Kolesia z 198 cm chcemy robić pod kosz? Nie znam jego tegorocznych skilli, ale jeżeli nic nie wbił pod koszem przez ostatni sezon, to będzie musiał zrobić 10 skoków na dole w 5-6 sezonów. Może i dopiero zaczynam, ale to może być ciężkie przy tym wzroście... Więc dopóki nie poznam szczegółów, jestem sceptyczny. Chociaż...
EDIT: dowiedziałem się, że od ostatnich baz Aszkelowicz miał 3 skoki w SS4, więc plan byłby realny. Niemniej jednak na razie jest szansa na to, że akurat ten rocznik nie jest zagrożony pod koszem, 1-2 zawodnicy powinni mieć szansę. O wszystkim winien zdecydować selekcjoner w przyszłym sezonie, i to on winien przekonać właściciela do treningu.
Paru dobrych zawodników na pewno jest, i wydaje mi się, że idą w dobrym kierunku. Na razie nie jestem w stanie zapewnić was, że jest ich wystarczająco. Zakładając, że z każdego rocznika 1 dobrze zrobiony podkoszowy MUSI wychodzić, nie jestem tego we wszystkich rocznikach pewien- to po prostu jest trudne, bo materiału jest niezwykle mało. Weźmy aktualnych 22-latków. Już w poprzedniej bazie flitr pensji w praktyce zostawił z HoFów w grze tylko Gordona, Gerboldta i Kieltykę. Kieltyka z SS10=54 w wieku 21 lat raczej do NT nigdy się nie dostanie. Gordon niby jest trochę lepszy, ale też jako 21-latek średnio wyglądał (27/39). Więc zostaje Gerboldt (26/56), który był robiony do U21. Więc jedyną szansą jest bicie góry przez całe 12 sezonów.
Zgadnijcie, jaka była reakcja słoweńskiego menedżera? (dialog dosłownie wzięty z BB-maila)
Słoweniec: I will train him inside skills because my second center need too inide skills. ok? =)
ja:You know that your idea is exactly different?
Słoweniec: Yes I know but I decide to train him inside skills ok?
ja:OK, just don't become a bankrupt...
Słoweniec:No problem mate! This week I will train him jump shot...
Nie wiem, dlaczego, ale mam wrażenie, że to się raczej źle skończy...
Na pewno ważne jest to, by zawodnicy z dobrym wzrostem trafiali do menedżerów, którzy rozumieją, że cała zabawa w treningu podkoszowym polega na tym, by zrobić mocną górę, a nie jak najmocniejszy dół. Bo maksymalne "realne" SS4 (powiedzmy, 65) można nabić w 6 sezonów. Wystarczające do NT być może nawet w 4. Po prostu starajmy się wyłapywać HoFów na TL, reklamować ich, ew. zrobić listę zainteresowanych treningiem podkoszowych (by móc potem mieć komu zaoferować ew. talenty) i tyle. Bo Polska potrzebuje podkoszowych w stylu 80/60, a nie 40/60.
Last edited by Siwy at 8/29/2015 12:38:10 PM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.