BuzzerBeater Forums

BB Poland > NT - Wątek debaty

NT - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
122481.332 in reply to 122481.322
Date: 12/19/2009 5:41:20 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Masz tu kolejny mecz do analizy :)
Tym razem nominalny SG/SF grał na C i krył SG
(18321646) sami oceńcie jak się spisał, bo ja nie mam chwilowo czasu, ale z tego co mówił piotrek nieźle :)

A w którym zespole? Bo nie znam człowieka ;-)

This Post:
00
122481.333 in reply to 122481.323
Date: 12/19/2009 5:45:50 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Zaprawdę to co powiada Leszek jest prawdą :D

Oglądałem mecz i muszę przyznać, ze Frymus który grał na C, bardzo dobrze krył ich SG. Ich Sg praktycznie był wyłączony z gry. A kiedy Frymus spadł za faule, zaczęło się bombardowanie mojego kosza przez ich SG :D

Analizujcie :D

Teraz widzę, no więc wszytko zgodnie z tym co widziałem wcześniej, a więc fajne potwierdzenie.

Ocena w sumie niska (no bo w ataku grał na nieswojej pozycji) ale nie beznadziejna (no bo w obronie grał na swojej).
Skuteczność nadspodziwanie duża, ale widać, że dużo ciskał za 3, pewnie dwójki też były z dalsza. Ale widać wyraźnie, że centrowi nawet JS/JR się przydaje.
Kolejna rzecz - krycie się sprawdziło
Natomiast zbiórki mnie trochę zadziwiają. Skoro w ataku grał jako C a w obronie jako SG no to ja bym mu dawał więcej zbiórek ofensywnych w porównaniu do defensywnych, no bo to w ataku był bliżej kosza. No ale może to odchyłka spowodowana tym, że SG rywala mieli słabe zbiórki (dlatego zebrał dużo w obronie) a Center rywala zdominował go na atakowanej tablicy.

This Post:
00
122481.334 in reply to 122481.324
Date: 12/19/2009 6:03:26 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale jakie to ma znaczenie czy to będzie 20 10 czy 5? I czy dałem OD czy nie dałem? (choć nie dałem imaginuj sobie)

Właśnie to ma kluczowe znaczenie. Bo właśnie dzięki temu, że nie trenujemy właściwej defensywy, to pensja jest niższa.

Właśnie to jest całe klu pomysłu i dzięki temu zyskujemy na pensjach. Takie ma znaczenie.

Przykład który pokazałeś, jest specjalnie dobrany. Tak na prawdę zysk u SF-a jest mały, ponieważ on korzysta z obydwu obron, pisałem o tym. A druga sprawa, że tutaj jest stosunkowo niewielka różnica pomiędzy ID a OD, są zamienione tylko o 10 a dodane zbiórki (zauważ, że drugi zawodnik jest po prostu lepszy o 10 zbiórek).

Czyli po prostu tak nie należy odwracać tylko w innych proporcjach. W jakich? Ano np. w Twoim przykładzie podciągnąć PS nie do 16 ale 20 ;-) I pensja się nie zmieni. Czyli to podciągnięcie będzie już za darmo. U klasycznego PG podciągnięcie podań o 4 podnosi pensję u 75%. W tym przypadku, który podałeś, jest za darmo..

Tak więc wniosek jest po prostu, że nie wszystkie przykłady odwracań są sensowne. Jak się je zrobi głupio no to nic się zyska. Ale jak się je zrobi z głową to się zyska.

Odkryłeś jedną z kombinacji skilli, przy których odwracanie się nie opłaca (chociaż to względna sprawa, bo drugi zawodnik jest po prostu lepszy o 10 zbiorek a pensję ma wyższą tylko o 25% - a tymczasem 10 zbiórek u klasycznego Centra to skok pensji 3,5 raza!).

This Post:
00
122481.335 in reply to 122481.328
Date: 12/19/2009 6:09:54 PM
Overall Posts Rated:
12061206
no ale co mam Ci napisać? ja wiem, że wliczanie OD i wchodzenie z tym na forum jest bez sensu, ale zdaniem B.B.Kinga dokładnie tak zrobiłem, no to żeby dać mu szansę jeszcze coś ciekawego napisać na forum zamieściłem też taki zrzut

No to teraz zrób pierwszy zrzut ale zamień podania z 16 na 20. Pensja ani drgnie. A u klasycznego PG idzie o 75% do góry.

