodników starego typu.

No bo zawodnik starego typu musi mieć wszystko dobre na swojej pozycji. Natomiast w przypadku zawodnika odwróconego możemy trenować jako obwodowego kryjącego pod koszem lub podkoszowego kryjącego na obwodzie. Kombinacji jest więcej.

I dostałem takiego zawodnika. Zaznaczam, że jest on słaby, ma sumę skilli równą tylko 44, a widziałem zawodników mających 55 i więcej, czyli średnio każdy skill lepszy.

Robert Namięta (12210992)
Shooting Guard
Właściciel: BR66

Pensja (tygodniowo): $ 5 192

DMI: 13800
Wzrost: 6'1" / 185 cm
Potencjał: allstar
Stan formy: porządny

Rzut z wyskoku: słaby Zasięg rzutu: porządny
Obr. na dystansie: porządny Kozłowanie: słaby
Wejście pod kosz: niezdarny Podania: tragiczny
Rzut z bliska: tragiczny Obr. pod koszem: okropny
Zbieranie: porządny Blokowanie: żałosny
Kondycja: przeciętny Rzuty osobiste: słaby

Doświadczenie: okropny

Jak go zobaczyłem to od razu pomyślałem - przecież to podkoszowy ;-) Dlaczego? Ano dlatego, że ma OD a nie ma ID ;-) Dodatkowo ma już zbiórki, właśnie ten element, który jest na chwilę obecną największa zagadką w odwróconym treningu. Zawodnik ten ma też jakieś tam skille obwodowe, które ładnie będą robić za boki i nie będą razić czarnością.

I teraz wystarczy temu zawodnikowi podciągnąć IS oraz trenować OD i już robi się ładny podkoszowy kryjący na obwodzie, z malutką pensją. Trenowane skille są tylko dwa, więc na pewno będzie sporo czasu, żeby podciągać kolejne, wedle uznania, to już by zależało od tego, czy to ma być C czy PF w ataku oraz czy byłby przewidziany do krycia PG czy SG. Trochę zbiórek też by mu nie zaszkodziło. Tutaj dobrze że ma je wysokie. Niski wzrost będzie mu trochę przeszkadzał w treningu, ale też nie będzie tracił tak dużo na tym treningu, dlatego, że to jest trening podwójny ale trenuje się szybko. Więc te elementy wskazują, że wysocy wielu tygodni nad nim nie zyskają. Poza tym grając w obronie jako PG nie będzie potzebował bardzo wysokich zbiórek, wg RB=10-12 wystarczy spokojnie. Dzięki temu powinien PG rywala praktycznie odciąć od zbiórek na swojej tablicy, powalczyć o kilka ofensywnych, natomiast na własnej tablicy zawodnicy kryjący jako C/PF powinni sobie radzić (no bo łatwiej o zbiórkę na swojej tablicy niż na atakowanej).

This Post:
00
122481.275 in reply to 122481.273
Date: 12/18/2009 9:18:24 AM
Overall Posts Rated:
88
Ja Ci przypomnę sytuację gdy bodajże 3-4 sezony temu sugerowałem Ci większy nacisk na trening obrony u reprezentantów. Tymczasem Ty wtedy stałeś na stanowisku, że to jeden z mniej ważnych skilli i głównie trzeba żyłować atak. Tymczasem teraz z tego co widzę na forum, to właśnie główny nacisk kładzie się na obronę, od tego zaczyna ustawianie składu, a drużyny z dobrą obroną biją lepszych rywali, którzy mają bardzo dobry atak ale zaniedbaną obronę.

