BuzzerBeater Forums

BB Poland > Potencja艂 w u21

Potencja艂 w u21

Set priority
Show messages by
From: cortez

This Post:
00
131706.30 in reply to 131706.29
Date: 2/17/2010 11:12:52 AM
Overall Posts Rated:
22
pogratulowa膰 samozaparcia:)

From: hatchet

This Post:
00
131706.31 in reply to 131706.30
Date: 2/17/2010 11:18:28 AM
Overall Posts Rated:
99
pogratulowa膰 samozaparcia:)

Czy ja wiem, trening jest chyba moim ulubionym mechanizmem w tej grze. Przez ostatnich kilka sezon贸w by艂 z mojej strony zaniedbany kosztem wynik贸w. Teraz doszed艂em do takiego etapu, 偶e jest ostatni gwizdek aby zacz膮膰 co艣 zmienia膰. trening mnie bawi, przetestowa艂em trening 18 latka i 19 latka w PLK, da si臋 ;) wi臋c czemu nie sprawdzi膰 czy da si臋 trenowa膰 3 grajk贸w na 1 pozycji ? :>
Wiadomo wynik贸w raczej nei zrobi臋, ale nie to jest celem :) Ju偶 nie :)
Teraz czysta przyjemno艣膰 z hodowania "potwork贸w" :)

btw. Gdybym wyprzeda艂 sk艂ad, zwolni艂 staff poczeka艂 na sezon 12 i prze wegetowa艂 w PLK maj膮c jedyne wydatki w drafcie ... to by艂aby ciekawa koncepcja :D Sporo kasy by zosta艂o z dochod贸w + jeszcze 1 wyb贸r w drafcie :D

This Post:
00
131706.32 in reply to 131706.27
Date: 2/17/2010 11:26:52 AM
Overall Posts Rated:
2222
Przyznam 偶e jestem rozczarowany tym co piszesz. Do tej pory wyobra偶a艂em sobie 偶e po prostu w艂a艣ciciele zawodnik贸w z Top10 swojego rocznika nie chc膮 sprzedawa膰. Teraz okazuje si臋 偶e wol膮 przesta膰 trenowa膰 (bo pensja za wysoka) ni偶 sprzeda膰. Smutne. Ot chyba problem ludzkiej mentalno艣ci. Ja bym nas艂a艂 na nich m4ti'ego, co by wyt艂umaczy艂 偶e to interes reprezentacji i takie tam. Rozumiem 偶e ka偶dy chce mie膰 LBJ czy MJ w sk艂adzie, ale jak widz臋 偶e zawodnik mo偶e i艣膰 do g贸ry, ale boj臋 si臋 go trenowa膰 to chyba jednak sprzedam ni偶 b臋d臋 "psu艂 karier臋"? Argumentem jest to 偶e zawodnicy z rezerw膮 potencja艂u s膮 dro偶si ni偶 ci o identycznych cechach, lecz bez mo偶liwo艣ci dalszego rozwoju. A wi臋c kto艣 kto decyduje si臋 zaprzesta膰 treningu, mo偶e zarobi膰 sprzedaj膮c sw膮 gwiazd臋 i kupuj膮c podobnego, ale bez potencja艂u.

Nie wiem co na to rzec.

W kwestii sprzedawania 18to latk贸w to co roku na TL jest ich sporo i mo偶na kupi膰 co si臋 zechce. Fakt - warto ju偶 teraz gromadzi膰 kasior臋. Lecz aby namawia膰 w艂a艣cicieli do sprzeda偶y to raczej jestem przeciwny. Czemu? Statystyka. 95% graczy z mojej bazy kt贸rzy wyl膮dowali na TL zostali sprzedani poza Polsk臋. Wi臋c jak na t臋 chwil臋 nasz膮 najs艂absz膮 stron膮 jest si艂a nabywcza.

M.

This Post:
00
131706.33 in reply to 131706.24
Date: 2/17/2010 11:30:38 AM
Overall Posts Rated:
179179

My艣l臋 偶e podstaw膮 jest wsp贸艂praca pomi臋dzy obydwoma selekcjonerami. Jedna my艣l szkoleniowa i wsp贸lna jej realizacja.

