BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Trening

Trening

Set priority
Show messages by
From: McReal

This Post:
00
68013.321 in reply to 68013.316
Date: 4/18/2010 12:18:33 PM
Overall Posts Rated:
3737
Sprawa z potencjałem to nie tak do końca - kto wyższy ten lepszy, więc trzeba umieć czasami zrezygnować z 1 oczka potencjału na rzecz innych atutów. ;)

Moim zdaniem boki w tej grze są przereklamowane. Zawsze patrz na główne skille zawodnika do treningu i unikaj wartości "okropny" na jakimkolwiek miejscu. Oto moje rady.

A jeśli chodzi o samego zawodnika to faktycznie wydałeś na niego trochę za dużo. Jest trochę stary jak na początek treningu i pensję 5k. Jeśli to ma być PF/C to trochę jest za niski. Na SFa za bardzo się nie nadaje bo wyciągnięcie rzutu z wyskoku z tego czarnego dołu to strata czasu treningowego. Poza tym myślałem, że już masz 3 zawodników do treningu. ;)

To: MuzG
This Post:
00
68013.322 in reply to 68013.319
Date: 4/18/2010 12:22:36 PM
Overall Posts Rated:
3737
Niektórzy z was chyba na każdego gracza patrzą już tylko z perspektywy "reprezentacyjnej" że tak powiem.

To chyba nie do końca tak, nie to żebym kogoś bronił, ale po prostu reprezentacja ma świetnych graczy i pewnie stąd to dążenie do ideału. No chyba, że masz na myśli wypowiedzi tylko oskara, ale to już inna sprawa. ;)

From: PCAimar

This Post:
00
68013.323 in reply to 68013.321
Date: 4/18/2010 12:31:11 PM
Overall Posts Rated:
22
Mam 3 zawodników do treningu, jednakże chciałem coś zmienić w swoim zespole. Razi mnie niska góra u moich zawodników (do tej pory nasłuchałem sie aby jej unikać - dlatego zainwestowałem w zawodnika o w miarę niezłej górze). Jak zapewne zauważyłeś (podawałem swoich zawodników kilka postów wyżej) niestety mają po 2-3 wartości o potencjale okropny.

Jesli chodzi o wzrost - to z tego co się orientuję to ma wpływ na szybkość treningu tylko wtedy gdy ustawimy trening zbiórek.

This Post:
00
68013.324 in reply to 68013.323
Date: 4/18/2010 12:50:55 PM
Overall Posts Rated:
2121
Jeszcze trening kozłowania :) wtedy im mniejszy tym lepiej. Też myślę że tylko troche za duzo za niego dales, ale moga z niego byc ludzie.,

From: MuzG

This Post:
00
68013.325 in reply to 68013.322
Date: 4/18/2010 12:58:01 PM
Overall Posts Rated:
3030
Ja rozumiem że wszyscy pragną dążyć do ideału, ale nie popadajmy w przesadę. Mówienie menadżerowi z V ligi, że jego nie najgorszy zakup to pieniądze wyrzucone w błoto chyba jest zbyt ostrą krytyką. W ten sposób menadżer tej drużyny może się jeszcze bardziej zniechęcić do BuzzeBeatera. Nie twierdzę, że nie ma lepszego sposobu do spożytkowania tej sumy, ale taki zawodnik jakiego nabył PCAimar wcale nie jest tragiczny jak na warunki V-ligowe, a przy odpowiednim treningu starczy nawet i na IV ligę ;)

Last edited by MuzG at 4/18/2010 12:59:45 PM

This Post:
00
68013.326 in reply to 68013.323
Date: 4/18/2010 1:08:42 PM
Overall Posts Rated:
3737
Zawodnik, którego teraz kupiłeś nie jest zły. To nie w tym rzecz. Po prostu celem gry w BB jest uzyskanie jak najlepszych wyników, awanse i w końcu czołówka naszego kraju - zajmuje to na prawdę sporo sezonów. W ogólnym rozrachunku z pewnością nie stracisz gotówki na takim zakupie i po kilku-sezonowym treningu sporo zarobisz. Biorąc pod uwagę dużą liczbę sezonów w grze inwestycje na początku drogi są bardzo ważne i procentują w przyszłości. Wszystkie porady (no ok.. większość ;) jakie tu czytasz mają na celu zmaksymalizowanie twoich zysków w przyszłości. Dlatego właśnie pytasz doświadczonych graczy nieprawdaż? :))

@MuzG ja nie mówiłem nic o błocie, a komentarze oskara może i są krytyką ale niezbyt konstruktywną i większość forumowiczów nie zwraca na nie uwagi. Nie mam na celu zniechęcać do tej gry, jeśli ktoś prosi o poradę to ją otrzymuje lub nie, to wszystko. :)
I tak, masz rację, zawodnik PCaimara wystarczy na V ligę. ;)

This Post:
00
68013.327 in reply to 68013.307
Date: 4/18/2010 1:14:49 PM
Overall Posts Rated:
22
Przeprowadziłem symulację swoich zawodników, pod katem których z nich zostawić.

