BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Sezon 36 - eliminacje do ME

[U21] Sezon 36 - eliminacje do ME

Set priority
Show messages by
From: Siwy

To: Siwy
This Post:
00
281939.31 in reply to 281939.30
Date: 10/16/2016 11:27:27 AM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA - BELGIA

Niestety, naturalną konsekwencją naszej poprzedniej porażki jest to, że stawką tego meczu będzie pozostanie naszej reprezentacji w grze. Jest to scenariusz, którego oczywiście chciałem uniknąć - niestety, teraz jedyne, co mogę zrobić, to spróbować wygrać z Belgią i przygotować się do pojedynku z Serbią. Mam wrażenie, że pomimo tego, że ekipa z Beneluksu w bezpośrednim starciu pokonała drużynę z Bałkan, to właśnie ona będzie łatwiejsza do pokonania, a mecz z nią trochę mniej ważny. Choć wiemy już, że GM-alicja nie podzieliłaby mojej opinii... jeśli nie zdołam rozbić Belgii, to jutro chłopacy z NT zdziwią się, że prowadzi ich jakaś GM-Belgium :p.

Żeby zwiększyć szanse na uniknięcie tego typu przypadku, powołałem 3 zawodników z listy rezerwowej, po 1 na każdą pozycję. Podkoszowych reprezentuje niezwiązany z żadną opcją polityczną Joachim Pis, na razie najlepszy wysoki z 20-latków (przy czym muszę przyznać, że wśród 21-latków też zaczyna się wyróżniać). Na skrzydle doszedł Rymarowicz, choć bardziej jako zabezpieczenie pewnych opcji. Na obwodzie zaś konkurencję zwiększyć ma Władek Pordzik. Kto wie, może w swojej sprawnej formie zdoła wywalczyć miejsce w meczowej 12-ce? Cóż, zobaczymy jutro. Na razie pora zająć się researchem rywala.

Jeszcze notka z Nonsensopedii:

Belgia – obficie zaludnione i zabudowane, wolne i bogate państwo w Europie Zachodniej, sąsiadujące z Holandią i podobne do niej kulturą, położeniem i polem powierzchni. Oprócz narkomanów, Belgia sąsiaduje z wrogiem po 40 r., żabojadami oraz Szwajcarią UE. Stolicą Belgii jest brukselka. I właśnie dlatego hodują brukselkę i kalafiory. Belgia jest pępkiem Unii Europejskiej. O dziwo nikt w Belgii nie pracuje, ale wykorzystują w tym celu Austriaków, Niemców, Polaków i Rumunów.
Belgia masowo eksportuje naturalną czekoladę do krajów Europy Wschodniej. Belgowie przywożą masowo murzynów z Afryki aby grali w ich klubach piłkarskich (np. Anderlecht Bruksela) Jeśli jakiś murzyn kiepsko gra zostaje przerobiony na czekoladę. Oprócz tego importują Arabów, by pokazać zakompleksionym obywatelom wschodniej UE, że u nich też są ludzie, którzy pobierają zasiłki dla bezrobotnych. Od niedawna importują także bogatych Francuzów, którzy nie chcą bulić 75% podatku od bogactwa.
Historia Belgii byłaby nudna i nikt w zasadzie nie usłyszałby o tym kraju gdyby nie drobna pomyłka króla Belgów który z racji słabego wzroku zamiast kupić kapcie na Allegro zakupił Kongo. Po tym wydarzeniu powierzchnia kraju zwiększyła się o 7000% a przychody z eksportu (głównie niewolników i wyrabianej z nich czekolady) o 823%. Specjaliści szacują że do czasu odsprzedania Konga amerykańskim korporacjom Belgia uzbierała wystarczająco zielonych by wybudować autostradę z Niemiec do Francji (niemieccy turyści jadący przez Belgię do Francji sprawiali sporo kłopotów w szczególności w 1914 i 1940 r.) oraz by zapewnić socjal wszystkim obywatelom na następne lata.
Historia współczesna naznaczona jest podbiciem większości Europy poprzez sprzymierzenie się z zadowolonymi z nowej autostrady Niemcami oraz zimną wojną miedzy zamieszkującymi północ kraju kapitalistycznymi Flamakami i zamieszkującymi południe komunistycznymi Walonami. Podział ten widać na fladze Belgii gdzie kolor żółty reprezentuje północ a czerwień południe kraju (czerń to oczywiście czekolada). Mimo szczerych chęci niektórych obywateli rozpad ten nie może zostać sformalizowany z racji skomplikowania Belgijskiej administracji posiadającej według różnych szacunków od 6 do 10 rządów, co najmniej 120 ministrów i dwóch królów.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
From: alicja