To jest ciekawe ;-)

Nigdy nie mówiłem, że każde odwracanie jest dobre. Ktoś to zrobi z głową to zyska. Ktoś to zrobi bez głowy to zyska mniej (tak na prawdę w tym pierwszym screenie też jest zysk, bo zawodnik jest lepszy o 10 poziomów zbiórek a pensję ma wyższą tylko o 25%). Ale zysk ten jest sprytnie ukryty.

Czyli zrób takie screeny:
JS = 16, JR = 14, OD = 16, HN = 16, DV = 6, PS = 20, IS = 6, OD = 6, RB = 6, SB = 6 -----> pensja $ 261k.

A teraz taka sama zamiana jak Ty zrobiłeś:

JS = 16, JR = 14, OD = 6, HN = 16, DV = 6, PS = 20, IS = 6, OD = 16, RB =16, SB = 6 -----> pensja $ 186k.

Tak się odwraca z głową ;-)

U Ciebie nie pokazał się zysk bo wziąłeś PS tylko 16. A pomiędzy skillami 6 i 16 nie ma takiej wielkiej różnicy, żeby w pełni wykorzystać formułę obliczania pensji.

Last edited by B.B.King at 12/19/2009 6:12:51 PM

This Post:
00
122481.336 in reply to 122481.330
Date: 12/19/2009 6:37:04 PM
Overall Posts Rated:
12061206
I screeny, żeby nie być gorszym ;-)

http://img685.imageshack.us/img685/7633/odwracaniepg.png

Różnica pomiędzy Twoim przypadkiem a moim jest taka, że mój PG ma lepsze PS i HN. Odwrócona defensywa + dodane zbiórki (a więc zawodnik nie tylko ma odwróconą defensywę ale także polepszone zbiórki o 10!). Więc jest to zawodnik po prostu lepszy. A pensja 2x niższa.

Wychodzi po prostu na to, że Twój PG był po prostu za słaby, żeby w pełni wykorzystać odwracanie. Miał za niskie skille i po prostu nie było przestrzeni, żeby efektywnie wykorzystać inną formułę pensji.

Tak więc rozchodzi się o to, żeby znaleźć optymalne proporcje odwracania a nie pierwsze lepsze.

This Post:
00
122481.337 in reply to 122481.314
Date: 12/19/2009 7:07:15 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41314131
Second Team:
KS Golden Grizzlies
A jak będziemy tych zawodników "nowego typu" wyciągać z draftu?? Pytałem wcześniej ale nikt nie przedstawił żadnego pomysłu. Przecież taki gracz z defektem w postaci obrony będzie miał na pewno pensję niższą niż 4k na swojej pozycji.

Myślę, że to jest niewykonalne, bo trzeba by było przeglądać każdego zawodnika z draftu... a w związku z tym pomysł już na samym początku powoduje same kłopoty. Później będzie ich jeszcze więcej:)O ile inne są jeszcze jakoś do przebrnięcia to ten wydaje mi się za duży. Nie wydaje mi się, żeby było wielu zdolnych do aż takich poświęceń;-) i do przeglądania wszystkich możliwych zawodników z draftu.

This Post:
00
122481.338 in reply to 122481.337
Date: 12/19/2009 7:28:03 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Część się sama znajdzie, bo np. ktoś się nimi pochwali. Poza tym wg mnie zawodnik z dużą pensją i bez dziur (np wszystko co najmniej niezdarne/słabe i sumą skilli >50 wg mnie też się nadaje do odwrócenia).

Wszystkich pewnie nie znajdziemy, ale zawodnicy starego typu też w stu procentach nie są wyłapywani i część się marnuje.

Ale mogę dostarczyć aplikację, która pozwoliłaby ocenić czy zawodnik jest ciekawy. Potrzebne będą mi do tego pewne informacje statystyczne od skautów i selekcjonera.

Natomiast jest też sposób pantoflowy. Wg mnie selekcjoner lub ktoś ze sztabu powinien oszacować jaką sumę skilli (z pewną tolerancją) powinien mieć potencjalny kadrowicz. Ich dokładny rozkład wg mnie nie jest aż taki ważny.