Pozwol臋 sobie nie zgodzi膰 si臋 co do tej opinii, a przynajmniej do jej cz臋艣ci. To nie chodzi o brak dobrej woli czy te偶 ch臋膰 wsp贸艂pracy. To nawet nie chodzi o jedn膮 my艣l szkoleniow膮, gdy偶 z racji zupe艂nie innej specyfiki treningu pod obie kadry ona nie mo偶e by膰 jednakowa. One wr臋cz musi by膰 inna i ona b臋dzie coraz bardziej si臋 r贸偶ni膰, ale o tym za chwil臋... Sam zreszt膮 w jaki艣 spos贸b to potwierdzasz postuluj膮c czy to przyk艂adanie mniejszej wagi treningu pod U21 czy wysuwaj膮c pomys艂 szkolenia "bok贸w" na pocz膮tku. Ja widz臋 to tak, 偶e oba te pomys艂y w jakim艣 stopniu s膮 przeciwne obecnej filozofii treningu dla u21, kt贸ra polega na maksymalnym wytrenowaniu najwa偶niejszych skilli. Tam nie ma czasu na wi臋ksze niuanse. Nie ma czasu na po艣wi臋cenie wi臋kszej uwagi bokom. Trzeb bra膰 grajka z potencja艂em supergwiazda i wy偶ej, cieszy膰 si臋 jak nie jest zbyt czarny w bokach, nast臋pnie zasuwa膰 zasuwa膰 do 21 lat z treningiem. Nie twierdz臋, 偶e mi si臋 to podoba ale taka jest droga do sukcesu. Owszem, mo偶na wytrenowa膰 par臋 rodzynk贸w, lecz oni powinni by膰 traktowani jako swego rodzaju uzupe艂nienie sk艂adu ( tylko uzupe艂nienie), niejednokrotnie nawet bardzo istotne.

Natomiast my艣l膮c kadrze dla NT, tu ju偶 boki zyskuj膮 na znaczeniu. Ka偶dy szczeg贸艂 staje si臋 coraz istotniejszy. Wi臋c w przypadku doros艂ej kadry tendencja powinna by膰 taka, 偶eby grajek trenowa艂 zar贸wno g艂owne skille jak i boki. Tu ju偶 mo偶na pozwoli膰 sobie na spowlnienie. Dlaczego bo NT ma to czego U21 nigdy nie b臋dzie mia艂a - wi臋cej ni偶 4 sezony treningu.
Natomiast kwestia jak te boki wytrenowa膰 i b臋dzie min zale偶a艂a od przyj臋tej strategi selekcjonera NT. Ni jak nie widz臋 tu miejsca i potrzeby wsp贸艂pracy pomi臋dzy dwoma selekcjonerami. je偶eli ju偶 to pomi臋dzy skautami w przekazywaniu rocznik贸w.
Gdy偶 tu jest jeszcze jedna sprawa, o kt贸rej chyba wi臋kszo艣膰 zapomnia艂a. R贸偶nica wieku pomi臋dzy kadrami b臋dzie si臋 powi臋ksza艂a. Przecie偶 najlepsi z potencja艂em MVP/HoF i wy偶ej je偶eli b臋d膮 trenowani to b臋da nie do ruszenia z kadry przez d艂ugi czas. Czasy gdy zawodnik p艂ynnie pzechodzi艂 z U21 do NT si臋 nieodwo艂alnie sko艅czy艂y. Z jednego powodu, on w wieku 22 lat jest za s艂aby na NT kadr臋. Tu pojawia si臋 problem, kt贸ry b臋dzie si臋 nasila艂.Jaki? Ju偶 wyja艣niam.
Gadamy o skautach rocznik贸w m艂odszych, ale nikt nie nie wspomna o skautach dla rocznika np 24, albo i wy偶ej ? Co z takimi graczami? Gin膮 ,znikaj膮? Jak s膮 trenowani? Tu widz臋 obszar gdzie by膰 mo偶e praca b臋dzie najtrudniejsza - przeprowadzi膰 grajka 22-letniego przez ile艣 sezon贸w, przeprowadzi膰 trenuj膮c, tak by w wieku np 27 czy 28 lat by艂 got贸w na g艂贸wn膮 kadr臋. Uf, ale si臋 rozpisa艂em;) Koncz膮c to nie chodzi o wsp贸ln膮 wizj臋 szkoleniow膮, to nie chodzi o wol臋 wsp贸pracy selekcjoner贸w, tu chodzi o mechanizm dzia艂ania kadr, mechanizm pracy skaut贸w. Nie jednostka, a organizacja;).