This Post:
00
281939.32 in reply to 281939.31
Date: 10/16/2016 11:35:21 AM
Overall Posts Rated:
635635
Małe sprostowanie .
To prowadzący U21 Belgii twierdził , że ich rozbijemy 30+ pkt. ja dałam , że różnica będzie mniejsza więc wiedziałam iż Belgia mocna , a pokazała to w meczu przeciwko Serbom :)

W każdym bądź razie powodzenia , niech będzie , że obie reprezentacje wygrają :P

From: seether95

This Post:
00
281939.33 in reply to 281939.31
Date: 10/16/2016 2:22:27 PM
Overall Posts Rated:
55
IV ligowy zespol los lodz trzyma kciuki i liczy na debiut Władka! po sobotniej strzelaninie na 48 pkt wladek mi mowil ze to jego czas!

This Post:
00
281939.34 in reply to 281939.33
Date: 10/17/2016 11:24:28 AM
Overall Posts Rated:
15061506
POLSKA 90, BELGIA 94

Najgorszy wynik w historii polskiej U21. Wstyd. Na kolejkę przed końcem tracimy szansę na awans do ME. Następny sezon spędzimy w Pucharze Pocieszenia.

Dla mnie też to jest szok. Niestety, nie zdołałem wykorzystać potencjału naszej NT. Jest mi wstyd i musimy razem przemyśleć, co możemy zrobić z tym fantem. Jedno jest pewne: wynik jest katastrofalny i dziś na pewno nie chcę do niego wracać. Może jutro napiszę coś więcej o meczu. Z pewnością był on dziwny i należą wam się wyjaśnienia, jak to się stało, że przez cały mecz graliśmy praktycznie 1 podkoszowym.

From: toshii

This Post:
00
281939.35 in reply to 281939.34
Date: 10/17/2016 11:28:41 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
CT v TiE ... dziwne jest dla mnie tez ze ich zmiennik patienta ... ktory nomen omen tez jest obwodowym zagral na takiej duzej skutecznosci + ledwo 50% z FT ... wiem nie mozna na tym poziomie wymagac ze trenerzy beda trenowac Ft ale i tak mecz dziwny jak juz to ujales ...

From: alicja

This Post:
00
281939.36 in reply to 281939.34
Date: 10/17/2016 12:05:12 PM
Overall Posts Rated:
635635
No i przez ten twój mecz mam wątpliwości czy dobrze ustawiłam taktykę na dzisiejszy mecz przeciwko Łotwie .
Chyba się wyloguję i nic nie będę zmieniała :P

This Post:
00
281939.37 in reply to 281939.36
Date: 10/17/2016 12:14:58 PM
Overall Posts Rated:
55
to juz koniec sezonu dla u-21?? wladek pordzik zabijaka debiut marzenie a ja tu czytam o najgorszym wyniku w historii kadry u-21?! co za niefart :D

From: Krzychu

This Post:
00
281939.39 in reply to 281939.35
Date: 10/17/2016 12:57:42 PM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
No niestety. Ja pamiętam, że też próbowałem na maksa oszczędzić enta a wygląda na to, że się nie da, bo nie wszyscy trenerzy kadry myślą kilka meczy do przodu.

From: gooziec

This Post:
00
281939.40 in reply to 281939.38
Date: 10/17/2016 1:07:20 PM
Overall Posts Rated:
544544
No właśnie pytanie czemu nie zagraliśmy na normalu? Aż tak zlekceważyliśmy przeciwnika? Szczerze mówiąc też mi się wydawało przed meczami nr 5, że Belgia jest najsłabsza z top4 naszej grupy, ale jednak po meczu z Serbami trzeba było ich potraktować troche poważniej. Rozumiem, też że po meczu z Serbią i ich CT można było się spodziewać, że zagrają na normalu, niemniej to my mieliśmy nóż na gardle i po prostu nie mogliśmy sobie pozwolić na jakąkolwiek wpadkę.

Tak z innej beczki. Może należałoby pierwsze 4 mecze zagrać na luzie (a przynajmniej z Luxemburgiem i Walią) i dzięki temu podbudować troche morale przed najważniejszymi meczami. Wiem, że taktyka była taka żeby nabić jak najwięcej punktów, ale może trzeba było jednak postawić na wygranie bezpośrednich meczy?