I aktywni gracze sami mogliby się zgłaszać, że mają zawodnika (po ewentualnym sprawdzeniu w aplikacji).

Mogę w zasadzie zdeklarować się, że jeśli przyszły selekcjoner wystartuje z tym pomysłem, to stworzę ogólnodostępną aplikację do sprawdzania, czy zawodnik się nadaje. Oczywiście człowiek niezaglądający na forum lub nieprzykładający się do BB po prostu z tego nieskorzysta. Ale u takich prezesów zawsze najwięcej zawodników się marnowało. Mogę się zobowiązać, że sprawdzenie będzie wymagało maksymalnie od usera maksymalnie 10 kliknięć myszką lub naciśnięć klawiatur.

A w zasadzie bez sensu piszę, że mogę. Po prostu: deklaruję. Można zaspinaczować posta i jakby co to wyciągnąć na mnie haka w przyszłości. Daję sobie termin na realizację 4 tygodni od ustalenia szczegółów z selekcjonerem lub selekcjonerem lub kimś kto zechce opracować orientacyjne ramy ciekawych zawodników.

This Post:
00
122481.339 in reply to 122481.336
Date: 12/20/2009 1:50:32 AM
Overall Posts Rated:
88
Grunt, że już wiesz, że on w 9 przypadkach na 10 zmieni pozycję na SFa i to już jest jakaś korzyść z tej naszej dyskusji (szkoda że zamiast to przyznać dalej manipulujesz patrz zrzuty ekranu bo co z SG się pytam który u Ciebie ma robić za C? Też im będziesz podwyższał HN i PS żeby łapali się na PG i przed odwróceniem zarabiali więcej?). Oczywiście możesz znaleźć 102 wersje w których jego pensja nie drgnie no spadnie (w twoim przypadku moglibyśmy podyskutować do jakiej taktyki ofensywnej jest ten gracz) ale ty nadal nie widzisz głównego problemu którym jest czas.

Także popatrz sobie na TLu jak są wystawieni reprezentacji różnych krajów na poszczególnych pozycjach zsumuj ich umiejętności i oblicz sobie za ile sezonów (uwzględniając wszystkie zmienne które u Ciebie będą wyjątkowo niekorzystne) doczekamy się twoich graczy. Na moje lepiej się zatrzymać z treningiem obecnych kadrowiczów w pewnym momencie. Zresztą czy w top10 zarobków na świecie widzimy reprezentantów któregoś z finalistów MŚ? No chyba nie, bo nie jednym JW się wygrywa ale całą wyrównaną kadrą, a takiej nie mamy.

Last edited by al_said at 12/20/2009 1:58:36 AM

This Post:
00
122481.340 in reply to 122481.339
Date: 12/20/2009 5:00:15 AM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
@kozlik4
Myślę, że tacy zawodnicy się znajdą. Przeglądając zawodników z draftu myślę, że jest takich całkiem niemało. Druga sprawa to stworzenie na forum odpowiedniego wątku, gdzie managerowie mogliby zamieszczać swoich zawodników nie wyłapanych w drafcie.

@al_said i inni przeciwnicy pomysłu
Rozumiem wasze wątpliwości, ale nie rozumiem jednego. Dlaczego tak zawzięcie torpedujecie pomysł, na którym nasza kadra NIC, powtarzam NIC nie może stracić. Może jedynie zyskać. Przecież tak naprawdę nic się nie zmieni. Zawodnicy będą szkoleni tak jak do tej pory. Nawet nikt nie wymaga od was tknięcia palcem, bo kolega zadeklarował, że sam stworzy potrzebną aplikację. Rola przyszłego selekcjonera może się ograniczyć do wyznaczenia chętnego skauta odpowiedzialnego za całą akcję.

Ja zawsze popieram jak komuś się coś chce bezinteresownie zrobić, tak było z akcją Ratujmy perełki czy Szleńcami Myszy. Nie mowiac o supertalentach- al, przeciez tez byly glosy, ze niepotrzebnie dublujemy robote skautow i cala akcja jest do dupy, a mimo to zaczelismy to robic. Zawsze jakieś plony zostaną zebrane, może nie od razu widoczne, ale przecież kadra na tym nic nie straciła, a jak ze wszystkich akcji zostanie choćby 1-2 reprezentantów i tak dużo. A nawet jak nie bedzie zadnego, to co??? Nic.