To wszystko sprawia 偶e konkretne dzielenie si臋 kompetencjami niema sensu. Cenniejszym jest kiedy wszyscy rozumiej膮 偶e pracuj膮 dla przysz艂ych selekcjoner贸w. To samo tyczy si臋 skaut贸w. Niema znaczenia kto nimi kieruje i wybiera.
Wi臋c je艣li wsp贸艂praca selekcjoner贸w jest celem i sposobem, to wiele kwestii niema znaczenia. Co ciekawe - jak o tym my艣l臋 - to dochodz臋 do wniosku 偶e niema innej drogi jak wsp贸艂praca selekcjoner贸w i ci膮g艂o艣膰 my艣li szkoleniowej. Bo ka偶da kadencja jest zbyt kr贸tka aby bazowa膰 jedynie na swoich dzia艂aniach.

Moim zdaniem to co wg Ciebie nie ma znaczenia, znaczenie w艂a艣nie ma;). To nie wyjdzie za sezon czy dwa, ale za 4, 5 ju偶 tak.Musi by膰 jasny podzia艂 obowi膮zk贸w. Podzia艂 kompetencji musi by膰 wyra偶nie zaznaczony. Tu nie chodzi o selekcjoner贸w. Oni przychodz膮 i odchodz膮. Skuting musi w wi臋kszym stopniu by膰 oderwany od selekcjoera, bardziej niezale偶ny. S艂ucha膰 jego wskaz贸wek, wyszukiwa膰 odpowiednich pod jego wizj臋 graczy itd. lecz jednocze艣nie robi膰 swoje.Jak to zrobi膰 ?Npisz臋 p贸藕niej kilka swoich po

This Post:
00
131706.34 in reply to 131706.32
Date: 2/17/2010 11:36:22 AM
Overall Posts Rated:
99
B臋d膮c szczerym rozumiem przywi膮zanie ludzi do "swoich grajk贸w". Mia艂em tak przez kilka sezon贸w w HT, mia艂em tak z Rochem w BB. Szkolisz gracza od ma艂ego, staje si臋 Twoim oczkiem w g艂owie i wyobra偶asz sobie 偶e zostanie w klubie po wieki wiek贸w. Wiem o co chodzi i dlatego do nikogo nie zamierzam mie膰 pretensji, 偶e nie chce sprzeda膰 gracza ku chwale NT.

Co do 18 latkow i ich emigracji. Dlatego cenna by艂a akcji Myszy, bo zebra艂a si臋 grupa os贸b kt贸ra pieni膮dze w odpowiedniej chwili mia艂a i gro zawodnik贸w uda艂o si臋 w kraju zatrzyma膰. Nie by艂a ona kontynuowana w tym sezonie, szkoda mo偶e wi臋cej graczy by zosta艂o. Dlatego te偶 poddaje to jako temat do rozwa偶a艅.

