Też tak uważam. Mam nawet własne obserwacje co jest nie tak.
Mianowicie trenując PGSG jestem w stanie wystawiać zawodnika na pozycjach PG i SG. Zapewni to 100% treningu. No chyba że zechcę potrenować 1na1 dla SF/PF aby nabic przy okazji odrobinę IS. Ale to nie dla każdego potrzebne.
Trenując C wystawiam zawodnika na pozycji C. Koniec. Banał, bo trenuje li tylko obronę pod koszem, rzut z bliska i zbiórki. No może od niedzieli jakieś bloki.
A trenując SF muszę z miejsca wystawić go na PG (a na początku kto patrzy na podania? Zbędne? To potrenujcie pół sezonu SF bez podań i kozłowania na pozycji PG), a kiedy już zacznie tam w miarę grać trzeba go przerzucić na C. Dalej na SG i dopiero zawodnik nabiera pierwszych szlifów. Najgorzej jest jeśli zawodnik ma szansę na reprezentację. To oznacza że trzeba walczyć i mocno trenować. Więc wystawiać go na pozycjach nie dopasowanych (PG, C). I tak do 22 roku życia minimum. 4 sezony grania na nie swojej pozycji.
Nie prościej trenować PG lub C? Albo SG! Bo to duchowa spuścizna Jordana w BB - mieć fenomenalnego SG.
I to jest w 99% przyczyna problemów z trenowaniem SF. Rozmywa się to również na trenowanie SG grających pod koszem (czyli podbijanie IS choć parę sezonów), trenowanie obrony na dystans lub podań dla C. Po prostu te treningi są trudne i niewdzięczne.
Osobiście trenuje od 3 sezonów SF. W większości posprzedawałem ale taki Piotr Wojdan wygląda ciekawie(choć to efekt eksperymentów, ale nie skutecznego treningu). Nie gra w U21 tylko dlatego że Leszek mnie nie lubi (żart). Zaraz za nim Klaczyński o którym kiedyś było głośno. Dziś ten drugi ma 20 lat OD 10, ID 12 i parę 8-10. Mam nadzieję że będzie on za jakiś czas naprawdę dobrym SF. Mówię o tym "dla pocieszenia serc", choć to wszystko nic wobec pracy jaką wykonuje MuzG i paru innych managerów (jednak MuzG i jego Warchałowski wiedzie prym dlatego wyróżniam). I widząc tych zawodników mogę myśleć że w przyszłości będziemy mieli rasowych SF i ta pozycja nie będzie w reprezentacji traktowana po macoszemu.
Efekt? Myślę że mamy już w grze rasowych SF, którzy idą wielkimi krokami w stronę kadry.
A co z PF?