Podkreślam-byli ludzie, którzy z własnej i nie przymuszonej woli poświęcili swój czas i energię, żeby zrobić coś fajnego. Przeciez nikt nikogo nie zmusza, zeby cokolwiek zrobil ;)

E: Sory, w polowie pisanie wylaczyly mi sie Polskie znaki, wrazliwych z gory przepraszam ;)

Last edited by vinnie_jones at 12/20/2009 5:02:13 AM

This Post:
00
122481.341 in reply to 122481.339
Date: 12/20/2009 6:22:00 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Grunt, że już wiesz, że on w 9 przypadkach na 10 zmieni pozycję na SFa i to już jest jakaś korzyść z tej naszej dyskusji

Dzięki dyskusji to Ty coraz więcej dowiadujesz się o odwróceniu bo wcześniej zupełnie sobie tego nie przemyśałeś. Teraz przynajmniej zdobyłeś się na wysiłek sprawdzania. Ale nieuczciwie podchodzisz do dyskusji bo nie zauważasz po prostu żadnych zalet.

Ja staram się uczciwie przedstawiać sytuację, bo opisuję zarówno zalety oraz i wady, które pojawią się przy odwracaniu zawodników i staram się znaleźć złoty środek, w którym korzyści będą największe a straty jak najmniejsze.

(szkoda że zamiast to przyznać dalej manipulujesz patrz zrzuty ekranu

Nic nie manipuluję, pokazałem dokładnie tak jak jest. To Ty pierwszy specjalnie znalazłeś sobie przypadek, w którym nie było obniżki pensji (pomijając, że drugi zawodnik był po prostu lepszy o zbiórki).

bo co z SG się pytam który u Ciebie ma robić za C? Też im będziesz podwyższał HN i PS żeby łapali się na PG i przed odwróceniem zarabiali więcej?)

Przecież JW aktualnie trenuje skille obwodowe. Skoro Center może trenować skille obwodowe to jak najbardziej uważam, że SG też może trenować mniej przydatne skille obwodowe gdy już główne zostaną wyżyłowane. Ale nie po to, żeby podbijać pensję, tylko po to, żeby po prostu lepiej grał.

Oczywiście możesz znaleźć 102 wersje w których jego pensja nie drgnie no spadnie

Tak, i właśnie do tych 102 przypadków się ustusonkuj. Może właśnie po prostu w tych 102 przypadkach warto odwracać, a w tych 102, które Ty możesz pokazać nie warto.

ale ty nadal nie widzisz głównego problemu którym jest czas.

To Ty nie widzisz. Przecież zawodnicy starego typu nie wykorzystują czasu. To nie problem wydumany ale faktyczny. Co z tego, że JW znalazł farmę i dostał czas skoro i tak już musi trenować podania. A przecież on dopiero niedawno skończył 24 lata (a wcześniej też trochę treningów potracił szwendając się po różnych klubach). Tak więc u starych zawodników czas jest marnowany.

Jeśli w kadrze ciągle będą grali 23-24 latkowie to będziemy stali w miejscu. Zawodnik 25-26 letni nie będzie trenował więc będzie miał takie same skille jak 23-24 latek i ten młody go wyprze. Ale siła kadry zamiast się powiększać to będzie stała w miejscu.

Na moje lepiej się zatrzymać z treningiem obecnych kadrowiczów w pewnym momencie

A ja uważam, że lepiej, żeby zawodnik trenował cokolwiek niż nie trenował nic.

This Post:
00
122481.342 in reply to 122481.340
Date: 12/20/2009 6:28:25 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Dlaczego tak zawzięcie torpedujecie pomysł, na którym nasza kadra NIC, powtarzam NIC nie może stracić

Z przekory i złośliwości, z wygody (bo trzeba będzie coś pozmieniać), z zawiści (że ktoś inny go wymyślił) i urażonej dumy (że śmie mieć inne zdanie ).

Beton, po prostu beton ;-) Jak w PZPN-ie ;-) Jak widać leśne dziadki trafiają wszędzie, natura ludzka pozostaje ta sama.

Advertisement