BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.308 in reply to 122481.258
Date: 12/18/2009 9:06:33 PM
Overall Posts Rated:
299299
Mamy już grupę na ME:
Türkiye
Srbija
Ceska Rep.
Bosna i Hercegovina
Scotland
Crna Gora
Azərbaycan
pojawia się więc pytanie jak widzicie nasze szanse, a i czy waszym zdaniem lepiej zając 1 czy 2 miejsce (odpowiedź proszę uzasadnić:))

ale cienka grupa :)) mam nadzieję, że uda nam się z niej wyjść w komfortowej pozycji, z super entuzjazmem :))

This Post:
00
122481.309 in reply to 122481.302
Date: 12/18/2009 11:47:02 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41314131
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Nie nazywałbym tego z defektem. Po prostu to jest zawodnik nowego typu.

Tylko jak my tych zawodników nowego typu będziemy wyłapywać z draftu?? Teraz sugerujemy się pensją, a takich graczy z defektem to nie mam pojęcia jak będziemy wyszukiwać...chyba trzeba będzie wszystkich przejrzeć... co jest niewykonalne.

Fajnie, że jest ktoś taki, który mając na sercu dobro polskiego BB:) z takim zapałem potrafi forsować swoje pomysły. Wróciłem z imprezy i jakoś przebrnąłem (z trudem:D) przez te wszystkie Twoje felietony;-) i muszę przyznać, że te pensje mnie zaciekawiły...ale mimo wszystko uważam, że idea nie ma szans na powodzenie. Jeszcze z tymi podkoszowymi to może by się udało ale najgorzej byłoby z obwodowymi. O silnej U-21 w ogóle możemy zapomnieć. To wszystko może i fajne ale jednak zbyt rewolucyjne, zbyt ryzykowne. Można ewentualnie w celach testowych zaryzykować kilku graczy np. C/PF z potencjałem allstar i PG/SG/SF z potencjałem gwiazda by zobaczyć czy pomysł się sprawdza...Z takimi graczami można by popróbować. Gdyby pomysł się sprawdził to do U-21 by się pewnie załapali. Lepszych według mnie szkoda.

P.S. Nie powinniśmy z tym tematem przejść do innego wątku? Trochę jednak spamujemy wątek debaty wyborczej i ciężko jest przebić się przez te wszystkie posty w poszukiwaniu odpowiedzi kandydatów na zadane pytania:/ W tym zamieszaniu hatchet chyba zapomniał odpowiedzieć na moje pytanie;) Chyba już wiesz kto z kandydatów ma jakie zdanie na temat wykorzystywania zmian w kryciu w taki sposób jak Ty to promujesz, więc proponowałbym przejść z dyskusją do innego wątku.

Last edited by kozlik4 at 12/18/2009 11:58:10 PM

From: hatchet

This Post:
00
122481.310 in reply to 122481.309
Date: 12/19/2009 3:56:28 AM
Overall Posts Rated:
99
Pamiętam. Wczoraj miałem tylko szał kupowania = kobieta na zakupach i mój entuzjazm wysiadł ;)

No ale dziś już odpowiadam.

Nie będę wypisywał wysokości skilli bo chyba nie o to chodzi. Skupię się na gradacji skilli.
Po pierwsze podstawowe skille to IMO ID i RB. Musi umieć bronić i zbierać. Bez tego ani rusz więc te skille muszą być jak najwyższe. Fajnie gdyby miał wysoki blok, bo to przy obronie też się przydaje, a po zmianach BBeków nie ma już tak że koleś z blokami inept, robi ich 6 na mecz :(
Z drugiej strony nie chciałbym żeby miał zaniedbany rzut z pod kosza. Dlatego może on być nizszy ale niech w ogóle bedzie na jakimś wyraźnym poziomie.
Co do skilli pobocznych o ile mogę pozwolic na to żeby taki gracz nie miał za bardzo FT, to stamina po prostu musi być!
Do tego przydałby się jeszcze H,D,P żeby ograniczyć liczbę strat, zwiększyć szansę na przechwyt, no i może jakaś asysta skoro bardziej ma bronić niż atakować.