Ja rozumiem, że m4ti_ sugerując, że jesteś moim "ulubieńcem" mógł nie pamiętać kulis całej sytuacji, ale ty? No wybacz ale my tam nie rozmawialiśmy o defie a o szybkości. Jeżeli ktoś tutaj jako pierwszy postawił na def w kadrze to byłem to li i jedynie ja w swojej skromnej osobie, ba jeszcze z Tobą nie rozmawiałem a już mój Moritz dostawał niedorzeczne wręcz ilości treningu defa pod kątem jego mam nadzieję świetlanej przyszłości w kadrzeU21. Także darujmy sobie takie rozważania

A teraz do meritum, niestety będzie paralela, no powiedzmy porównanie, to jest tak: jesteś na grzybach w parku, spotykasz BBków i oni mówią Ci, stary co ty tu robisz idź do lasu, tyle że dla nich las to zagajnik z przecinką, a dla Ciebie ciemny bór, niestety dla zupy grzybowej w ciemnym borze grzybów nie ma, choć po drodze może i o jakiegoś prawdziwka się potkniesz.

Czemu takie porównanie? Otóż mam wrażenie Panowie z Bostonu doszli do wniosku, że nie wystarczy, że w nowym silniku podobno następuje przekazywanie krycia, ale trzeba jeszcze umożliwić, żeby dajmy na to PG który ma najlepsze OD mógł pokryć wrażego SG/SFa z urzędu i tu jest sens no logicznie da się to uzasadnić, liczbowo mam wrażenie też. Z kolei ty poszedłeś w kierunku skoro można dać w defie na PG C no to dawaj ustawiamy.

I stąd właśnie pojawiła się kluczowa dla mnie kwestia czasu. Mówisz 6 sezonów, ja mówię sprawdzam. Po pierwsze co trenujemy jako poboczne trenując obronę? Zawęźmy dla C bo rozpatrywanie w kilku wariantach wydłuży rozważania do niedorzecznych rozmiarów. A więc ID, HN, DV co dostajemy trenując pozostałe rzeczy - IS: DV, IS, SB; SB: ID, RB; i mimo wszystko RB: ID, IS. Nawet jeśli uznamy, że przestawienie wpływa na rebsy to w ataku są przecież ORy (dla mnie jeden z ważniejszych aspektów w przegrywaniu/wygrywaniu). Dlaczego to rozpisałem? Otóż jak sami BBcy przyznali treningiem trzeba rotować, a więc trenując w twojej wersji dostajemy boki kompletnie od czapy, a to już imho przekłada się na procenty, a te procenty na szybkość skoków w dłuższej perspektywie. Poza tym mamy jeszcze wzrost mający większy wpływ na trening niż to przyznają BBcy, u C tylko niekorzystnie wpłynie na trening OD, u PG już i na ID i na RB. Pozostaje jeszcze kwestia czynnika ludzkiego, taki odwrócony gracz będzie na początku łapał rekordowe wręcz ilości przewinień, a więc będzie musiał grać w efekcie 2-3 razy w tygodniu na PG, korzyści większych swojej ekipie nie przynosząc.

Ergo stawiam dolary przeciw orzechom, że nie ma sposobu żeby w 6 sezonów wyhodować po "Bożemu" i w twoim systemie takich samych graczy we wszystkim i odwróconej defensywie. Oczywiście mówimy o stanie czystym, poza tym jest jeszcze kwestia kadry U21, ale o tym może innym razem.

This Post:
00
122481.276 in reply to 122481.275
Date: 12/18/2009 10:15:35 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Ja rozumiem, że m4ti_ sugerując, że jesteś moim "ulubieńcem" mógł nie pamiętać kulis całej sytuacji, ale ty? No wybacz ale my tam nie rozmawialiśmy o defie a o szybkości (...) Także darujmy sobie takie rozważania

Rozmawialiśmy przez BB@ o defie.

A teraz do meritum, niestety będzie paralela, no powiedzmy porównanie, to jest tak: jesteś na grzybach w parku, spotykasz BBków i oni mówią Ci, stary co ty tu robisz idź do lasu, tyle że dla nich las to zagajnik z przecinką, a dla Ciebie ciemny bór, niestety dla zupy grzybowej w ciemnym borze grzybów nie ma, choć po drodze może i o jakiegoś prawdziwka się potkniesz.