Aha i jeszcze jeden punkt:

W膮tek u21
Musi by膰 bo nie mam si臋 gdzie wypowiada膰 ;)

This Post:
00
131706.35 in reply to 131706.33
Date: 2/17/2010 12:05:10 PM
Overall Posts Rated:
2222
Ucieszy艂e艣 mnie :)

To co napisa艂e艣 w "opozycji" do moich s艂贸w, by艂o w rzeczywisto艣ci potwierdzeniem moich my艣li. Wi臋c to chyba przyk艂ad klasycznego nieporozumienia i z艂ego zrozumienia u偶ywanych okre艣le艅. Dlatego im dalej w tekst, tym weselej mi si臋 robi艂o na duchu. Ale do rzeczy:

Nale偶y zda膰 sobie spraw臋 z tego 偶e grupa os贸b zebranych w ko艂o obydwu reprezentacji jest g艂upia i anonimowa. Bo grupa zawsze taka jest. Nie potrafi podejmowa膰 decyzji, nie odpowiada za nie. Nie podlega ocenie.
Natomiast podlegaj膮 i s膮 decyzyjne jednostki. To poszczeg贸lne osoby maj膮 pomys艂y, staraj膮 si臋 je realizowa膰, k艂贸c膮 si臋, sprzeczaj膮, zgadzaj膮. Taki jest 艣wiat i taki jest BB. Ale to truizm.
To co chc臋 podkre艣li膰 to 偶e w BB jest niewiele os贸b kt贸re naprawd臋 maj膮 zagwarantowany wp艂yw na obraz naszych reprezentacji. S膮 to tak naprawd臋 dwaj selekcjonerzy. I nikt inny. Nie istnieje PZKosz, superwizjer, niezale偶na komisja rewizyjna. Nikt nie rozliczy selekcjoner贸w z ich pomys艂贸w szkoleniowych. Jedynie z wynik贸w, ale te opieraj膮 si臋 na graczach kt贸rych wyszkoli艂 kto艣 dawno temu.

Dlatego w艂a艣nie uwa偶am 偶e nale偶y si臋 troszczy膰 i my艣le膰 na temat jakiej艣 sp贸jnej strategii szkolenia zawodnik贸w. Rozmawia膰 na temat treningu, selekcji, operowania na TL po drafcie. I wszystkie te kwestie realizowa膰. Aby by艂o to mo偶liwe nasz organ wykonawczy musi wsp贸艂pracowa膰. A s膮 to w艂a艣nie selekcjonerzy. I dlatego uwa偶am 偶e ich wzajemna wsp贸艂praca to podstawa.

To 偶e zawodnicy pod NT b臋d膮 (?) inaczej szkoleni ni偶 pod U21 musi by膰 efektem wsp贸艂pracy dwu selekcjoner贸w. Podzia艂 zawodnik贸w po drafcie (je艣li taki b臋dzie) musi by膰 efektem dzia艂a艅 obu selekcjoner贸w. Tworzenie baz danych mo偶e by膰 efektem dzia艂ania dwu selekcjoner贸w (albo tego kt贸ry od roku sprawuje sw贸j urz膮d). Nadzorowanie skaut贸w musi by膰 efektem pracy obu selekcjoner贸w. Dbanie o to aby skauci wsp贸lnie pracowali nad optymalizacj膮 treningu musi by膰 efektem pracy obu selekcjoner贸w. Ocena zawodnik贸w, doradztwo, wsp贸lna dyskusja na temat r贸偶nych zawodnik贸w powinna by膰 p艂aszczyzn膮 wsp贸艂pracy obu selekcjoner贸w.

I dlatego wsp贸艂praca jest tak wa偶na. Ale nawet nie wzajemna dwu os贸b, ale raczej dwu os贸b i wsp贸lnej idei.

Co do przechodzenia zawodnik贸w z U21 do NT to masz ca艂kowit膮 racj臋. Faktycznie warto o tym my艣le膰 i si臋 troszczy膰. Osobi艣cie czekam kiedy 艢wi膮tczak b臋dzie mia艂 35 lat. W贸wczas b臋dzie mo偶na powiedzie膰 偶e ca艂a generacja zawodnik贸w dobrze trenowanych przesz艂a przez BB i gra b臋dzie "doros艂a". Czekam na t臋 chwil臋 z ut臋sknieniem. A na ten moment faktycznie warto my艣le膰 o zawodnikach w wieku 22+ Mo偶e to skauci powinni pilnowa膰 swego rocznika przez te ok. 10 sezon贸w?

