BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Jax

This Post:
00
122481.289 in reply to 122481.287
Date: 12/18/2009 4:51:04 PM
Overall Posts Rated:
773773
Mam takie pytanie czy ty wdrażasz te swoje pomysły w swojej drużynie ??????

This Post:
00
122481.290 in reply to 122481.287
Date: 12/18/2009 4:52:48 PM
Overall Posts Rated:
99
Człowieku, czy Twoim jedynym argumentem jest kalkulator pensji?
Bierzesz pod uwagę czas jaki trzeba STRACIĆ na stworzenie takich graczy, nie gracza a graczy?

Na powyższe pytanie nie odpowiadaj.

Życzę ci abyś zrealizował swoje marzenia o C z 120 k i żeby grał w kadrze.
Niestety wobec faktu że wystartowałeś w wyborach a nawet nie napisałeś mowy wyborczej, nie będę dyskutował z Twoim jedynym hasłem "bawmy się w zmieniony trening defa".

Dziękuje, dobranoc.

From: B.B.King

This Post:
00
122481.291 in reply to 122481.286
Date: 12/18/2009 4:53:35 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Obecne mistrzostwa i tak trzeba grać zawodnikami starego typu. Tutaj chodzi o to, żeby zająć się na przyszłość zawodnikami nowego typu.

Jeśli zależy Ci na tym, żeby kadra była słabsza w przyszłości zamiast była mocniejsza, to trochę dziwne podejście jak na skauta.

Podaj jakiś argument, wobec którego warto trenować zawodników do NT po staremu. Bo na razie nikt nie potrafi podać argumentu dyskwalifikującego mój pomysł. A jeśli rzeczywiście jest słaby no to z chęcią zobaczyłbym jakiś obalający argument i przestał się tym zajmować. A na razie nikt nie potrafi podać argumentu tylko puste, nic nie wnoszące przepychanki.

A najśmieszniejsze, gdy pochodzą od osób, które odwrócenia nawet nie sprawdziły a już wiedzą o nim wszystko.

Chyba po coś BB-cy możliwość zmiany krycia wprowadzili a nie tylko po to, żeby zawsze zostawić domyślne bez zmian.

Last edited by B.B.King at 12/18/2009 5:25:47 PM

This Post:
00
122481.292 in reply to 122481.288
Date: 12/18/2009 5:05:20 PM
Overall Posts Rated:
12061206

Zobaczymy co z tego wyniknie, według mnie nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować wcielić w życie Twój pomysł. Potrzeba naprawdę niewiele, stworzyć bazę, która i tak już jest (będzie?), powołać człowieka, ułożyć jakiś sensowny plan.

Jeśli nie będzie wsparcia selekcjonera to nie ma sensu nawet próbować. Ja rozumiem userów - mało kto zaryzykuje pomysł, którego nie popiera selekcjoner, bo może się tylko przewieźć. Tak więc pierwsze co mogę robić to przekonywać selekcjonera (a w czasie wyborów kandydatów), ewentualnie jeśli ktoś jak krowa nie zmienia poglądów, to olać go przy oddawaniu głosu i zachęcić do tego innych.

Nic nie stracimy, a zyskać możemy wiele.

Dokładnie, przecież tu nie ma ryzyka. Natomiast jeśli selekcjoner będzie sabotował ten plan to nie ma sensu tracić czasu. Efekt fartucha i stetoskopu. Jeśli założysz fartuch i słuchawki i zaczniesz się przechadzać się po szpitalu, to nawet jeśli będziesz opowiadał największe głupoty, to ludzie będą Cię słuchać. I tutaj tak samo. Jeśli selekcjoner będzie przeciwny temu pomysłowi to jego szanse na realizację maleją drastycznie. Większość userów powie "selekcjoner twierdzi, że to nie ma sensu, więc nie będę ryzykował".

Według mnie trochę za wolno, jako kraj idziemy za zmianami w BB. Inwestowanie w potencjał kadrowiczów zaczęliśmy później, niż można było.

I to widać. Wg mnie np. taki JW nie robi różnicy. Jak widziałem jego obwowe skille na TL-u to żal było patrzeć. Wg mnie wystarczyłoby wziąć zawodnika, który miał na starcie wszystkie skille słabe i żadnego lepszego i gdyby był trenowany bez strat, to byłby teraz lepszy od JW.

Zdaje sobię sprawę że łatwo powiedzieć, trudno zrobić. Ale tutaj właśnie widzę niezbędną rolę selekcjonera, on jest od tego, żeby to wszystko zorganizować i nadzorować. Nie musi tego robić sam, ale powinien być za to odpowiedzialny i oprócz wyników sportowych powinien być rozliczany właśnie z tego typu działań.
Jasne, ale przecież wygodniej jest powiedzieć "nie bo nie" niż się wysilić.

