BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > SS / DMI

SS / DMI

Set priority
Show messages by
From: goranj
This Post:
00
304324.3 in reply to 304324.2
Date: 5/16/2020 7:09:22 AM
Overall Posts Rated:
166166
cześć,

jak istotna wg Was jest forma vs SS? mam graczy, którzy mają różnicę w formach (2), ale ten z mniejszą formą ma SS aż o 15 więcej. obaj z tej samej pozycji no i po prostu ten z niższą formą ma lepsze skille niż ten z większą DMI przemawia na korzyść tego, co ma lepszą formę.

PS. DMI liczy się od czego? to co pisze gooziec jest mało dokładne, bo raz ta 'formuła' pokazuje zaniżony, a raz zawyżony wynik. poza tym - pensji, która jest? czy pensji, który wynika ze skilli, ale będzie zaktualizowana po sezonie?

liczyłem DMI dla kilku raczy, ale za główny przykład przyjąłem gracza ukształtowanego, który w tym sezonie nie trenował i dzieląc jego DMI przez pensję, to wartość jego formy to prawie 14, a faktyczna 8. potem liczyłem gracza z samymi Okropnymi, który taki jest od dawna. coś nie wychodzi.

King Crimson
From: Sztuker

This Post:
00
304324.4 in reply to 304324.3
Date: 5/16/2020 7:28:49 AM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
12981298
Second Team:
Szerszony II
Cześć,

Wszystko zależy od pozycji na jakiej ma grać i jak bardzo te skille wpływają na grę na danej pozycji. ST i FT też jest ważne. Jeśli jest różnica między 9 a 7 w formach, to już ciężko powiedzieć, bez znajomości skilli to raczej ciężko coś wyrokować

DMI liczy się od pensji, która jest "wytrenowana" czyli trzeba liczyć tak jak wg kalkulatora szacowania pensji. DMI poza tym mocno rośnie poprzez wbijanie kondycji. DMI pewnie nie rośnie liniowo tylko wykładniczo (lub jeszcze inaczej), stąd ciężko trochę wyznaczyć formułę, co dokładnie i w jakim stopniu ma wpływ na DMI.

OG.
From: Siwy

This Post:
00
304324.6 in reply to 304324.3
Date: 5/17/2020 2:21:27 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Aż wtrącę się do dyskusji...

SS wcale nie musi mówić całej prawdy - choćby dlatego, że różne skille mają różną ważność, np. rzut z bliska zawsze będzie wart więcej od bloków. Przykład - załóżmy, że mamy dwóch zawodników - "obwodowego", którego jedynym atutem jest wyżyłowane 1v1, z SS rzędu 100-105, i kolesia z gołym OD+PS, ale SS tylko 90-95. Który będzie lepszy? Oczywiście ten drugi... Dlatego przy wyborze zawodników (zwłaszcza w kontekście formy) stosowałbym inne narzędzia.

Najprościej byłoby sprawdzić, wklejąc dane twoich zawodników do specjalnego Excelowskiego arkusza do BB - CoachParrota (https://sourceforge.net/projects/coachparrot/) Bardzo fajne narzędzie, choć ma ono swoje ograniczenia i nie jest zbyt intuicyjne.

Pewną alternatywą są oceny graczy z BuzzerManagera (https://www.buzzer-manager.com/evaluation/). Niestety, tutaj wadą jest nieuwzględnianie w nich form, ale na podstawie CoachParrota można przyjąć, że 1 poziom formy w górę czy w dół odpowiada spadkowi/wzrostowi tej oceny o 5%.

Stosunek DMI/pensja nie działa w prosty sposób, że pensja*forma=DMI. Bardziej byłby to wzór pensja*współczynnik formy=DMI. Wspomniany współczynnik może być bardzo różny... i dobrze, bo dzięki temu można zgadnąć podpoziomy form.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.