Nie jesteś BB-kiem więc też jesteś tylko w zagajniku. Tylko ja staram się zobaczyć co kryje się w głębszym lesie a Ty się boisz, bo tam straszy.

Jakby chcieli, żeby PG mógł kryć tylko PG lub SG lub SF to tylko by taką opcję zostawili. Ale tego nie zrobili i trzeba grać tak jak jest. W tej grze jest wiele głupot. Wzrost nie jest w ogóle uwzględniony w silniku i mówi się trudno - gra się bez wzrostu.

Idziemy dalej. W BB możliwe jest wytrenowanie zawodnika legendarnego w JS/JR i okropnego w FT. Przecież w realu byłoby to całkowicie niemożliwe, że gość trafia z połowy boiska na zawołanie a nie potrafi osobistego. A w BB coś takiego ma się świetnie, wielu managerów w ogóle nie trenuje wolnych bo są mało przydatne. I nikt nie płacze z tego powodu, że to jest nierealne tylko po prostu dopasowuje swój trening do zasad. I w ten sposób tworzy się sporo wymiataczy z czarnymi osobistymi.

Zawodnikom można wyrenować każdą kombinację skilli, nawet najbardziej niedorzeczną i też wszyscy jakoś z tym żyją.

Takich absurdów jest sto i mają się dobrze, wielkie mi aj waj, przy odwracaniu zawodników będzie 101 i tyle. I po prostu trzeba się do tego dopasować.

I stąd właśnie pojawiła się kluczowa dla mnie kwestia czasu. Mówisz 6 sezonów, ja mówię sprawdzam.

Ja się nie upieram, że to będzie dokładnie 6. Nie znam dokładnie reprezentantów. Wg mnie jeśli trening starego zawodnika zajmuje X sezonów to nowemu wystarczy X+1 żeby grać tak samo i mieć 4x niższą pensję.

Ty dalej nie dostrzegasz problemu. Problem jest taki, że JW ma do wyboru: albo botować co sezon nowego właściciela - chyba bez sensu, bo za niedługo nie nadąży się z szukaniem farm. A więc skilli głównych już nie powinien trenować (nawet ktoś ostatnio mówił, że nie powinien OD trenować bo przy okazji będzie skakać ID i będzie rosła pensja). Druga możliwość, że nie będzie trenował w ogóle (co będzie dotykać coraz większej liczby reprezentantów wraz ze wzrostem pensji). Lub i tak musi trenować nieprzydatne boki.

Tak więc trenowanie starym typem nie daje żadnych zalet. A ja podam najważniejszą zaletę odwróconego treningu.

Wybraźmy sobie zawodnika starego typu, który ma IS = RB = ID = 18 oraz wszystkie pozostale skille =6. Pensja takiego zawodnika wynosi 360k. I w tym momencie trening tego zawodnika trzeba przerwać, bo wyższej pensji nikt nie będzie w stanie udźwignąć.

Tymczasem wytrenujmy drugiego zawodnika, który ma: IS = RB = OD = 20 i wszystkie pozostałe =6. Pensja takiego zawodnika wynosi 120k.

Taki zawodnik lepiej rzuca, lepiej broni, lepiej zbiera i ma 3 razy mniejszą pensję

Niech nawet wytrenowanie takiego zawodnika zajmie 2 sezony więcej - trudno. Przez te 2 sezony jednak będzie on trenował najważniejsze skille a nie z musu boki tak jak JW.

Pokaż mi jakie zalety ma trenowanie po staremu (poza tym, że nie trzeba zakłócać świętego spokoju zmianami), skoro zawodnik starego typu będzie i tak we wszystkim gorszy a pensję będzie miał 3x większą.

