BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Trening

Trening

Set priority
Show messages by
From: McReal

This Post:
00
68013.326 in reply to 68013.323
Date: 4/18/2010 1:08:42 PM
Overall Posts Rated:
3737
Zawodnik, którego teraz kupiłeś nie jest zły. To nie w tym rzecz. Po prostu celem gry w BB jest uzyskanie jak najlepszych wyników, awanse i w końcu czołówka naszego kraju - zajmuje to na prawdę sporo sezonów. W ogólnym rozrachunku z pewnością nie stracisz gotówki na takim zakupie i po kilku-sezonowym treningu sporo zarobisz. Biorąc pod uwagę dużą liczbę sezonów w grze inwestycje na początku drogi są bardzo ważne i procentują w przyszłości. Wszystkie porady (no ok.. większość ;) jakie tu czytasz mają na celu zmaksymalizowanie twoich zysków w przyszłości. Dlatego właśnie pytasz doświadczonych graczy nieprawdaż? :))

@MuzG ja nie mówiłem nic o błocie, a komentarze oskara może i są krytyką ale niezbyt konstruktywną i większość forumowiczów nie zwraca na nie uwagi. Nie mam na celu zniechęcać do tej gry, jeśli ktoś prosi o poradę to ją otrzymuje lub nie, to wszystko. :)
I tak, masz rację, zawodnik PCaimara wystarczy na V ligę. ;)

From: PCAimar

This Post:
00
68013.327 in reply to 68013.307
Date: 4/18/2010 1:14:49 PM
Overall Posts Rated:
22
Przeprowadziłem symulację swoich zawodników, pod katem których z nich zostawić.

Brałem pod uwagę:
1) wiek - 19 lat-3pkt, 20 lat-2pkt, 21lat-1pkt

2)potencjał - 7-1pkt, 8-1,5pkt, 9-2pkt

3) Kondycja i rzuty osobiste (ważne, bo czym wyzsze tym mniej czasu musze poświęcić na dotrenowanie ich) -
zawodnik nr 1 - 2-8 - 2pkt
zawodnik nr 2 - 4-5 - 2pkt
zawodnik nr 3 - 8-3 - 2,5pkt
zawodnik nr 4 - 4-3 - 1,5 pkt
zawodnik nr 5 - 3-2 - 1pkt
zawodnik nr 6 - 4-3 - 1,5pkt

4) Góra. Liczyłem ją według Buzzer Control.
Dla pozycji PF - JS 10, JR 5, PD 5, H 10, DV 15, P 20.
Dla pozycji C - JS 5, JR 5, PD 5, H 15, DV 5, P 15.
Sprawdziłem każdego zawodnika na pozycji PF i C i wybrałem tą w której zawodnik dostał więcej punktów. Dla pozycji C mnożyłem wynik przez 1,3 ponieważ na tej pozycji zawodnik miał współczynniki przy wybranych pozycjach 50, a dla PF 65.

5) Dół. Również liczony według BC.
Dla pozycji PF - IS 35, ID 30, R 30, SB 20
Dla pozycji C - IS 35, ID 35, R 35, SB 20.
Tutaj również liczyłem punkty każdego zawodnika dla obu pozycji i mnozyłem przez 1,0869, czyli różnicę w sumie współczynników dla pozycji PF oraz C.

Punkty przyznane zawodnikom w kategoriach 4 i 5:
zawodnik nr 1 315 (3 punkty)- 885 (3 punkty)
zawodnik nr 2 279 (2,5 punktu) - 855 (2 punkty)
zawodnik nr 3 253 - 835 (2 punkty) - 835 (1,5 punkta)
zawodnik nr 4 255 ( 2 punkty)- 870 (2,5 punkta)
zawodnik nr 5 214 (1 punkt) - 835 (1,5 punkta)
zawodnik nr 6 215 (1 punkt) - 940 (3,5 punkta)

Po zsumowaniu liczby punktów dla wszystkich zawodników wyszło coś takiego:
zawodnik nr 1 - suma= 10
zawodnik nr 2 - suma= 10,5
zawodnik nr 3 - suma= 10
zawodnik nr 4 - suma= 10
zawodnik nr 5 - suma= 6,5
zawodnik nr 6 - suma= 9,5

Dla porównania zawodnik kupony dzisiaj dostał 10,5 pkt.

Gdy prosiłem o wybór 3 zawodników, którzy nadają się najbardziej do treningu to padła odpowiedź: 3,4 oraz 5. Z moich wyliczeń wynika, że np 5 zawodnik jest najsłabszy w tym gronie.

Czy w moich rozważanich popełniłem jakieś błędy?