From: hatchet
This Post:
00
131706.36 in reply to 131706.25
Date: 2/17/2010 12:22:45 PM
Overall Posts Rated:
99
Z jedn膮 rzecz膮 si臋 nie zgodz臋. Piszecie 偶e kadra b臋dzie dla graczy starszych. Niezupe艂nie. pami臋tajcie 偶e wi臋kszo艣c graczy obecnie graj膮cych w kadrze dostanie bloka z potencja艂u. a wi臋kszo艣膰 z nich nie by艂a trenowana na 1 pozycji, wi臋c nei uzyskano z nich nigdy 100 % mo偶liwo艣ci. Tymczasem nowe pokolenia, s膮 ju偶 trenowane na innych nieco zasadach i 23 latkowie mog膮 艣mia艂o do kadry aspirowa膰.
Najlepszy przyk艂ad:

Le贸 S贸gor (6921037)
Starting Price: $ 11 585 655
Auction ends: 2/19/2010 2:24:59 PM
Owner: Gateman

Weekly salary: $ 175 546
Height: 6'1" / 185 cm
Potential: hall of famer
Game Shape: proficient

Jump Shot: stupendous Jump Range: wondrous
Outside Def.: stupendous Handling: prolific
Driving: sensational Passing: respectable
Inside Shot: mediocre Inside Def.: proficient
Rebounding: respectable Shot Blocking: atrocious
Stamina: inept Free Throw: strong

Experience: mediocre

This Post:
00
131706.37 in reply to 131706.36
Date: 2/17/2010 1:24:31 PM
Overall Posts Rated:
179179
Kupujesz go ?;)
Tak gra w kadrze, ale ma 23 lata. Nie wiemy czy gra艂 w wieku 22. Jak sam piszesz to s膮 nowe pokolenia, teraz ju偶 tacy b臋d膮 wychodzi膰 ( mam nadziej臋, 偶e u nas te偶 ) do gry. On gra, by膰 mo偶e od razu przeszed艂 z kadry do kadry. Jednak co zrobi膰 z m艂odszymi od niego? Za starymi na u21, za s艂abymi ( wieku 22 lat ) na NT. W艂a艣ciciel zawodnika mo偶e ju偶 nie mie膰 motywacji ( bo np. pensja ), ani ch臋ci na dalszy trening. Nikt nie da mu gwarancji, 偶e zawodnik b臋dzie gra艂 w kadrze NT je偶eli jego starszy i bardziej do艣wiadczony rywal uniknie kontuzji czy innych wypadk贸w losowych.
W艂a艣nie to jest przestrze艅 o kt贸rej chyba zapominamy ( by膰 mo偶e si臋 myl臋 i to nie jest atak), nie s艂ysza艂em o skautach czy nadzorcach zawodnik贸w w tej grupie. Grupy zawodnik贸w, kt贸rzy maj膮 cz臋sto ju偶 wielkie pensje, flagi ju偶 brak, trenuj膮 wolniej i by膰 mo偶e wymagaj膮 sporego po艣wi臋cenia by trenowa膰 boki. Tyle wyrzecze艅, a gwarancji 偶e zagraj膮 nie ma. To nie jest 艂atwy kawa艂ek chleba;). Uwa偶am, 偶e to powinna by膰 jedna z kluczowych kwestii w pracy kolejnych selekcjoner贸w NT.

