"Véleményem szerint a szándék az lehetett, hogy a lényegesebben könnyebben "előállítható" centereket drágább legyen eltartani. A lényegesen könnyebb alatt azt értem, hogy gyak. 3 alapskillt kell nyomni nekik edzésben (IS, ID, RB), esetleg egy kis blokkolás még, és kész a centred. Ha jók voltak alapból a kiegészítő skilljei, akkor egész jó játékos lett belőle.
Kinti edzésnél azért jóval összetettebb a dolog, főleg a bedobók edzése nem kevés kompromisszumot és áldozatot követel az edzés során. Nyilván ezt szerették volna díjazni a kinti játékosok alacsonyabb fizujával. Az más kérdés, hogy eléggé túllőttek a célon, és irreálissá tették a rendszert... "
Ezzel egyetértek, csak szerintem nem magyarázza meg feltétlenül a kereseteket. Rendben, legyen egyszerűbb egy centert edzeni. Vegyük azt alapul, hogy nem is keres többet, mint a többi poszton (ez lenne ugyebár szerintem az ideális állapot). Ez azt jelenti, hogy jó centere bárkinek lehetne, nem keresne sokat, és még nem is lenne drága (talán). Igen ám, de ebben az esetben III. ligás 6. helyezettként valószínűleg el kellene kezdeni nézegetni, hogy a többiek miért is tartanak előttem. Ja, hogy ott a két center mellett van egy jó bedobó is... Mert a másik erre odafigyelt, és meghozta azt a bizonyos áldozatot... Remélem, érthető, hogy mire gondolok, egy idő után csak beindulna egy természetes önszabályozó mechanizmus, ami alapján nem a brutál center edzése, hanem egy király bedobó fejlesztése lenne a fő feladat. Az irányítaná az árakat, amire igazi igény van, és egy jó bedobó lenne drága, mert abból kevés van a piacon. Részben ez most is így van, csak nem teljesen van így, és túl nagy a beavatkozás a folyamatok menetébe.
Az vicc, hogy 1,5 milláért vannak kint válogatott centerek, és nem kellenek senkinek. Vagyis azt kell gondolnom, hogy ezeknek a játékosoknak konvergál az értéke a 0-hoz, mert egy idő után senkinek sem fognak kelleni. Márpedig ez fenntarthatatlan állapot (és főleg nem kívánatos).
Azzal viszont egyet kell értenem, hogy valamilyen módon rá kell nevelni a menedzsereket arra, hogy ne csak alapskilles játékosokat fejlesszenek. Megjósolható, hogy hamarosan nem 17-18 körüli alapskillel fognak rohangálni a magas emberek a pályán, hanem 15-16-tal és jobb kiegészítőkkel. Ez a tendencia viszont tart már egy ideje, és szerintem fenn is fog maradni. Csak nem mindegy, hogyan. Legyen már a menedzser választási lehetősége, hogy milyen játékost nevel, és ne kényszer alatt tegye.