This Post:
00
68013.328 in reply to 68013.327
Date: 4/18/2010 1:17:51 PM
Overall Posts Rated:
22
Dla ułatwić analizę wkleje jeszcze raz swoich zawodników:

ZAWODNIK 1
Wzrost: 7'1" / 216 cm
Potencjał: wieloletnia gwiazda

Rzut z wyskoku: przeciętny Zasięg rzutu: tragiczny
Obr. na dystansie: okropny Kozłowanie: okropny
Wejście pod kosz: porządny Podania: przeciętny
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: silny
Zbieranie: silny Blokowanie: tragiczny
Kondycja: żałosny Rzuty osobiste: silny

ZAWODNIK 2
Wzrost: 6'10" / 208 cm
Potencjał: MVP

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: okropny
Obr. na dystansie: okropny Kozłowanie: porządny
Wejście pod kosz: niezdarny Podania: słaby
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: porządny ↑ Blokowanie: przeciętny
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: słaby

ZAWODNIK 3
Wzrost: 7'2" / 218 cm

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: słaby
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: żałosny Podania: porządny
Rzut z bliska: przeciętny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: silny ↑ Blokowanie: słaby
Kondycja: silny Rzuty osobiste: tragiczny

ZAWODNIK 4
Wzrost: 6'9" / 206 cm

Rzut z wyskoku: niezdarny Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: tragiczny Podania: słaby
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: porządny
Zbieranie: silny Blokowanie: słaby
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: tragiczny

ZAWODNIK 5
Wzrost: 6'11" / 211 cm

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: tragiczny
Obr. na dystansie: słaby Kozłowanie: przeciętny
Wejście pod kosz: tragiczny Podania: okropny
Rzut z bliska: przeciętny Obr. pod koszem: silny
Zbieranie: porządny Blokowanie: słaby
Kondycja: tragiczny Rzuty osobiste: żałosny

ZAWODNIK 6
Wzrost: 7'0" / 213 cm
Potencjał: supergwiazda

Rzut z wyskoku: okropny Zasięg rzutu: okropny
Obr. na dystansie: niezdarny Kozłowanie: okropny
Wejście pod kosz: przeciętny Podania: niezdarny
Rzut z bliska: porządny Obr. pod koszem: sprawny
Zbieranie: silny ↑ Blokowanie: słaby
Kondycja: niezdarny Rzuty osobiste: tragiczny

This Post:
00
68013.329 in reply to 68013.327
Date: 4/18/2010 1:28:51 PM
Overall Posts Rated:
3737
Niestety nie działa to tak bardzo wprost jak uważasz, ale spójrzmy. ;)

1.Dlaczego akurat tyle punktów?

2. Też nie rozumiem. Być może ma to coś wspólnego z liczeniem średniej? Na prawdę nie wiem na jakiej podstawie wymyśliłeś te punkty. Nie zakładam, że to błąd, chciałbym poznać źródło.

3. Rzutów osobistych nie musisz trenować. Jak ostatnio stwierdziliśmy z jednym GMem to osobiste nie są tak ważne i ich wysokie wartości nie mają tak dużego wpływu na mecz jakby się niektórym mogło wydawać. Poza tym nikt ci nie gwarantuje fauli w meczu.;)

4. Buzzer Control to tylko pomoc, nie wzoruj się na tych danych podczas wyboru zawodników - taka moja rada jako stałego użytkownika tego programu.

5. j/w

Wszyscy zawodnicy, których posiadasz po treningu prezentowaliby podobny poziom, takie rozważania są czysto teoretyczne. Jeśli chcesz się kierować takimi obliczeniami proszę bardzo, w/g mojej opinii ma to niewiele związku z prawdziwą wartością owych zawodników, co nie zmienia faktu, że odwaliłeś kawał dobrej roboty i z pewnością lubisz liczyć. :D

Nadal pozostaję przy swojej odpowiedzi na twoje zapytanie: zawodnicy 3,4,5 są najbardziej perspektywiczni według mnie. Masz prawo się z tym nie zgadzać i kompletnie olać moją poradę. :D

Pozdrawiam. ;)

This Post:
00
68013.330 in reply to 68013.329
Date: 4/18/2010 1:42:44 PM
Overall Posts Rated:
22
Jakoś musiałem punkty rozdzielić. Najlepsi w danej dziedzinie dostawali najwięcej, najsłabsi najmniej. Oczywiście punktacja jest dyskusyjna i każdy mógłby podać inny rozkład punktów.

