BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Pytania vol.2

Pytania vol.2 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
86759.282 in reply to 86759.281
Date: 6/4/2009 5:47:05 AM
Overall Posts Rated:
146146
dziwne zasady , by się wyrównywało kwoty rynkowe , jak nie oszustwo to raczej powinno być takie coś dozwolone ( lecz nie ja zasady ustalałem )

Pewnie. I wyglądałoby to tak.
Team A sprzedaje bezwartościowego gracza (zarabiającego jakieś 1,5 tys) za powiedzmy 15 mln.
Team B (którym może kierować dowolna osoba, ale również przez przypadek może go prowadzić kolega prezesa teamu A) ma już dosyć gry, trochę kasy na koncie, sprzedaje resztę graczy i daje te 15 baniek.

Jesteś w stanie udowodnić, że to jest oszustwo? A może masz pewność, że to nie jest oszustwo?

A co powiesz o tym kolesiu sprzedanym przez Drunkers - (3064439). Poszedł za 10 baniek. Do obcego klubu. Bez żadnych koneksji. Dlaczego? Nad tym głowi się wiele osób :) Myślisz, że był tyle wart? W życiu pięknym.
mr_burns rezygnuje, ale gdyby było inaczej miałby wciąż świetny team + 10 mln na koncie więcej za gościa wartego dużo mniej. Zostawić mu tę kasę? To dawałoby mu ogromną przewagę, co byłoby nieuczciwe względem innych graczy. Wtedy wszyscy zaczęliby szukać teamów, którym znudziło się grać i które mogą wybulić całą kasę na jednego gracza. Pewnie nawet proponowano by prawdziwe pieniądze (w realu). To wszystko doprowadziłoby tę grę do upadku.

Dlatego właśnie musi być coś takiego jak kontrola transferów. Jeżeli transfer nie jest jakoś drastycznie zawyżony, to z reguły nikt się nie czepia. Ale jeżeli wartość rynkowa (a nie wartość szacunkowa, podawana przy co niektórych graczach) jest wyraźnie niższa od wylicytowanej kwoty, musi nastąpić reakcja i jej wyrównanie. Jeżeli nie ma w tym oznak oszustwa to kończy się na obniżeniu kwoty transferu i ewentualnym ostrzeżeniu dla kupującego. Jeżeli można dopatrzyć się oszustwa - no to robi się dużo mniej ciekawie (dla podejrzanych klubów, bo dla GM'a robi się ciekawiej ;D)

Pisałem już o tym nie raz, ale skoro jest okazja, to pozwoliłem sobie na "powtórkę z rozrywki" :) Mam nadzieję, że przeczyta to choć paru nowych menadżerów i wezmą to sobie do serca. Zdaję sobie sprawę, że często ciężko jest wycenić danego zawodnika i że każdy chce trochę zarobić, ale najważniejsze jest to, by wszystko odbywało się w granicach rozsądku.

This Post:
00
86759.284 in reply to 86759.283
Date: 6/4/2009 6:27:33 AM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
Menager siatkówki?? byłbym bardzo zainteresowany - jakbyś mógł przesłać linka (może być na priv@ co by nie spamować tutaj). Pozdro!

This Post:
00
86759.285 in reply to 86759.284
Date: 6/4/2009 6:32:12 AM
Overall Posts Rated:
2020
Jest o tym wątek na forum non-BB (93881.1)

Last edited by LA-Przemek at 6/4/2009 6:32:34 AM

This Post:
00
86759.286 in reply to 86759.285
Date: 6/4/2009 6:47:50 AM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
dzięki :)

This Post:
00
86759.287 in reply to 86759.283
Date: 6/4/2009 6:53:41 AM
Overall Posts Rated:
146146
Narzędzia do wyłapywania oszustw są, i zajmują się tym właśnie GM'owie, a nie MOD'zi.

Nie wiem ile osób gra w ten menadżer i jak on działa, podejrzewam, że może być dosyć fajny, ale często nawet sprawdzanie dogłębne nie daje 100% pewności.