A nie musi to być wielki wysiłek, wystarczy to wspierać na zasadzie patronatu honorowego a nie wręcz sabotować, bo się nawet koncepcji nie przemyślało. A to widać w dyskusji.

To: Jax
This Post:
00
122481.293 in reply to 122481.289
Date: 12/18/2009 5:20:37 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Mam takie pytanie czy ty wdrażasz te swoje pomysły w swojej drużynie ??????

Jeszcze nie. Ale mam zamiar wdrażać, przy najbliższym zakupie juniorków będę ich wybierał pod tym kątem. A póki co w każdym możliwym meczu testuję zmianę krycia oraz także kontaktuję się z innymi userami - docelowo przecież potrzebni mi będą lustrzanie odbici, żeby się zamieniali kryciem.

Dlaczego nie wdrażam tego już albo nie mam nawet wdrożonego? To przecież oczywiste.

Po pierwsze - ogłoszenie pojawiło się miesiąc temu a pierwszy mecz o stawkę na nowych zasadach będzie rozegrany dopiero jutro. Tak więc do jutro było to zupełnie niepotrzebne.

Po drugiego - fizycznie zrobienie tego nie było możłiwe, za mało czasu, żeby w 4 tygodnie mieć takich zawodników. Poczekałem sobie do draftu

Trzecia sprawa jest taka, że ja tego elementu nie potrzebuję już na teraz. Moja pierwsza piątka zarabia odpowiednio 20 + 18 + 17 + 12 + 10 = 77 tysięcy. Jeślibym ich odwrócił to ich pensja zmalałaby o kilka tysięcy (moi zawodnicy swoją obronę mają na poziomie 8-10 a przeciwległą na poziomie 3-7). Więc w tej chwili dużo bym nie zyskał na odwróceniu, na tym etapie rozwoju mojej drużyny koszt wymiany zawodników przewyższa zysk.

Ale zawodników pod kątem przyszłości oczywiście będę już sobie dobierał tak, żeby korzystać z odwrócenia, bo widzę w tym duży potencjał. I gdy pensje innych będą szybować w okolice 300k to ja mam zamiar nie wychylać się powyżej 120-150k i wygrywać.

Ale szacuję, że pierwsze efekty będą możliwe najwcześniej za 4 sezony, bo zawodników trzeba sobie wyhodować od zera. Chociaż przyznam, że zastanawiam się czy jednego 21-latka nie poprowadzić w tym kierunku. W okresie przeprowadzania odwrócenia byłby niezłym SF-em lub zadaniowym PF-em, a całą swoją odwróconą siłę wykorzystałby za 2-3 sezony. Ale w międzyczasie muszę znaleźć drugiego do pary, bo jeden odwrócony zawodnik to za mało. Może uda się z kimś umówić na transakcję wiązaną.

Tak więc odwrócenie to nie jest rzecz, z której wszystkich dobrodziejstw da się korzystać dzisiaj lub jutro. Sprawdź sobie ile czasu zajęło wytrenowanie zawodników, których posiadasz. I teraz po prostu przyjmij do wiadomości, że wytrenowanie zawodnika na takim samym poziomie ale odwróconego zajmie tyle samo czasu.

Kadrowicza odwróconego też od ręki nie dam. Gram 4 sezony a w NT grają zawodnicy trenowani przez 6, więc fizycznie jest to niewykonalne.

This Post:
00
122481.294 in reply to 122481.290
Date: 12/18/2009 5:25:09 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Bierzesz pod uwagę czas jaki trzeba STRACIĆ na stworzenie takich graczy, nie gracza a graczy?

A bierzesz pod uwagę, że obecni kadrowicze już tracą? Na szwendaniu się od klubu do klubu, na stratach treningu...

A czas na zawodników, którzy będą grali w kadrze za 6 sezonów i tak trzeba "stracić". Chociaż nie nazwałbym tego traceniem. Po prostu żeby od 18-latka wytrenować reprezentanta kadry seniorskiej to tzeba poświęcić minimum 6 sezonów treningu. Dotyczy to zarówno zawodników starego typu jak i odwróconych.

Więc może przestańmy w ogóle trenować 18-latków pod kątem kadry za 6 sezonów? No bo przecież 6 sezonów to kupę czasu, który trzeba STRACIĆ na stworzenie kadrowicz starego typu?

nie będę dyskutował z Twoim jedynym hasłem "bawmy się w zmieniony trening defa".

bo po prostu nie masz argumentów i nie znasz się - zresztą trudno żebyś się znał, skoro się nad tym nie zastanawiałeś.

Last edited by B.B.King at 12/18/2009 5:27:22 PM

From: m4ti_

This Post:
00
122481.295 in reply to 122481.291
Date: 12/18/2009 5:26:24 PM
Overall Posts Rated:
2121
Kolego, nie odpowiadasz na moje pytania tylko czepiasz się tego co dla Ciebie jest wygodniejsze.

