Uważam, że określanie osoby umawiające się na Tie za nieuczciwych cwaniaków to przegięcie. Nieuczciwe są zagrania sprzeczne z regułami gry, a dogadywanie się co do podejścia do meczów z tymi regułami sprzeczne nie jest. Zwłaszcza, że są tu ustawki tylko na jeden z parametrów meczowych, a nie na to że drużyna A wygra z B, B wygra z C i dzięki temu spuścimy z ligi drużynę D.
Sam nigdy nie wysłałem propozycji gry na TiE, ale zdarzyło mi się poinformować przeciwnika, że dzisiejszy mecz odpuszczam, zagram rezerwami i włącze TiE, a on niech z taką informacją robi co chce. I co? Też jestem nieuczciwy?
A jeśli do jednej ligi trafi dwóch bardzo dobrych znajomych? Raczej naturalne jest, że jeśli nie będzie to ze szkodą dla ich własnych klubów to będą sobie pomagać nawzajem (zgodnie z zasadami - np. odpuszczenie meczu przez jedną z drużyn) nie patrząc na to czy cierpi przez to ktoś kto jest dla tych osób po prostu jakimś nieznanym nickiem w lidze.
Równie dobrze ja mogę napisać że odpuszczanie komuś meczów i wystawianie rezerw jest nieuczciwe. Bo mam lepszą drużynę od drużyny B, ale to jej przeciwnicy odpuścili kilka meczów (np. przez PP) i przez to, to ja spadam z ligi bo mam gorszy bilans, a gdyby wszyscy uczciwie wystawili przeciwko nam te same składy to pewnie bym się utrzymał bo skład miałem lepszy.
Sorry, ale jeśli masz odpowiednio mocny zespół to się w lidze utrzymasz, nawet jeśli wszyscy dookoła będą się umawiać co do entuzjazmu, a jeśli masz zespół " na styk" to jest dużo innych aspektów, które bardziej decydują o awansie/spadku pozostaniu w lidze takich jak losowanie meczów z przeciwną konfą, kontuzje czy co tygodniowe losowania meczów w PP niż to czy 2 prezesów umówi się na obustronne TiE.
Chociaż nie da się ukryć, że niewiedza w tej kwestii dodaje dodatkowych emocji w trakcie transmisji meczów ;), chociaż patrząc na czat ligowy to zbyt wielu prezesów chyba na żywo meczów nie ogląda. :/
Pozdrawiam.
edit: @Lukasevic : ten post nie był adresowany bezpośrednio do ciebie. Po prostu odpisałem na ostatniego i zapomniałem zmienić to do kogo był adresowany.
Last edited by człoWeniu at 11/8/2010 12:22:37 PM