Przemyśl to sobie - grasz w jakiejś tam lidze, awansujesz do PO, wiesz, że masz szansę na awans. I nagle Twój największy rywal, który gra w tę grę dużo dłużej, udziela się na forum, w federkach, wyrobił sobie znajomości nagle zarabia na transferze bezwartościowego grajka ...milionów, bo któryś z jego znajomych kończy grę w BB i zrobił mu prezent. Nie ma żadnych IPków, nie ma logów, transfer dogłębnie sprawdzony jest uczciwy. No bo co z tego, że czasem wymienili kilka żartów na forum czy grali parę spotkań. Na pewno są to dwie różne osoby, w żaden sposób ze sobą nie powiązane poza ewentualną sympatią, która ich łączy (ale za to nie można chyba karać - bo w takim układzie to ludzie baliby się na forum udzielać :). Koleś kupuje 3 nowych graczy i łoi Ci skórę. Uczciwe? Nie sądzę.
A w przypadku wyrównania kwoty transferu tak na prawdę niewiele na tym zyskuje poza tym, że sprzedał gracza, coś na tym zarobił i nie musi płacić mu pensji. I tak ma z tego zysk, ale Ty na tym specjalnie nie tracisz. I o to tu chodzi.

A tak przy okazji - ten cheat moderator to tylko zgłasza przewały, czy też się nimi zajmuje, sprawdzając czy wszystko w porządku i karząc "złoczyńców" :)

This Post:
00
86759.288 in reply to 86759.287
Date: 6/4/2009 6:59:14 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Popieram twoje zdanie General Motors;)Ale oczywiscie przegięcie na transferze musi być znaczące a nie jakieś kilka groszy.
I tak przy okazji-opisana przez Ciebie sytuacja nie mogła by miec miejsca w PO bo wtedy zakupieni zawodnicy juz nie grają;)

This Post:
00
86759.289 in reply to 86759.288
Date: 6/4/2009 7:13:07 AM
Overall Posts Rated:
146146
No dobra, załóżmy, że kupił tych graczy tuż przed PO, i tak sens jest ten sam - skóra złojona :)

A co do transferów to jasna sprawa, że muszą być przegięte. Myślisz, że chciałoby mi się tracić czas na wyrównywanie WSZYSTKICH zawyżonych transferów ;D To chyba nic innego bym nie robił. Ale wyraźnie o tym pisałem. Wyjątek stanowią sytuacje, które są jawnym oszustwem, tzn. istnieją pewne powiązania pomiędzy klubami. Jeżeli jest pewność, że kluby nie mają nic wspólnego, to nikt nie będzie wyrównywał transferu przesadzonego o kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy (no chyba, że zawodnik jest wart 1$ a klub dostał 91 tys. $). Naturalnie wszystko to jest względne i zależy od danej sytuacji - żeby ktoś sobie nie pomyślał, że pilnujemy tylko dużych transferów, bo się zdrowo przejedzie.

A tak przy okazji, to nie wiem czemu, ale Twój nick nie tyle kojarzy mi się z polityką co z muzyką. Nie jestem fanem muzyki dyskotekowej, ale Coco Jambo to nawet ja pamiętam :D

This Post:
00
86759.291 in reply to 86759.289
Date: 6/4/2009 7:37:55 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
No ładnie-Coco Jambo;)O tym nawet nie pomyślałem:)
Też nie jestem fanem muzyki dyskotekowej i wymyslając nick nawet mi przez myśl nie przeszedł ten gościu od Coco Jambo:)Kaczyński ani inny Bush też nie:)
Miało być poważnie i dostojnie;)A teraz mnie do Coco Jambo porównują;)

This Post:
00
86759.292 in reply to 86759.290
Date: 6/4/2009 7:44:42 AM
Overall Posts Rated:
146146
No tak , tu racja ;) Takich sytuacji się niestety nie uniknie.

Chyba, że wprowadzi się regulację transferów :)

Jeśli to pytanie dot. tamtego menagerka , cheat MODzi są od sprawdzania , wyłapywania i karania wszelkich nie dozwolonych przewinień ;)
a zgłaszać oszustwa może każdy użytkownik

Czyli funkcja podobna tutaj do GM'a, z tym, że dochodzi jeszcze parę innych zadań.

Kurcze, tak się teraz zastanawiam, czy przypadkiem korsarz nie opowiadał mi kiedyś o tym menadżerze. No, ale to raczej temat na Non-BB :)

Advertisement