3 i 4) Niedawno zacząłem swoją przygodę z Buzzerbeaterem i nie umiem jeszcze zadecydować, który skill i w jakim stopniu jest ważny dla zawodnika. Wiem, co jest najważniejsze na jakie pozycje, natomiast nie wiem w jakim stopniu. Dlatego też wzorowałem się tutaj na BC, bo wiadomo, że twórcy tego programu są w sprawach związanych z BB mądrzejsi ode mnie.

Mam jeszcze pytanie:
Jakis czas temu zakupiłem zawodników, których obecnię trenuję. Na samym początku dostawałem podpowiedzi aby trenować zawodników na 2 pozycję. Dlatego też zakupiłem 6 zawodników. Ostatnio docierały do mnie informacje, że bardziej opłacalny jest trening 1 pozycji. Próbowałem wystawiac swoich zawodników na liste transferową, tak aby nie stracić na nich. Każdy z nich odnotował po kilka skoków umiejętności a mimo tego nie moge ich sprzedać za kwotę odrobinę wyższą niż ich zakup. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Czy wybrać 3 lepszych zawodników i 3 słabszych i trenować trochę 2 pozycje, trochę jedną? W takim przypadku moi najlepsi zawodnicy będą dostawali cały czas trening ( raz większą porcję treningu przy trenowaniu tylko C, raz mniejszą przy trenowaniu PF oraz C), a słabsi zawodnicy raz będą dostawali mały trening, innym razem wogóle.

This Post:
00
68013.331 in reply to 68013.330
Date: 4/18/2010 3:13:11 PM
Overall Posts Rated:
3737
I właśnie na tym polega ta gra.:) Jesteś menadżerem swojej drużyny i to ty decydujesz w jaki sposób ją poprowadzisz. Nie ma czegoś takiego jak mniej opłacalny i bardziej opłacalny trening, co menadżer - to sposób treningu. Słuchaj rad innych i sam wyciągaj wnioski. Trenuj jak uważasz, posiedź, policz, obserwuj TL, z czasem sam dojdziesz do wprawy i będziesz udzielał rad. :) Powodzenia.

This Post:
00
68013.332 in reply to 68013.331
Date: 4/18/2010 3:19:49 PM
Overall Posts Rated:
22
Tylko, że zanim posiedze, policze, poobserwuję to mogę się w niezłe bagno wp..... :)

A jeśli chodzi o rady to tak jak już pisałem, bywały różne - jedni sugerowali trening 2 pozycji inni 1 pozycję.

This Post:
00
68013.333 in reply to 68013.332
Date: 4/18/2010 3:45:18 PM
Overall Posts Rated:
3737
Jakie bagno?:) Pierwsze rady dostajesz i z pewnością ci bardzo pomogą, ale ogarnięcie wszystkiego naraz nie jest możliwe. Pisałem bardziej o przyszłości z tym obserwowaniem. ;) Jeśli masz pytania to wal śmiało, każdy kiedyś zaczynał.

Trenowanie 1-2 pozycji wydaje się najbardziej efektywne bo jak wiadomo więcej kasy otrzymasz za 3 dobrych zawodników niż 12 cienkich. ;)

From: DZozi

This Post:
00
68013.334 in reply to 68013.333
Date: 4/18/2010 3:51:52 PM
Overall Posts Rated:
11
W sprawie listy transferowej- to najlepiej wystaw zawodników w środę,najwięcej menadżerów wybiera się na zakupy w sobote :D

This Post:
00
68013.335 in reply to 68013.333
Date: 4/18/2010 4:13:09 PM
Overall Posts Rated:
22
Rozumiem, że za wystawianie zawodników na listę transferową nie płaci się żadnych opłat. Dopiero po transferze zabierają prowizję?

Jakie sa realia tej gry? Większość menadżerów trenuje zawodników dla siebie, nastepnie zmienia trening i trenuje inne pozycje itd, czy raczej trenuje się z myślą o sprzedaży, po wytrenowaniu zawodników nastepuje sprzedaż, uzupełnienie trenowanych miejsc młodymi graczami i znów trening, a część zarobionej kasy inwestuje się w starszych i tańszych zawodników grających na innych pozycjach?

From: MuzG

This Post:
00
68013.336 in reply to 68013.335
Date: 4/18/2010 4:17:25 PM
Overall Posts Rated:
3030
Dokładnie tak jak piszesz - opłaty są pobierane dopiero po transferze, nie ma żadnych gwiazdek i ukrytych opłat
Natomiast na pytanie o "realia gry" sam sobie świetnie odpowiedziałeś ;) Tzn. zdarzają się zarówno Ci którzy trenują dla siebie jak i Ci którzy kupują trenują i sprzedają. Ilu menadżerów tyle myśli szkoleniowych.
Pozdrawiam

Advertisement