Brałem pod uwagę:
1) wiek - 19 lat-3pkt, 20 lat-2pkt, 21lat-1pkt

2)potencjał - 7-1pkt, 8-1,5pkt, 9-2pkt

3) Kondycja i rzuty osobiste (ważne, bo czym wyzsze tym mniej czasu musze poświęcić na dotrenowanie ich) -
zawodnik nr 1 - 2-8 - 2pkt
zawodnik nr 2 - 4-5 - 2pkt
zawodnik nr 3 - 8-3 - 2,5pkt
zawodnik nr 4 - 4-3 - 1,5 pkt
zawodnik nr 5 - 3-2 - 1pkt
zawodnik nr 6 - 4-3 - 1,5pkt

4) Góra. Liczyłem ją według Buzzer Control.
Dla pozycji PF - JS 10, JR 5, PD 5, H 10, DV 15, P 20.
Dla pozycji C - JS 5, JR 5, PD 5, H 15, DV 5, P 15.
Sprawdziłem każdego zawodnika na pozycji PF i C i wybrałem tą w której zawodnik dostał więcej punktów. Dla pozycji C mnożyłem wynik przez 1,3 ponieważ na tej pozycji zawodnik miał współczynniki przy wybranych pozycjach 50, a dla PF 65.

5) Dół. Również liczony według BC.
Dla pozycji PF - IS 35, ID 30, R 30, SB 20
Dla pozycji C - IS 35, ID 35, R 35, SB 20.
Tutaj również liczyłem punkty każdego zawodnika dla obu pozycji i mnozyłem przez 1,0869, czyli różnicę w sumie współczynników dla pozycji PF oraz C.

Punkty przyznane zawodnikom w kategoriach 4 i 5:
zawodnik nr 1 315 (3 punkty)- 885 (3 punkty)
zawodnik nr 2 279 (2,5 punktu) - 855 (2 punkty)
zawodnik nr 3 253 - 835 (2 punkty) - 835 (1,5 punkta)
zawodnik nr 4 255 ( 2 punkty)- 870 (2,5 punkta)
zawodnik nr 5 214 (1 punkt) - 835 (1,5 punkta)
zawodnik nr 6 215 (1 punkt) - 940 (3,5 punkta)

Po zsumowaniu liczby punktów dla wszystkich zawodników wyszło coś takiego:
zawodnik nr 1 - suma= 10
zawodnik nr 2 - suma= 10,5
zawodnik nr 3 - suma= 10
zawodnik nr 4 - suma= 10
zawodnik nr 5 - suma= 6,5
zawodnik nr 6 - suma= 9,5

Dla porównania zawodnik kupony dzisiaj dostał 10,5 pkt.

Gdy prosiłem o wybór 3 zawodników, którzy nadają się najbardziej do treningu to padła odpowiedź: 3,4 oraz 5. Z moich wyliczeń wynika, że np 5 zawodnik jest najsłabszy w tym gronie.

Czy w moich rozważanich popełniłem jakieś błędy?

This Post:
00
68013.328 in reply to 68013.327
Date: 4/18/2010 1:17:51 PM
Overall Posts Rated:
22
Dla ułatwić analizę wkleje jeszcze raz swoich zawodników:

ZAWODNIK 1
Wzrost: 7'1" / 216 cm
Potencjał: wieloletnia gwiazda

Rzut z wyskoku: przeciętny Zasięg rzutu: tragiczny
Obr. na dystansie: okropny Kozłowanie: okropny
Wejście pod kosz: porządny Podania: przeciętny
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: silny
Zbieranie: silny Blokowanie: tragiczny
Kondycja: żałosny Rzuty osobiste: silny

ZAWODNIK 2
Wzrost: 6'10" / 208 cm
Potencjał: MVP

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: okropny
Obr. na dystansie: okropny Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: niezdarny Podania: słaby
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: porządny ↑ Blokowanie: przeciętny
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: słaby

ZAWODNIK 3
Wzrost: 7'2" / 218 cm

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: słaby
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: żałosny Podania: porządny
Rzut z bliska: przeciętny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: silny ↑ Blokowanie: słaby
Kondycja: silny Rzuty osobiste: tragiczny

ZAWODNIK 4
Wzrost: 6'9" / 206 cm

Rzut z wyskoku: niezdarny Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: tragiczny Podania: słaby
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: silny Blokowanie: słaby
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: tragiczny

