Co do tego czy JS, czy DV, czy PS to ja popieram Juniorro. Nie ma co się bardzo zastanawiać tylko spróbować. Na pewno graczowi bardziej defensywnemu, który z reguły będzie grał przy R&G przydałby się JS i PS. Chociaż DV przy niższym IS też byłby przydatny. Tak na dobrą sprawę wszystko co uda się wytrenować byłoby przydatne. Wątpliwości mam jedynie do OD, którego wytrenowanie trwałoby mnóstwo czasu (przypomnę, że na trening OD ma wpływ wzrost), a ono moim zdaniem nie jest aż tak potrzebne C jak chociażby DV, czy PS. Ponadto nie trenowałbym centrom HN. Moim zdaniem wystarczy to co skoczy przy treningu DV i JS. Jeśli miałbym to jakoś podzielić do zrobiłbym to tak (przy założeniu, że trenujemy graczy ofensywnych i defensywnych)
ofensywni: przede wszystkim DV, JS, PS ( ważność według kolejności, którą wymieniłem)
defensywni: PS, JS, JR
Ofensywny gracz, przy dużym poziomie IS, mógłby sam brać ciężar gry na swoje ręce i dzięki DV zdobywać sporo pkt. Podania przy wejściach pod kosz też by mu się przydawały jeśli jakiś "gigant" stanie mu na drodze:) No i JS to też wariant na wypadek, gdyby pod koszem był jakiś mur nie do przejścia. Zawodnik jak nie potrafi dostać się pod kosz zawsze rzuca trochę dalej od kosza.
Defensywny gracz, który gra najczęściej przy R&G potrzebowałby b.dobrego JS, w połączeniu z w miarę dobrym JR., no i bardzo dobrych podań. Center, który potrafi skupić na sobie uwagę i jeszcze oddać dobrze piłkę na obwód w moim przekonaniu świetnie pasowałby do taktyki obwodowej.