Zaś co do samych taktyk. Mieliśmy w składzie Bolika, który od razu wygląda na przemutanta. Być może dało się to przewidzieć, że przeciwnicy będą chcieli wykorzystać jego słabości (obrona na dystansie). Może można było pokusić się o "przechytrzenie chytrusów", którzy tam będą szukać naszej słabości w obronie.

I żeby nie było. Nie chcę żeby to było odebrane jako mądrzenie się (bo zapewne mam dużo miejszą wiedzę niż większość z Was) czy atak (bo osobiście nie mam pretensji, stało się jak stało). Chciałbym jednak spróbować znaleźć jakieś wytłumaczenie tak żeby na przyszłość wyciągnąć jak najwięcej nauki

This Post:
11
281939.41 in reply to 281939.40
Date: 10/17/2016 3:04:58 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Fakt, zlekceważyłem Belgów, a nie powinienem - sami wspominali, że "mają 5-0 i zasadniczo w tej chwili już niewiele wyciągną". To był błąd, wydawało mi się, że nie zaryzykują aż tak wiele, choć właściwie była to dla nich jedyna słuszna opcja. Mieli oszczędzać enta na równie mocnych, jeśli nie mocniejszych Francuzów? Chyba za dużą wagę przyłożyłem do meczu z Serbią, który na papierze decydowałby o zwycięstwie w grupie. Błędy taktyczne moje i Orizisa zmieniły jednak ten mecz w spotkanie o pietruszkę. To sprawiło, że nie przyłożyłem się w pełni do Belgii (Możliwe też, że trochę miał na to wpływ brak czasu w przeciągu ostatnich paru tygodni. Przejrzałem mecze Belgów, zobaczyłem ich najważniejszych graczy, ale nie dałem sobie czasu na to, by tą wiedzę przetrawić.)

W sumie ta kwestia boli mnie jeszcze o tyle, że sam w poprzedniej kadencji zarzuciłem ten błąd Morisowi. Myślę, że chyba założyłem sobie zbyt wysokie cele przed sezonem - liczyłem bowiem na co najmniej top 6, a awans do top 12 miał być planem minimum. W poprzedniej kadencji podchodziłem znacznie poważniej do wczesnych rund - straciłem przez to trochę enta, ale dało to awans. Belgię można było ograć samym podbiciem nastawienia. W przypadku Francji został mi zaoferowany pakt na 2 TiE, a w takiej sytuacji ciężko już jest przelicytować rywala nastawieniem.

Wszystkie mecze w ME zagraliśmy TiE. Przed tym meczem mieliśmy ent 11. W kwestii entuzjazmu nic nie można było podkręcić. Swoją drogą, mecz z Luksemburgiem chyba był najlepszy w tej kampanii pod względem taktycznym - to jedno z niewielu starć, gdzie ciężko mi znaleźć elementy do poprawienia.

Bolik jest rzeczywiście zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem. Nieprzypadkowo dostaliśmy aż 3 odwrotki na C, czego w sumie należało się spodziewać i czego się spodziewałem. Próbowałem przechytrzeć rywali, w 2 pierwszych patientach Bolik był ustawiany na PF, a na C grali inni zawodnicy z wyższym OD. Podchodziłem do kadry U21 z założeniem, że ten zabieg taktyczny wystarczy do zredukowania skuteczności Patienta. Niestety, mecz z Francją obalił tą teorię. Dzisiaj w założeniu liczyłem na to, że silnik da na PF/C 2 mutantów, dzięki czemu nasza obrona przed patientem byłaby nadal słaba, ale przynajmniej oddawalibyśmy ciosy w ataku. Niestety, bunga na tych pozycjach, widząc ustawioną odwrotkę, wybierała na C obwodowców. Głównie w ataku. (W ogóle fakt zaobserwowania tego ciekawego zjawiska wymagałby dalszej obserwacji.)

Jeśli chodzi o błędy, które mogłem popełnić, to wydaje mi się, że choć w 1 z 2 ostatnich meczy można było samu rzucić patienta. Nie wiem też, czy w nieskutecznej pogoni za wyhamowaniem patientów rywali nie poświęciłem zbyt dużo statów, które mogłyby zwiększyć nasze zdobycze w ataku.

Wielkie dzięki za taką konstruktywną krytykę, właśnie tego typu przemyśleń teraz potrzebuję, żeby przygotować naszą kadrę jak najlepiej do Pucharu Pocieszenia. Wszystkich fanów naszej U21 zachęcam do tego samego.

Advertisement