This Post:
00
122481.277 in reply to 122481.276
Date: 12/18/2009 2:08:33 PM
Overall Posts Rated:
88
Ja rozumiem, że m4ti_ sugerując, że jesteś moim "ulubieńcem" mógł nie pamiętać kulis całej sytuacji, ale ty? No wybacz ale my tam nie rozmawialiśmy o defie a o szybkości (...) Także darujmy sobie takie rozważania

Rozmawialiśmy przez BB@ o defie.

Och i ja tam napisałem, że nie trenujmy defa? O serio? No ale jak napisałem wcześniej mniejsza.

To jest takie akademickie lizanie lodów przez szybę. Bo np. czemu uważasz, że boki są nie ważne nie wiem (przecież że mają znaczenie przekona się każdy kto obejrzy kilka spotkań), czemu nagle wyjeżdżasz mi tu, z wzrostem? Może nie wpływa na grę (a szkoda) ale wpływa na trening. Co z tego, że założysz nawet najbardziej niedorzeczną kombinację skilli i ją zaprezentujesz? Ja już napisałem raz, napiszę drugi raz tempo to jedyny wyznacznik. Pensja? No trudno ustalmy sobie jasno albo płyniemy z falą albo toniemy w przeciętności nie widzę innej drogi.

Poza tym może u C to ładnie wygląda, ale zróbmy sobie PG JS, OD, HN i PS 20 i JR 17 pensja 600k, teraz zamieńmy OD z ID i dodajmy RB (wszak też musi je mieć w twojej teorii) automatycznie zmienia pozycję na SFa i zarabia o 200k więcej, więc może jednak coś jest nie halo, pomijam fakt, że zamiana 1 na 2 skille do treningu to PG doczekamy w wieku emerytalnym.

This Post:
00
122481.278 in reply to 122481.277
Date: 12/18/2009 2:34:17 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Och i ja tam napisałem, że nie trenujmy defa? O serio? No ale jak napisałem wcześniej mniejsza.

Nie. Ja sugerowałem, żeby bardziej trenować defa (że powinien być najwyższym skillem reprezentanta) a Ty odpisałeś, że to bez sensu, że w tej grze rządzi atak. Kilkanaście maili na ten temat wymieniliśmy. Ale nieważne. Dla Ciebie to wygodniej nie pamiętać a mi się też nie chce tego ciągnąć.

Bo np. czemu uważasz, że boki są nie ważne nie wiem (przecież że mają znaczenie przekona się każdy kto obejrzy kilka spotkań),
Nic takiego nie napisałem. Sam w swoim zespole staram się zwracać uwagę na wszechstronność i dzięki temu pogoniłem sporo zespołów z dużo wyższymi pensjami.

Ale to jest temat wtórny w tym dyskusji. Jakieś tam się wytrenuje, takie jakie będą potrzebne, mi się teraz nie chce aż tak strasznie dokładnie tego analizować, bo to nie jest tak bardzo istotne dla tematu odwracania.

czemu nagle wyjeżdżasz mi tu, z wzrostem? Może nie wpływa na grę (a szkoda) ale wpływa na trening.

Bo kompleksowo podchodzę do tematu. Uczciwie opisuję wszystkie plusy i minusy. Nie wciskam ciemnoty, że pomysł ma same plusy. Ale rzetelnie je porównywuję i wychodzi mi, że minusy są nieporównywalnie mniejsze od plusów.

Tak jak wcześniej mówiłem, główny argument. IS = RB = ID = 18 -> pensja = 360k. IS = RB = OD = 20 -> pensja 120k i lepsza gra.

Boki to przy tym kwiatek do kożucha. Przecież jakby JW miał wszystkie skille obwodowe wyższe o 1 poziom to też by był powoływany. Jeśliby miał wszystkie niższe o poziom to też. Myślisz, że taki detal z najwazniejszego zawodnika nagle zrobiłby z niego zawodnika nie łapiącego się do kadry? No nie sprowadzajmy tematu do absurdu.

