BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Trening

Trening

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

This Post:
00
193830.327 in reply to 193830.325
Date: 3/29/2013 8:29:45 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Żeby nie utrudniać już życia, to podam nawet linka (49316.1)

Szczerze mówiąc ten link jest mocno kontrowersyjny.
Przykładowe fragmenty, których radziłbym nie czytać początkującemu:

Generalnie im więcej gracz zarabia tym lepsze ma umiejętności.
Mocno nieprecyzyjne, ale niech będzie. Zasadniczo mało pomocne, a wiele bardziej sensowniejsze byłoby odwrócenie zależności.

By zapewnić sobie stałe dochody zwiększaj ceny biletów. Nie za bardzo (by nie powodować zniechęcenia kibiców) ale co miesiąc o pewien stopień (poszczególne sektory mogą się zapełniać w różnym tempie dlatego często zwiększaj ceny tych sektorów, które są bliskie zapełnienia). Gdy wyczerpiesz już możliwości zwiększania cen biletów (praktycznie komplet widzów przy maksymalnych cenach) czas rozbudować halę.
Mocno kontrowersyjne.

Jakich specjalistów zatrudnić?
Nie ma sensu inwestować na starcie w Rzecznika prasowego.
To nawet jest fajne, tylko że później do tego wrócę (*)

By zapewnić sobie wzmocnienie składu na przyszłość warto część posiadanych funduszy przeznaczyć na scouting. Dobrą myślą jest przekazanie na ten cel 10 tysięcy tygodniowo, ale o wiele lepsze rezultaty można osiągnąć dynamicznie zmieniając wydawaną sumę w zależności od miejsca w lidze. Wydawaj 5 tysięcy jeśli jesteś w pierwszej dwójce (i tak losowanie odbywać się będzie w kolejności odwrotnej do miejsca więc przed Tobą będzie wiele drużyn). Wydawaj 10 tysięcy jeśli będziesz zajmował miejsca między 3 a 5. Natomiast 20 czy 40 tysięcy to dobra kwota na początek gdy zajmujesz miejsca poniżej 5 miejsca (zapewni Ci to dość obszerny scouting więc i potencjalnie dobre wzmocnienia na następny sezon).
Mocno kontrowersyjne.

Umiejętności dla każdej pozycji
Cały post umiarkowanie kontrowersyjny.

P: Jak przebiega podział zysków za bilety na etapie Play Off?
O: 2/3 zysków dla drużyny miejscowej, 1/3 dla drużyny przyjezdnej
Ekstremalnie kontrowersyjne.

O: Wzrost gracza ma wpływ na szybkość wzrostu jego poszczególnych statystyk. Im wyższy gracz, tym szybsze będą jego postępy w zbiórkach i blokach, natomiast więcej czasu mu zajmie doskonalenie kozłowania.
Mocno wybiórcze.

O: Tak, lecz niestety dokładny wiek, w którym następuje obniżanie umiejętności nie jest w tej chwili nam znany.
Kontrowersyjne.

O: Istnieje coś takiego jak obniżenie formy gracza. Może to mieć miejsce w przypadku gdy Twój gracz zagra więcej niż 96 minut lub mniej niż 24 minuty w jednym cyklu tygodniowym.
Na pewno mocno powierzchowne ujęcie.

Trening
Cały post mocno przestarzały.

P: Czy gracz powinien mieć wszystkie umiejętności na wysokim poziomie?
O: Kondycja i rzuty osobiste przydają się każdemu. Pierwsze sześć umiejętności jest ważnych dla graczy obwodowych. Kolejne cztery są decydujące dla graczy podkoszowych. Niski skrzydłowy (SF) powinien mieć jak najwyższy poziom w każdej z cech.
Co najmniej kontrowersyjne.

P: Co znaczą poszczególne opcje przy wyborze sposobu zmian w czasie meczu?
Cała odpowiedź dla mnie kontrowersyjna.

P: Która drużyna gra u siebie w czasie playoff?
O: Ta, która zajęła wyższe miejsce w sezonie regularnym.
Co najmniej dwuznaczne. Co najmniej wypadałoby dodać "w lidze", ale i tak dokładniej bym to wyjaśnił.

Lekarz: Zajmuje się kontuzjowanymi graczami. Gracze będący pod opieką medyka dochodzą szybciej do siebie po różnych kontuzjach. Rozsądnym wydaje się zatrudnienie lekarza tylko w przypadku poważnych kontuzji jeśli Cię nie stać na utrzymanie go na stałe w razie nieszczęśliwego wypadku. Potencjalnie najbardziej opłacalne (stosunek skuteczności do ceny) jest zatrudnienie lekarza o poziomie umiejętności w granicach 2-3.
Mocno kontrowersyjne.