Mam nadzieję że wystarczy :)

This Post:
00
122481.311 in reply to 122481.307
Date: 12/19/2009 7:06:29 AM
Overall Posts Rated:
296296
ja nie jestem przeciwnikiem odwracania, wręcz przeciwnie to może byc świetny pomysł. tylko powiedz mi jak zrobić PG borniącego jako C który będzie musiał mieć: atak - JS, JR, HN, PS, DV plus jako dobrze broniacy C powinien miec nie tylko ID jak sugerujesz ale również RB i SB. to daje jakieś 20 skili więcej niz ma obecny Światczak czy Rybaczuk. gdzie tu oszczędnośc? oczywiście C nie będzie problemu stworzyć.. i to jest argument przeciw Twojej teorii.

This Post:
00
122481.312 in reply to 122481.311
Date: 12/19/2009 7:17:32 AM
Overall Posts Rated:
2121
Moim zdaniem się da bo naprzykład SB nie musi mieć znou rozbudowanych tak strasznie. IS skacze przy JS i DV. IS skacze przy JS. Pozatym BB Kingowi chodzi głównie o ctrenowanie w ten sposób Centrów.

Moim zdaniem vinnie ma tutaj dużo racji ze to taki odwrócony trening jest dobry dla zawodników z defektem obrony.
Dla innych moim zdaniem jest to strata, głównie w kontekscie u-21. Bo tutaj zapomina się własnie o u-21 koncentrując sie na NT tylko.

This Post:
00
122481.313 in reply to 122481.312
Date: 12/19/2009 8:02:38 AM
Overall Posts Rated:
296296
ok, łatwo jest stworzyć odwróconego C, znacznie mniej będzie zarabiał itp. ale kto wtedy będzie bronił pod koszem? chyba zgodzisz sie ze mną że stworzyć np. Światczaka bez jego OD a z tym co potrzebne C w obronie czyli ID, SB i RB nie będzie łatwe ani tanie?

This Post:
00
122481.314 in reply to 122481.311
Date: 12/19/2009 8:24:29 AM
Overall Posts Rated:
12061206
ja nie jestem przeciwnikiem odwracania, wręcz przeciwnie to może byc świetny pomysł. tylko powiedz mi jak zrobić PG borniącego jako C który będzie musiał mieć: atak - JS, JR, HN, PS, DV plus jako dobrze broniacy C powinien miec nie tylko ID jak sugerujesz ale również RB i SB. to daje jakieś 20 skili więcej niz ma obecny Światczak czy Rybaczuk. gdzie tu oszczędnośc? oczywiście C nie będzie problemu stworzyć.. i to jest argument przeciw Twojej teorii.

To jest ciekawe zagadnienie. Im bardziej przyglądam się temu zagadnieniu i im więcej managerów się wypowiada, to dochodzę do wniosku, że obwodowi będą bardziej obciążeni treningiem a podkoszowi odwrotnie - odciążeni.

No cóż, wszystkiego nie dai się mieć i pewnie trzeba będzie zrobić trochę kompromisów. Ale nie wymagajmy, żeby PG broniący jako C miał wszystkie skille potrzebne dla C lepsze od obecnych centrów.

Jeśli dobrze pamiętam to JW wcale nie ma wysokich bloków (jeśli pamięć mnie nie myli to ma SB = 6-8 - mam nadzieję, że grubo się nie pomyliłem). I dużo wyżej nie da się ich ciągnąć bo po prostu mocno bije to w pensje. Jeśli podciągnie się bloki wyżej to któryś z trzech innych podstawowych skilli raczej musi być niższych.

Tak więc nie wymagajmy od zawodnika nowego typu, żeby miał wszystko lepsze.

Ale przyszło mi do głowy coś takiego. Generalnie uważam, że PG jest zawodnikiem bardziej wszechstronnym od SG, no bo także powinien rzucać, ale też rozgrywać. Dlatego PG należałoby trochę odciążyć w odwracaniu i zrzucić to na barki SG.