Ale ja zdaję sobie sprawę z kilku drobnych wad mojego pomysłu. Ale w dyskusji można wypracować model jak postępować, żeby je minimalizować a maksymalizować zyski. Tymczasem Ty zupełnie przechodzisz do porządku nad plusami mojego pomysłu, zupełnie nie dostrzegasz problemu, że zawodnicy 23-letni przestają być trenowani bo ich pensja robi się za wysoka, a skupiasz się na sprawa 10 razy mniej ważniejszych (nie twierdzę, że nieważnych).

Co z tego, że założysz nawet najbardziej niedorzeczną kombinację skilli i ją zaprezentujesz?

Nic z tego. To był tylko przykład, że w BB jest sto innych niedorzeczności mających jeszcze mniej wspólnego z realem niż odwracanie. Ale nikomu to nie przeszkadza. Odwracanie to byłaby tylko sto pierwsza niedorzeczność. Ale taki jest silnik i trzeba się do niego dopasować. Tyle.

Ja już napisałem raz, napiszę drugi raz tempo to jedyny wyznacznik

Nieprawda. Co z tego, że będziemy się jarać trochę wyższym tempem skoro zawodnicy w wieku 24 przestają trenować z powodów ekonomicznych. Nic im szybsze tempo nie daje, skoro jego nie używają.

Pensja? No trudno

No właśnie - trudno. Zawodnicy przestają trenować. Takie są fakty. I jeśli dalej będziemy ich trenować wg starego modelu to kadra nigdy nie będzie mocniejsza niż teraz, bo zawodnicy przestaną trenować. Od czasu do czasu znajdzie się jakaś farma, która wyżyłuje jednego zawodnika czym tylko przyśpieszy jego koniec.

albo płyniemy z falą albo toniemy w przeciętności nie widzę innej drogi.

Nie trafione porównanie, skoro wszyscy płyną z falą to właśnie to jest przeciętne.

Poza tym może u C to ładnie wygląda, ale zróbmy sobie PG JS, OD, HN i PS 20 i JR 17 pensja 600k,

Ale rozmawiamy na poważnie? Przecież takich zawodników nie ma i jeszcze długo nie będzie. Więc nagle dlaczego to jest problem przy odwracaniu?

teraz zamieńmy OD z ID i dodajmy RB (wszak też musi je mieć w twojej teorii) automatycznie zmienia pozycję na SFa i zarabia o 200k więcej,

Wg mojego kalkulatora spada o 200-250k, przelicz jeszcze raz, ale tak jak mówiłem, tacy zawodnicy i tak nie istnieją.

to PG doczekamy w wieku emerytalnym.

Taka jest kolej rzeczy w tego typu grach. Gdy gra robi się dłuższa stażem to najlepsi zawodnicy muszą być coraz starsi, teg

Last edited by B.B.King at 12/18/2009 2:35:33 PM

This Post:
00
122481.279 in reply to 122481.278
Date: 12/18/2009 2:58:41 PM
Overall Posts Rated:
88
Nie brnijmy w tego defa, bo ja co najwyżej pisałem o proporcjach, a ty że ja Ci napisałem, że defa nie trenuje się w kadrze, poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ale od tego czasu troszkę zmienili silnik.

Co? Jak może spadać? (odpaliłem to w 2 kolejnych i każdy pokazuje to samo) więc ty chyba nie uwzględniasz zbiórek, albo twój kalkulator nie uwzględnia zmiany pozycji. A czemu przyjąłem 20? Bo ty przyjąłeś 20.

Ja bym chciał kiedyś porozmawiać teoretycznie (bo mam wrażenie rozmawiamy czysto teoretycznie) i nie zobaczyć w tych wywodach ani razu JW. No ale ok, czy mi się wydaje czy przyrost pensji JW dzięki zmianom BBków ma się nijak do jego przyrostu w skillach, więc nie wiem naprawdę nie wiem czy w dobrym kierunku idą twoje rozważania, skoro BBcy chcą zrobić wszystko, żeby dało się utrzymać takich graczy. A jeżeli tak będzie to obawiam się gracze z twojego systemu zawsze będą gorsi od tych trenowanych normalnie, bo normalny trening jest po prostu szybszy.