ZAWODNIK 5
Wzrost: 6'11" / 211 cm

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: tragiczny
Obr. na dystansie: słaby Kozłowanie: przeciętny
Wejście pod kosz: tragiczny Podania: okropny
Rzut z bliska: przeciętny Obr. pod koszem: silny
Zbieranie: porządny Blokowanie: słaby
Kondycja: tragiczny Rzuty osobiste: żałosny

ZAWODNIK 6
Wzrost: 7'0" / 213 cm
Potencjał: supergwiazda

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: okropny
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: okropny
Wejście pod kosz: przeciętny Podania: niezdarny
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: sprawny
Zbieranie: silny ↑ Blokowanie: słaby
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: tragiczny

This Post:
00
68013.329 in reply to 68013.327
Date: 4/18/2010 1:28:51 PM
Overall Posts Rated:
3737
Niestety nie działa to tak bardzo wprost jak uważasz, ale spójrzmy. ;)

1.Dlaczego akurat tyle punktów?

2. Też nie rozumiem. Być może ma to coś wspólnego z liczeniem średniej? Na prawdę nie wiem na jakiej podstawie wymyśliłeś te punkty. Nie zakładam, że to błąd, chciałbym poznać źródło.

3. Rzutów osobistych nie musisz trenować. Jak ostatnio stwierdziliśmy z jednym GMem to osobiste nie są tak ważne i ich wysokie wartości nie mają tak dużego wpływu na mecz jakby się niektórym mogło wydawać. Poza tym nikt ci nie gwarantuje fauli w meczu.;)

4. Buzzer Control to tylko pomoc, nie wzoruj się na tych danych podczas wyboru zawodników - taka moja rada jako stałego użytkownika tego programu.

5. j/w

Wszyscy zawodnicy, których posiadasz po treningu prezentowaliby podobny poziom, takie rozważania są czysto teoretyczne. Jeśli chcesz się kierować takimi obliczeniami proszę bardzo, w/g mojej opinii ma to niewiele związku z prawdziwą wartością owych zawodników, co nie zmienia faktu, że odwaliłeś kawał dobrej roboty i z pewnością lubisz liczyć. :D

Nadal pozostaję przy swojej odpowiedzi na twoje zapytanie: zawodnicy 3,4,5 są najbardziej perspektywiczni według mnie. Masz prawo się z tym nie zgadzać i kompletnie olać moją poradę. :D

Pozdrawiam. ;)

This Post:
00
68013.330 in reply to 68013.329
Date: 4/18/2010 1:42:44 PM
Overall Posts Rated:
22
Jakoś musiałem punkty rozdzielić. Najlepsi w danej dziedzinie dostawali najwięcej, najsłabsi najmniej. Oczywiście punktacja jest dyskusyjna i każdy mógłby podać inny rozkład punktów.

3 i 4) Niedawno zacząłem swoją przygodę z Buzzerbeaterem i nie umiem jeszcze zadecydować, który skill i w jakim stopniu jest ważny dla zawodnika. Wiem, co jest najważniejsze na jakie pozycje, natomiast nie wiem w jakim stopniu. Dlatego też wzorowałem się tutaj na BC, bo wiadomo, że twórcy tego programu są w sprawach związanych z BB mądrzejsi ode mnie.

Mam jeszcze pytanie:
Jakis czas temu zakupiłem zawodników, których obecnię trenuję. Na samym początku dostawałem podpowiedzi aby trenować zawodników na 2 pozycję. Dlatego też zakupiłem 6 zawodników. Ostatnio docierały do mnie informacje, że bardziej opłacalny jest trening 1 pozycji. Próbowałem wystawiac swoich zawodników na liste transferową, tak aby nie stracić na nich. Każdy z nich odnotował po kilka skoków umiejętności a mimo tego nie moge ich sprzedać za kwotę odrobinę wyższą niż ich zakup. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Czy wybrać 3 lepszych zawodników i 3 słabszych i trenować trochę 2 pozycje, trochę jedną? W takim przypadku moi najlepsi zawodnicy będą dostawali cały czas trening ( raz większą porcję treningu przy trenowaniu tylko C, raz mniejszą przy trenowaniu PF oraz C), a słabsi zawodnicy raz będą dostawali mały trening, innym razem wogóle.

This Post:
00
68013.331 in reply to 68013.330
Date: 4/18/2010 3:13:11 PM
Overall Posts Rated:
3737
I właśnie na tym polega ta gra.:) Jesteś menadżerem swojej drużyny i to ty decydujesz w jaki sposób ją poprowadzisz. Nie ma czegoś takiego jak mniej opłacalny i bardziej opłacalny trening, co menadżer - to sposób treningu. Słuchaj rad innych i sam wyciągaj wnioski. Trenuj jak uważasz, posiedź, policz, obserwuj TL, z czasem sam dojdziesz do wprawy i będziesz udzielał rad. :) Powodzenia.

Advertisement