Chyba jednak lepiej jest zacząć od inwestowania w Trenera oraz w Rzecznika Prasowego.
To jest zaprzeczenie fragmentu, który wcześniej oznaczyłem (*).

This Post:
00
193830.328 in reply to 193830.327
Date: 3/29/2013 8:32:41 AM
Overall Posts Rated:
12061206
„Punkty rozpoznania” będą losowo przydzielane do odsłonięcia potencjału poszczególnych graczy z listy draftu. Im więcej punktów „zakupisz” w ciągu sezonu tym więcej będziesz wiedział o potencjalnych gwiazdach dostępnych w loterii draftu.
Bardzo kontrowersyjne.

Pensja zawodnika bazuje na ocenie stopniowej (A-F +/-). Także możesz otrzymać zawodnika z wysokim umiejętnościami i niską pensją i na odwrót. Zazwyczaj jednak ocena stopniowa jest połączona z oceną pomarańczowych piłeczek (więcej piłek - wyższa ocena).
Pensja:
5 piłek = $4,000 i więcej
4 piłki = $3,000 - $4,000
3 piłki = $2,300 - $3,000
2 piłki = $1,900 - $2,300
1 piłka = $1,900 i mniej
Bardzo kontrowersyjne.

Potencjał:
5 piłek = 10 - 12 (MVP - Legenda koszykówki)
4 piłki = 8 - 9 (Wieloletnia gwiazda - Supergwiazda)
3 piłki = 5 - 7 (Podstawowy zawodnik - Allstar)
2 piłki = 3 - 4 (rezerwowy - Pierwszy rezerwowy)
1 piłka = 1 - 2 (spiker - grzejący ławkę)
Źródło: (http://buzzerbeater.wgz.cz/draft)
Cyferki kontrowersyjne.

Tak więc reasumując ten wątek może mocno namieszać w głowie początkującemu, Odsyłając do niego można niezłą niedźwiedzią przysługę uczynić.

Last edited by B.B.King at 3/29/2013 8:33:53 AM

From: Thurin

This Post:
00
193830.329 in reply to 193830.328
Date: 3/29/2013 8:58:08 AM
Overall Posts Rated:
11131113
Wszystko, jak zwykle w twoich postach, pięknie wygląda, ale akurat jeśli chodzi o trening, to można ten wątek polecić, bo w tym temacie nie jest kontrowersyjny :)

This Post:
00
193830.330 in reply to 193830.329
Date: 3/29/2013 9:03:06 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Jeśli chodzi o prędkość treningu to polemizowałbym.
Aha. Tam są dwa posty po sobie o treningu, pierwszy wygląda okey, ale ja akurat bardziej sceptyczny jestem wobec drugiego. Chociażby takie kwiatki:
Obrona pod koszem
- C lub C/PF lub C/PF/SF
- Obrona pod koszem, Wejście pod kosz, Rzut z bliska, Blokowanie

Rzut z wyskoku
- PG/SG lub SG/SF lub SF/PF lub Drużyna
- Rzut z wyskoku, Zasięg rzutu, Kozłowanie, Wejście pod kosz

Jeden na jednego
- PG/SG lub SF/PF lub Drużyna
- Wejścia pod kosz, Kozłowanie, Rzut z bliska, Rzut z wyskoku

This Post:
11
193830.331 in reply to 193830.330
Date: 3/29/2013 9:05:47 AM
Overall Posts Rated:
11131113
Cóż, skoro nie chcesz, aby młodzi się gubili, a z Twoich postów to wynika, to wiesz co należy zrobić :)

Pozdrawiam

This Post:
00
193830.332 in reply to 193830.331
Date: 3/29/2013 9:23:07 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Czyli podtrzymujesz, że:
ale akurat jeśli chodzi o trening, to można ten wątek polecić, bo w tym temacie nie jest kontrowersyjny :)
? ;-)

A w tamtym wątku nie da się pisać, więc nie wiem.

This Post:
22
193830.333 in reply to 193830.332
Date: 3/29/2013 9:30:58 AM
Pruszcz All Stars
PLK
Overall Posts Rated:
548548
Second Team:
Pruszcz ZSO 1 Team
Jaki sens jest w tym, że powycinasz fragmenty tego artykułu, zamieścisz je tutaj i napiszesz co jest kontrowersyjne, a co nie...

my doskonale wiemy, co jest w porządku, a co nie...za to początkującym to za wiele nie pomoże...zamiast tracić czas na krytykę mocno przestarzałych treści, napisz te aktualne od siebie, na pewno będzie z tego większy pożytek niż takiego gdybania i bezproduktywnych wpisów.

ps. podobno nie masz czasu na odpisywanie na sensowne pytania/problemy od ludzi (którzy niby czekają w takich kolejkach), a jakoś na nic nie wnoszące pierdoły i mądrowanie się masz czas...co najmniej dziwna sprawa ;)

This Post:
00
193830.334 in reply to 193830.332
Date: 3/29/2013 9:34:03 AM
Overall Posts Rated:
11131113
Podtrzymuję to, że tamten wątek odpowiada na pytanie, które zostało zadane, a do którego w ogóle się nie odniosłeś :)
Z jedną zmianą, w 1 vs 1 Rzut z bliska wzrasta, gdy trenujemy fowards, czyli skrzydłowych - ale to jużodpowiedź do pytającego.