This Post:
00
122481.280 in reply to 122481.278
Date: 12/18/2009 3:13:11 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Pewnie gdzieś kiedyś ktoś już to mówił (pewnie Ty ;)), ale wydaje mi się, że Twój pomysł byłby idealnym rozwiązanie dla zawodników, którzy "urodzili" się z defektem obrony. Coś jak ten Twój z draftu.
Np. są zawodnicy, którzy mają 5 z 6 górnych skilli na różowo-czerwono a OD np. okropny-żałosny, a np. ID porządne. I odwrotnie, są podkoszowi bez ID, ale z dobrą OD na starcie.

Z góry odpuszczamy sobie U-21 i szkolimy wielosezonowo takich graczy pod NT. Potencjał minimum wieloletnia gwiazda choć według mnie nawet supergwiazda, bo decydujemy się na wiele sezonów żmudnego treningu. Docelowo pensja takiego zawodnika będzie niższa, ale minimum potencjału musi być.

W czasie przeszukiwania draftu odkładamy takich graczy do oddzielnej bazy. Szukamy jednego człowieka (nazwijmy go skautem od zadań specjalnych), który zajmie się tym projektem i będzie udzielał instrukcji co do treningu managerom, którzy posiadają takich zawodników, ewentualnie szukał im nowych klubów po drafcie.

Problem pojawia się kiedy trzeba zmienić trening z podkoszowego na obwodowy albo odwrotnie.
Optymalnym wyjściem byłoby gdyby managerowie poświęcili wyniki swojego klubu pod trening kadrowicza, ale wiem że z tym bywa bardzo ciężko. Wówczas prosiłoby się takiego managera o wystawienie zawodnika na TL i przejmował by go manager, który trenuje to (obwód, podkoszowych) co jest akurat konieczne.

W BB można robić wymiany łączone zawodników. Managerowie, którzy trenowaliby takich zawodników mogliby się nawzajem wymieniać, ci co trenują obwód przejmować Centrów z zalążkiem OD żeby podnieść im OD, tak samo ci co trenują podkoszowych mogliby przechwytywać obwodowych do podniesienia im ID.

Nad wszystkim oczywiście czuwałby skaut od zadań specjalnych, jego zadaniem byłoby nagrywanie transferów, opracowanie (to niekoniecznie musi robić sam) i wdrażanie wielosezonowego planu treningowego.

Oczywiście rolą selekcjonera byłoby znaleźć takiego człowieka. Można byłoby otworzyć wątek na forum, gdzie wpisywaliby się managerowie chętni do takiego treningu, gdzie podawaliby jakich zawodników chcą trenować.

This Post:
00
122481.281 in reply to 122481.279
Date: 12/18/2009 3:44:42 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie brnijmy w tego defa, bo ja co najwyżej pisałem o proporcjach, a ty że ja Ci napisałem, że defa nie trenuje się w kadrze, poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ale od tego czasu troszkę zmienili silnik.

Dokładnie, zwróciłem uwagę, że Twoje proporcje były zbyt niekorzystne dla defensywy. Ale to nieważne, chodziło mi tylko o to, że wiedza o zawodnikach i poglądy ewoluują. I pewnie tak samo będzie względem odwróconych zawodników. Więc nie wymagaj ode mnie z dnia na dzień gotowej recepty z dokładnością do trzeciorzędnego boku, bo to zacząłeś ode mnie tego wymagać, gdy tymczasem na dla zawodników starego typu nie jest to istotne (każdy selekcjoner powołuje w ciemno zupelnie nie patrząc czy ma jakiś obwodowy skill o dwa poziomy wyższy czy niższy).

Co? Jak może spadać? (odpaliłem to w 2 kolejnych i każdy pokazuje to samo) więc ty chyba nie uwzględniasz zbiórek, albo twój kalkulator nie uwzględnia zmiany pozycji.

