Zamieniłem sobie ostatnio krycie PG z C. Obydwaj mają porównywalne zbiórki. No i okazało się, że wraz ze zmianą krycia wymienili się też zbiórkami, tzn. PG kryjący C zbierał większość piłek pod moim koszem. W innych odwróconych meczach, które udało mi się podejrzeć było podobnie. Wniosek z tego taki, że niestety musielibyśmy takiemu odwróconemu PG, wytrenować zbiórki co jest czasochłonne i niestety drogie.
O widzisz. Fajnie, że chociaż zrobiłeś test. Ale ja powiem więcej. Jeśli przyjrzysz się meczom, to wymiana w zbiórkach jest tylko (i aż) w obronie. Natomiast w ataku więcej zbiera ten, kto w ataku gra jako C.
Zwróć uwagę na ten mecz
(17602500) a konkretnie na zbiórki PF-a (kryjącego jako SG) oraz SG (kryjącego jako PF). Obydwaj mają zbliżone zbiórki (PF lepsze o 1).
I efekt:
- PF kryjący jako SG zebrał 9 piłek w ataku i 3 w obronie
- SG kryjący jako PF zebrał 2 piłki w ataku i 15 w obronie.
Czyli przekazanie zbiórek jest tylko w obronie (co jest logiczne). I ja się nie kryję, że to jest problem, który podejrzewałem wcześniej i który potwierdził się w testach. Zbiórki stają się pewnym problemem. Ale teraz kwestia jak zminimalizować straty tego elementu, bo jednak ciągle gra warta jest świeczki.
Odwrócony obwodowiec: JS 18, JR 18, ID 18, RB 14, reszta 5 - pensja 306k i zauważ, że zbiórki 14 dla głównego zbierającego w drużynie, nie są zbyt dobrym poziomem...
Z którego kalkulatora korzystasz?
Oczywiście taka sytuacja ma też swoje dobre strony: odwrócony C nie będzie potrzebował długiego treningu zbiórek: będzie tańszy w utrzymaniu i szybszy do wytrenowania, bo musimy mu podciągnąć tylko IS i OD :)
Dokładnie. Ale może jednak te zbiórki mu podciągnąć i co prawda w meczu będziemy mieli pewnie trochę mniej zbiórek defensywnych ale więcej ofensywnych. No bo w ataku C ze zbiórkami swoje zbierze a dołoży także PG z tymi RB=14.
Pojawia się ciekawy problem znalezienia złotego środka, jak to wszystko wyważyć. Jak widać trening centra staje się odciążony a obrońca ma więcej do zaaplikowania. Może więc warto będzie centrowi i silnemu skrzydłowemu trochę bardziej podciągnąć podania, żeby odciążył trochę obwodowych, którzy dzięki temu mogliby mieć podania trochę niższe i skupić się na kolejnych skillach.
Zauważ, że jednak ten zawodnik drugi, którego podałeś, to jest po prostu generalnie lepszy od tego pierwszego. A jednak ma porównywalną pensję. Więc krystalizuje się wniosek, że największy zysk będzie u podkoszowych a u obwodowych mniejszy.
I jeszcze jedna rzecz. Tutaj zamieniałeś SG i powstał SF. To są zawodnicy bardzo zbliżeni jeśli chodzi o formułę pensji, cztery najważniejsze elementy mają wspólne (JS, JR, OD, RB) - oczywiście różnią się w wagach. Natomiast jedyna różnica to HN, DV i ID - to nieszczęsne ID właśnie kasuje cały zysk. Czyli wychodzi na to, że to bardzo słaby przypadek do odwracania.
Jeśli już odwracać, to trzeba by do takich poziomów, żeby SG stał się PF-em albo kimś innym ;-)
I wychodzi na to, że o wiele większy zysk będzie jeśli odwrócimy PG. Bo jak skille przekręcą go na inną pozycję, no to podania w pensji będzie miał za darmo! ;-) Legendarne podania bez wpływu na pensję rozgrywającego - marzenie ;-)
A legendarne podania u PG kosztują podniesienie pensji o około 1,15^20 = 16 razy. Tu jest oszczędność.