Ja dyskusję kończę, na pytanie myślę, że odpowiedziano.

This Post:
77
193830.335 in reply to 193830.333
Date: 3/29/2013 9:51:10 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Chodzi o to, żeby z większą wyrozumiałością podchodzić do osób, które pytają i proszą o pomoc na forum... Pomoc. A już przynajmniej, żeby na nie naskakiwać. Zwłaszcza, gdy odsyła się te osoby do postów, które wprowadzają w błąd. Tyle.

my doskonale wiemy, co jest w porządku, a co nie...
To po co odsyłać do wątku, o którym "doskonale wiemy, że coś nie jest w porządku"? Próbowałeś popatrzeć z tej strony?
A już tym bardziej, gdy przy okazji początkujący obrywa za to, że zapytał. Powiedziałbym tak - zamiast naskakiwać na początkującego można ten czas wykorzystać na precyzyjniejszą odpowiedź.

zamiast tracić czas na krytykę mocno przestarzałych treści, napisz te aktualne od siebie, na pewno będzie z tego większy pożytek niż takiego gdybania i bezproduktywnych wpisów.

Ja ze swojej strony napisałem wiele postów z cennymi radami. I bardziej mi odpowiada taki model pomocy, w której raz coś napiszę, do czego potem można linkować. Natomiast nie jestem typem kogoś, kto stu osobom sto razy odpowiadałby to samo. Wolę raz i żeby pozostałe 99 osób sobie przeczytało to samo.

Dlatego np. napisałem tego posta: (214825.233). Post aktualny, zastępujący te mniej aktualne. A więc wypominasz mi że nie zrobiłem a ja to już zrobiłem.
I to działa, ktoś inny do niego odesłał: (193830.312) - tylko niecelnie linkuje ;-)
Ale jak widać można początkującego odesłać do odpowiedzi nie robiąc mu wyrzutów.

ps. podobno nie masz czasu na odpisywanie na sensowne pytania/problemy od ludzi (którzy niby czekają w takich kolejkach),

O żadnych kolejkach nic mi nie wiadomo i też mi nie wiadomo, żebym nie miał na coś czasu.

a jakoś na nic nie wnoszące pierdoły i mądrowanie się masz czas...co najmniej dziwna sprawa ;)

Na marginesie. Też tym postem też krytykujesz i mędrkujesz a nie pomagasz. Więc też można go uznać za bezproduktywny. Z tym że to Ty zacząłeś pisać pretensje. Czy to też nie jest co najmniej dziwna sprawa?...

This Post:
00
193830.336 in reply to 193830.324
Date: 3/29/2013 11:58:45 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10041004
hehehe, rozpisaliście się chłopaki :)

trening presji poprawia: głównie obronę na dystansie, ale także wejście pod kosz, kozłowanie, obronę pod koszem, najlepiej trenować na pozycji PG (trening jest najbardziej efektywny)
trening jeden na jednego poprawia: głównie wejście pod kosz, ale także kozłowanie, rzut z wyskoku i rzut z bliska, przy treningu skrzydłowy, przy treningu obrońca nie poprawiam rzutu z bliska.

dodatkowo podczas treningu, czy w skład jego wchodzą dwa efekty usprawniające trening:
efekt elastyczności (158106.1) tu możesz poczytać oraz
trening przekrojowy, dość świeże udogodnienie, jak mnie pamięć nie myli z sezonu 20-21, które powoduje, że pewna część treningu głównego przekazywana jest na wzrost skila nietrenowanego zaordynowanym treningiem. Sam zakładałem ten wątek ale nie wiem gdzie jest.

From: Pewu

This Post:
11
193830.337 in reply to 193830.336
Date: 3/29/2013 12:09:00 PM
Overall Posts Rated:
914914
Może to czas, aby odświeżyć "PORADNIK- Jak wytrenować gwiazdę, czyli od kieliszka do kieliszka" autorstwa piotrasa? Poradnik jest już dość nieaktualny, ponieważ został napisany pod koniec 11 sezonu z drobnymi uaktualnieniami.

Advertisement