This Post:
00
131706.38 in reply to 131706.37
Date: 2/17/2010 2:39:52 PM
Overall Posts Rated:
296296
ale on ma chyba jednak 22 lata?:) i juz gra, trudno 偶eby ni gra艂 tak wygl膮daj膮c:P

From: cortez

This Post:
00
131706.39 in reply to 131706.31
Date: 2/17/2010 2:41:55 PM
Overall Posts Rated:
22
Czy ja wiem, trening jest chyba moim ulubionym mechanizmem w tej grze. Przez ostatnich kilka sezon贸w by艂 z mojej strony zaniedbany kosztem wynik贸w

ja te偶 najbardziej lubi臋 te zielone strza艂eczki i te偶 dwa pierwsze sezony ratowa艂em si臋 od spadku z PLK 偶eby potrenowa膰 co chcia艂em, zawsze jak jest aktualizacja pensji to podnosi mi si臋 ci艣nienie, ostatnio by艂o +60k z treningu plus transfer nieszcz臋snego Francuza, teraz wzrost pensji b臋dzie jeszcze wi臋kszy bo trenuj臋 podkoszowych:/

This Post:
00
131706.40 in reply to 131706.2
Date: 2/17/2010 3:42:12 PM
Overall Posts Rated:
179179
Dlatego w艂a艣nie uwa偶am 偶e nale偶y si臋 troszczy膰 i my艣le膰 na temat jakiej艣 sp贸jnej strategii szkolenia zawodnik贸w. A s膮 to w艂a艣nie selekcjonerzy. I dlatego uwa偶am 偶e ich wzajemna wsp贸艂praca to podstawa.
....musi by膰 efektem dzia艂a艅 obu selekcjoner贸w.... powinna by膰 p艂aszczyzn膮 wsp贸艂pracy obu selekcjoner贸w.
I dlatego wsp贸艂praca jest tak wa偶na.
Ale nawet nie wzajemna dwu os贸b, ale raczej dwu os贸b i wsp贸lnej idei.

Przedstawi艂e艣 tu wzorow膮 wizj臋 dzia艂ania i wsp贸艂pracy kadry. Jednak jest to dla mnie wizja utopijna:). Po pierwsze selekcjonerzy si臋 zmieniaj膮, a ja mam wra偶enie 偶e przez wi臋kszo艣膰 cytowanego tekstu zapomnia艂e艣 o tym. Otrze藕wienie przysz艂o na koniec gdy wspomnia艂e艣 o wsp贸lnej idei. Wsp贸lnej, lecz czy koniecznie takiej samej?
Bowiem nie widz臋 potrzeby, 偶e by selekcjoner U21 mia艂 wnika膰 i ingerowa膰 w to jak dba o kadr臋 NT i bezpo艣rednie jej zaplecze selekcjoner NT.
Tak samo jak nie widz臋 potrzeby, 偶eby selekcjoner NT zajmowa艂 si臋 nowym draftem i graczami U21. On i jego pomocnicy maj膮 dba膰 o kadr臋 NT. Owszem przekazywanie uwag, czy konsultacje s膮 niezb臋dne, jednak jak sam zapewne wiesz gdy wszyscy robi膮 wszystko to tak naprawd臋 nikt nic nie robi:).

Pami臋taj 偶e selekcjonerzy si臋 zmieniaj膮. ...(to nie atak).Uwa偶am 偶e g艂贸wnym problemem jest brak przejrzystego dzia艂ania kadr na r贸偶nych odcinkach. Np. pisa艂em o tym ju偶 kilkakrotnie, 偶e po tylu sezonach 偶aden z selekcjoner贸w nie powiesi艂 na forum czerwonego w膮tku o min. podstawowych wymaganiach dot potencjalnego kandydata do kadry/kadr, o tym jak taki zawodnik m贸g艂by i powinien wygl膮da膰 w wieku odpowiednim pod gr臋 w U21 lub NT. Nie chodzi mi tu o suche liczby, lecz tak jak ( chyba ) Jax podawa艂 za niemieckim forum - pewien zakres umiej臋tnos膰i. Lista aktualnych skaut贸w te偶 mog艂aby znale藕膰 si臋 tam.

To raczej pytanie do GM, ale czy nie mo偶na by zdj膮膰 kilka czerwonych w膮tk贸w. ? Jest ich tam prawie tyle co zwyk艂ych w膮tk贸w;), sprawia to 偶e czerwie艅 forumowa przestaje by膰 czym艣 przyci膮gaj膮cym wzrok:).

Last edited by Czes艂aw at 2/17/2010 3:46:23 PM

Advertisement