I można by było zrobić taką reprezentację:

PG kryjący jako SF -> nie będzie potrzebował tak dużo zbiórek czyli wymaga to tylko zamienienia części OD na ID. Zysk na pensji będzie mniejszy ale obwodowi i tak mają niższe pensje
SF kryjący jako C -> z treningiem SF-a jest zwykle największy problem bo trzeba mu trenować wszystko. Ale mają najniższe pensje. Więc tutaj zysk byłby taki, że zamiast dwóch średnich obron robimy mu tylko jedną.
C kryjący jako PG -> C ma najwięcej rezerwr treningowych, więc on fajnie zamknie to kółeczko. Taki C spokojnie będzie mógł mieć OD = IS = 20 a i dokadnie nad tym które skille mu mocniej pocisnąć to trzeba będzie się zastanowić. Trochę RB też nie zaszkodzi (mocno przydadzą się do zbiórek ofensywnych, które są ważniejsze od defensywnych). Będzie mógł nawet bezkarnie dla pensji mieć RB=20. Resztę chyba trzeba by władować w PS, HN żeby wspomóc drużynową płynność gry i odciążyć trochę PG.
SG kryjący jako PF -> jest to zawodnik potrzebujący mniej skilli niż PG więc naturalnie nadaje się do takiej zamiany.
PF kryjący jako SG -> ostatnie co zostało.

Dodatkowo zysk jest taki, że ta ostatnia dwójka może grać jako... SF gdy tego wymaga taktyka. Pierwszy z nich mógłby grać jako SF gdy atakujemy z dystansu a rywal spod kosza. Drugi gdy na odwrót.

Myślę, że tak zaprojektowana piątka bardzo ładnie by się uzupełniała.

This Post:
00
122481.315 in reply to 122481.313
Date: 12/19/2009 8:25:36 AM
Overall Posts Rated:
6363
stworzyć np. Światczaka bez jego OD a z tym co potrzebne C w obronie czyli ID, SB i RB nie będzie łatwe ani tanie
Masz rację, nawet to liczyłem parę postów wcześniej (bez SB). No i trzeba pamiętać, że żeby grać odwróconym systemem w klubie i mieć swobodę zmian, trzeba mieć odwróconą prawie całą kadrę...
Pożyjemy, zobaczymy. Może ktoś się zdecyduje na taki trening.

From: Jax

This Post:
00
122481.316 in reply to 122481.313
Date: 12/19/2009 9:40:22 AM
Overall Posts Rated:
773773
ta cała dyskusja o odwracaniu moim zdaniem nie wiele ma wspólnego z tym co chcieli osiągnąć BB-cy , oni po prostu chcą nam ułatwić trening i tyle a może aż tyle . Po za tym cała dyskusja prowadzi do tego że C będzie bronił na obwodzie z jakimś wypasionym OD i to niby ma załatwić sprawę ???? He he ciekawa teoria .

This Post:
00
122481.317 in reply to 122481.313
Date: 12/19/2009 10:42:57 AM
Overall Posts Rated:
2121
Wiadomo, że masz racje dlatego ten pomysl jest trudny do zrealizowania.
Ja tam wole stary system bo przynajmniej u-21 nie traci

This Post:
00
122481.318 in reply to 122481.308
Date: 12/19/2009 11:32:50 AM
Overall Posts Rated:
99
ale cienka grupa :)) mam nadzieję, że uda nam się z niej wyjść w komfortowej pozycji, z super entuzjazmem :))

Informacja z forum Czechów jest taka, że jedynym kandydatem do fotela selekcjonera jest rwystyrk . Jeżeli ktoś nie wie to jest gościu który się realizuje świetnie w BBB. Wcześniej był w półfinale, w tym sezonie przegrał w finale z Japończykiem. Co nie zmienia faktu że koleś zna się an rzeczy i pojedynek z Czechami nawet przy ich słabszych zawodnikach, łatwy nie będzie :)

Serbowie zapewne będą mieli za selekcjonera zdobywce Pucharu Serbii z tego sezonu.

Turcy ... może Włocha z Seri A? Zobaczymy :)

Last edited by hatchet at 12/19/2009 11:46:24 AM

Advertisement