Albo Ty nie uwzględniłeś, że temu zawodnikowi z dodanym RB oraz ID należy odjąć OD. Przelicz proszę jeszcze raz.

A czemu przyjąłem 20? Bo ty przyjąłeś 20
Ale różnica jest taka, że ja przyjąłem 3 skille fenomenalne (18) reszta nieruszana. Po odwróceniu dalej były tylko trzy skille ale legendarne (20) - co jest realne patrząc na JW. Tymczasem Ty przyjąłeś 5 skilli legendarnych (20) i jeden niesamowity (17) u zawodnika nieodwróconego! A u odwróconego 7 skilli legendernych (lub 8 jeśli zapomniałeś w kalkulatorze obniżyć OD)/ To jest wprowadzanie absurdu. Już trzeba było dla świętego spokoju zrobić wszystkie 10 legendarnych i już w ogóle nie byłoby problemu z jakimkolwiek odwracaniem bo już by nie było co odwracać ;-)

No ale ok, czy mi się wydaje czy przyrost pensji JW dzięki zmianom BBków ma się nijak do jego przyrostu w skillach, więc nie wiem naprawdę nie wiem czy w dobrym kierunku idą twoje rozważania, skoro BBcy chcą zrobić wszystko, żeby dało się utrzymać takich graczy

Ale przecież właśnie możłiwość odwracanie jest metodą na obniżenie pensji ;-) Tylko trzeba na to wpaść ;-)

To mi przypomina dowcip.

Powódź, cała wioska zatopiona, tylko dachy chałup wystają spod wody. Na jednej z nich siedzi jeden z poszkodowanych. Podpływa motorówka i ratownik mówi:
- hej przyjacielu, wsiadaj, uratujemy Cię!
- nie, nie trzeba, wierzę w Pana, On na pewno mnie uratuje - odpowiada tamten i zaczyna się modlić.
Dzień później znowu podpływa motorówka
- hej przyjacielu, wsiadaj, uratujemy Cię!
- nie, nie trzeba, wierzę w Pana, On na pewno mnie uratuje
Sytuacja powtarza się trzeci raz i w końcu gość umiera z głodu.
Wchodzi do nieba, staje przed obliczem Pana i ma do Niego pretensje:
- Panie, przecież ja w Ciebie tak wierzyłem, a Ty mnie nie uratowałeś
- Ty głupcze, przecież 3 razy wysłałem po Ciebie motorówkę a Ty byłeś ślepy i tego nie zauważyłeś ;-)

I taka sama sytuacja jest w BB. Byli sobie reprezentanci, ale przyszła powódź wielkich pensji i farmy posiadające reprezentantów zaczęła zatapiać. Farmy toną i toną. W okolicy siedział sobie Al_Said. Podpłynął do niego B.B. King i mówi:
- hej przyjacielu, jest sposób, żeby farmy nie tonęły, trzeba odwrócić reprezentantom trening.
- nie, nie trzeba, wierzę we wszechmocnych BB-ków, oni na pewno uratują reprezentantów i wymyślą sposób na obniżenie pensji.

A co wtedy odpowiedzą BB-cy?
- Ty głupcze, przecież specjalnie wymyśliliśmy zmianę krycia, żeby wykorzystać ją do obniżenia pensji tylko byłeś ślepy i nie skorzystałeś ;-)

A jeżeli tak będzie to obawiam się gracze z twojego systemu zawsze będą gorsi od tych trenowanych normalnie, bo normalny trening jest po prostu szybszy.

Przecież zawodnicy ze starego systemu prędzej czy później dojdą do granicy potencjału. Jeśli pensje najwięcej zarabiających zawodników będą obniżone no to przecież progi też - trzymanie takich samych progów byłoby bez sensu.

A poza tym. Jeżeli. Na razie nie ma jeżeli, silnik jest jaki jest i trzeba na takim grać.

Advertisement