Εγώ συμφωνώ κατ’αρχάς με το ότι το παιχνίδι πλέον έχει γίνει αρκετά πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν σε όλους τους τομείς, ακόμα και για managers που έχουν πολλές σεζόν εμπειρίας. Φανταστείτε να ξεκινάει κάποιος το παιχνίδι τώρα. Αν δεν έχει σωστή καθοδήγηση από κάποιον, το πιο πιθανό είναι ότι θα παρατήσει το παιχνίδι σύντομα. Το θεωρώ βασική αιτία για την μείωση των ενεργών χρηστών με την πάροδο του χρόνου, μαζί με το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπομονή για κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο, καθώς, όπως και στο πραγματικό μπάσκετ, οι περισσότεροι ψάχνουν το αποτέλεσμα.
Για τις τακτικές, συμφωνώ με τον str77 ότι οι περισσότερες αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες σεζόν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν εγώ ξεκίνησα το παιχνίδι, όλες οι top ομάδες έπαιζαν σχεδόν αποκλειστικά look inside και δεν υπήρχε τρόπος να το αντιμετωπίσεις. Με τις αλλαγές στη ζώνη 2-3 και την βελτίωση στην απόδοση των περιμετρικών συστημάτων, υπάρχει τώρα μεγαλύτερη ισορροπία. Σίγουρα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη μηχανή και απαιτείται χρόνος προσαρμογής και αρκετοί πειραματισμοί για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί πλέον το κάθε σύστημα. Και αυτό είναι δυσκολότερο για τους παλιούς χρήστες, οι οποίοι φυσιολογικό είναι να μην έχουν την ίδια υπομονή, το ίδιο ενδιαφέρον ή τον ίδιο χρόνο να ασχοληθούν όσο περνάνε τα χρόνια.
Από την άλλη, ειδικά τις τελευταίες σεζόν, τα «ανεξήγητα» αποτελέσματα είναι πιο συχνά σε σχέση με παλιότερα, και φαίνεται ότι ο παράγοντας τύχη παίζει πιο μεγάλο ρόλο, ενώ δεν θα έπρεπε. Επίσης, αίσθησή μου είναι ότι μεγαλύτερο ρόλο παίζει πλέον και η διαφορά διάθεσης στα παιχνίδια, καθώς και ο παράγοντας εμπειρία των παικτών. Για αυτό και βλέπουμε αρκετές ομάδες να στηρίζονται σε παίκτες ηλικίας 35 και 36+, το οποίο προσωπικά δεν θεωρώ ρεαλιστικό, αν θέλουμε να λέμε ότι το buzzebeater είναι προσομοίωση του πραγματικού μπάσκετ.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά, η βασικότερη πηγή εσόδων για τις ομάδες κάθε εβδομάδα είναι τα εισιτήρια, και πραγματικά σε αυτό το κομμάτι, χρειάζονται κατά τη γνώμη μου αρκετές βελτιώσεις, όπως και στον υπολογισμό των εμπορικών εσόδων, γιατί βλέπουμε πράγματα που δεν εξηγούνται με βάση τη λογική.
Στον τομέα της προπόνησης, έχουν γίνει βελτιώσεις (με τις νέες εγκαταστάσεις, τους προπονητές νέων κοκ), αλλά για να τα έχεις όλα αυτά πρέπει να έχεις ήδη ένα καλό «πακέτο» στην άκρη, κάτι που για την πλειοψηφία των χρηστών δεν ισχύει. Και κατά τη γνώμη μου, αυτό γίνεται μόνο αν ρίξεις αρκετά το αγωνιστικό μπάτζετ και αποφασίσεις ότι για κάποιες σεζόν η ομάδα σου δεν θα είναι και τόσο ανταγωνιστική. Γενικά, από μόνο του το παιχνίδι σε «αναγκάζει» να ξοδεύεις συνεχώς (ακόμα και οι μισθοί του προσωπικού κάθε εβδομάδα αυξάνονται), ενώ για να έχεις σημαντικά έσοδα χρειάζεται πολύς χρόνος και οικονομικές θυσίες. Μπορεί για παράδειγμα να προπονήσεις έναν παίκτη από τα 18 του και να τον πουλήσεις για πολλά, αλλά ουσιαστικά αυτά που έχεις ξοδέψει για την προπόνησή του μπορεί να είναι περισσότερα.
Σε γενικές γραμμές, πρέπει διαρκώς να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και, όπως ανέφερα και πιο πάνω, για τους περισσότερους που συνεχίζουμε να παίζουμε, αυτό γίνεται πιο δύσκολο όσο περνάει ο καιρός. Πάντως, είναι θετικό ότι τις τελευταίες σεζόν γίνονται κάποιες προσπάθειες από τους υπευθύνους του παιχνιδιού στο να βελτιωθούν πράγματα, γιατί για μεγάλο διάστημα δεν γινόταν τίποτα ουσιαστικά. Ένα boost στα οικονομικά των ομάδων χρειάζεται και αν γίνει αυτό θα αλλάξει και η διάθεση όλων όσων ασχολούνται με το παιχνίδι.