Co do przechwytu, to też trochę poczytałem i wygląda na to, że jeżeli faul ofensywny jest spowodowany działaniami obrońcy, to jak najbardziej jest zaliczana strata i przechwyt. Jeżeli jednak faul ofensywny jest spowodowany popchnięciem lub niewłaściwym działaniem wyłącznie zawodnika oddającego rzut, bez żadnej interwencji gracza broniącego, to strata i przechwyt nie muszą być zaliczone.
Z kolei na ang. wikipedii (i paru innych stronach, które być może na niej się opierają, a może jest odwrotnie) wyczytałem, że "A pass that leads to a shooting foul and scoring by free throws does not count as an assist." Czyli wyglądałoby na to, że jednak reguły nieco się różnią w tej kwestii, więc podejrzewam, że gramy wg tych "moich" :)
PS. Informacje, które podałeś znalazłem właśnie w opracowaniu "KRYTERIA OCENY ELEMENTÓW STATYSTYCZNYCH na podstawie oficjalnych interpretacji FIBA i ULEB", tak więc odnoszą się do koszykówki europejskiej. NBA gra pewnie jednak wg innych reguł, choć w ich przepisach zwykłych nie ma nic takiego, a do oceny elementów statystycznych jakoś nie mogę się dokopać.