Jeśli zależy Ci na tym, żeby kadra była słabsza w przyszłości zamiast była mocniejsza, to trochę dziwne podejście jak na skauta.

Tak właśnie mi na ty zależy, dla tego skautuje od 4 sezonów graczy aby kadra byla slabsza. Nudzi mi się w domu wiec sobie tak od 4 sezonów już osłabiam kadrę.

Jesteś nie powazny. Nie napsialem ze Twój pomysł jest zły, bo uważam ze coś w tym może być ale Ty ciagle tylko PISZESZ.

Mr. zaproponowal Ci dobry sposób abyś wkońcu to wprowadził w życie, do roboty i do dzieła.

Trzymam kciuki.

This Post:
00
122481.296 in reply to 122481.294
Date: 12/18/2009 5:29:00 PM
Overall Posts Rated:
99
Ale ty się znasz nim jeszcze rozpocząłeś ten specyficzny trening?
Gratuluje.

eot!

This Post:
00
122481.297 in reply to 122481.295
Date: 12/18/2009 5:36:22 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Jesteś nie powazny. Nie napsialem ze Twój pomysł jest zły, bo uważam ze coś w tym może być ale Ty ciagle tylko PISZESZ.

Napisałeś, że popierazs Hatcheta. Nie interesują mnie przepychanki kto co pisze tylko sprawy merytorycznie. Hatchet ustosunkował się do pomysłu tak, że jest do pupy i nie będzie go realizował. Ty napisałeś, że popierasz więc uznałem, że też uważasz, że pomysł jest zły. Nie interesuje mnie kogo popierasz w przepychankach, niestety Hatchet temat odwracania sprowadził z dyskusji na argumenty na przepychankę, bo w tym jest mocny.

Al_Said próbował merytocznie i nawet chciałbym merytorycznych oponentów jak najwięcej - niech obnażają słabe punkty, to tylko pomoże wypracować najlepszy model. Tylko prośba, żeby oponenci poważnie się zabrali do tematu i np. nauczyli się używać kalkulatora pensji.

do roboty i do dzieła.

Bez wsparcia selekcjonera nawet nie mam zamiaru walczyć z wiatrakami, nawet palcem nie kiwnę. Ale jak za 6 sezonów gdy kadra ciągle będzie grała zawodnikami nieodwróconymi i gdy ktoś wyskoczy na forum, że jest problem z utrzymaniem i znalezieniem farmy dla zawodników starego typu zarabiających pół miliona, to go wyśmieję, chociaż to będzie taki smutny śmiech.

From: Big Z

This Post:
00
122481.298 in reply to 122481.294
Date: 12/18/2009 5:41:22 PM
Overall Posts Rated:
6363
Niestety, zbiórki trochę psują nam koncepcję "taniego" treningu dla obwodowych.
Prawdopodobnie trenując gracza obwodowego, który ma kryć C nie oszczędzimy na pensji.

Zamieniłem sobie ostatnio krycie PG z C. Obydwaj mają porównywalne zbiórki. No i okazało się, że wraz ze zmianą krycia wymienili się też zbiórkami, tzn. PG kryjący C zbierał większość piłek pod moim koszem. W innych odwróconych meczach, które udało mi się podejrzeć było podobnie. Wniosek z tego taki, że niestety musielibyśmy takiemu odwróconemu PG, wytrenować zbiórki co jest czasochłonne i niestety drogie.

I teraz szybka kalkulacja pensji:
Zwykły obwodowiec: JS 18, JR 18, OD 18, reszta 5 - pensja 290k
Odwrócony obwodowiec: JS 18, JR 18, ID 18, RB 14, reszta 5 - pensja 306k i zauważ, że zbiórki 14 dla głównego zbierającego w drużynie, nie są zbyt dobrym poziomem...

Oczywiście taka sytuacja ma też swoje dobre strony: odwrócony C nie będzie potrzebował długiego treningu zbiórek: będzie tańszy w utrzymaniu i szybszy do wytrenowania, bo musimy mu podciągnąć tylko IS i OD :)

This Post:
00
122481.299 in reply to 122481.297
Date: 12/18/2009 5:44:31 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Bez wsparcia selekcjonera nawet nie mam zamiaru walczyć z wiatrakami, nawet palcem nie kiwnę. Ale jak za 6 sezonów gdy kadra ciągle będzie grała zawodnikami nieodwróconymi i gdy ktoś wyskoczy na forum, że jest problem z utrzymaniem i znalezieniem farmy dla zawodników starego typu zarabiających pół miliona, to go wyśmieję, chociaż to będzie taki smutny śmiech.

Kolego chyba się trochę zapędzasz w potoku słów i nie doczytujesz wszystkich postów... Napisałem do Ciebie wcześniej coś takiego (122481.284) ale nie odniosłeś się do tego. Więc może tym razem powiesz mi co Ty na to

Advertisement